Plus Proefwerk

Café Dinard (7+)

Op een hoekje van de Valeriusstraat zit Café Dinard, een knappe eetbar met vooral vis. Het eten is simpel en prima, maar wel iets te duur.

De boel is navenant fris-nautisch en vriendelijk ingericht Beeld Mats van Soolingen

Wat mij betreft is het een van de leukste nieuwe horecafenomenen: de laagdrempelige visbar. Ze zijn er van Oost tot West en van ruig tot chic - we bespraken bijvoorbeeld al De Gouden Hoek, Visbar Beet en Brut de Mer, allemaal met instemming - en de afgelopen tijd openden er nog veel meer.

Oesters liggen er gebroederlijk naast fish & chips, en in sommige zaken wordt ook gewerkt met bijvangst. Er is een uitgelezen drankenaanbod, en je kunt er een borrel eenvoudig aankleden tot een avond tafelen.

Hipstergenieke attributen
Een nieuwe loot aan deze stam is Dinard, geopend door de mannen die onder andere ook het tegenovergelegen Carter hebben. De zaak is genoemd naar een Bretonse kustplaats, en de boel is navenant fris-nautisch en vriendelijk ingericht, met ­rieten gordijnen, tegeltjes, blauwe luifels en een beeldige granito bar.

Achter de bar allerlei hipstergenieke attributen als huisgeïnfuseerde wodka en obscure rum; Dinard laat zich, net als de andere zaken van deze horecamannen, vooral ook voorstaan op z'n cocktails.

We nemen plaats op het mooie terras. Op de grens van Museumkwartier en Willemspark zitten we midden in het reservaat voor duurgekapte, goed in de slappe was zittende mensen. Aan het tafeltje naast ons prikken drie kids van rond de zestien, designerkleding en alles, geroutineerd een vorkje.

Cocktailverwarring
Wel even wat anders dan de ­halveprijspizza's van Donatello's in Haarlem waarmee ondergetekende haar eerste zelfstandige schreden op het horecapad zette. Maar het geroddel over de medeclientèle is nog precies eender: "Ommegàhwd, moet je dat stel zien, echt zó superbasic."

De avond begint wat krakend, als we eerst niet worden opgemerkt, de kaart wordt gebracht en vervolgens weer teruggenomen vóór er is besteld, en het misgaat met de cocktails. Ik vraag om iets zuurs met ­weinig zoet en krijg een negroni (bitterzoet en niet zuur), mijn tafelgenote krijgt in plaats van de huiscocktail eerst een wodka met ijs voor haar neus. Nou ja, vriendelijk zijn ze verder wel, de cocktailverwarring wordt opgelost en de menukaart uiteindelijk geduldig uitgelegd.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Die is beknopt, met eenvoudige visclassics: er zijn wat snacks, er is pasta, kreeft, ­salades, fish & chips, een zalmburger en een mosselpannetje.

Vismijders
En voor de vismijders is er een entrecote. Op vrijdag en zaterdag kun je plateaus fruits de mer bestellen, en er is ook nog een wisselend driegangenmenu. Pastéis de bacalhau

Van het lijstje snacks bestellen we de kreeftkroketjes (€10 voor vier) en de pastéis de bacalhau (€9). De kroketjes zijn van Holtkamp; hartstikke lekker dus, en goed gebakken. De stokviskoekjes zijn wel huisgemaakt: vrij grof en smakelijk, met behalve puree en vis ook wat stukjes aardappel en kappertjes erin. Lekker hapje.

De salade niçoise (€15) is wat karig voor de prijs, maar wel in orde: sperzieboontjes en krieltjes, beide precies goed gaar; kleine smakelijke tomaatjes; goeie vinaigrette; een half ei en een mooi stukje albacoretonijn van de plaat. We missen alleen de beroemde Provençaalse olijven.

Seafoodcocktail
De beloofde seafoodcocktail (€15) blijkt een riverfoodcocktail met, vooruit, één nogal scharrig langoustinestaartje erop. Verder vinden we alleen rivierkreeftjes, aangemaakt met crème fraîche, mayonaise, dille en bieslook, in een cocktailglas op slasnippers. Bij de belofte van zeevruchten hoop ik toch op meer dan één soort, en 15 euro voor nog geen 50 gram rivierkreeft vind ik te veel. Maar het smaakt goed.

Best
De genereuze linguine met vongole, ­scheermesjes, tomaat en veel pit.

Minder
De ‘seafoodcocktail’ blijkt een rivierkreeftjescocktail; 15 euro is te duur.

Opvallend
Dinard is van dezelfde eigenaars als het er schuin tegenovergelegen Carter. Vroeger zat in het pand traiteur Scala della pasta.

Fijn en genereus is de pasta van de dag (ook €15). Die is ons verkocht met bisque en mosselen, maar blijkt veranderd in prima linguine met zeevruchten (daar zijn ze!): kokkels, mossels, scheermesjes en langoustine.

Er zit ook tomaat in, en veel fijne, opwekkende pit van knoflook, rode peper en peterselie. Hartstikke lekker.

Weelderige roompuddinkjes
Op de fish & chips (€16), kabeljauw in beslag met frieten van de fritesboutique, is ook weinig aan te merken. De kabeljauw valt in schellen uiteen in smakelijk, krokant beslag. We krijgen er mushy peas en remouladesaus bij en ook nog een goed, dapper aangemaakt slaatje met venkel en sjalotjes.

De lekkere panna cotta met frambozen is jammerlijk ingestort, doordat er nét te weinig gelatine in zit. Dat hoort natuurlijk niet, maar toch heb ik tien keer liever dit dan een panna cotta waarin voor de zekerheid nog maar wat extra stijfsel is gepropt; dat gebeurt regelmatig. De weelderige roompuddinkjes hangen op hun best net lekker tussen rechtop staan en ineenzakken in.

Het is prima toeven bij Dinard op het terras of aan de bar, al vinden we de bijna
60 euro die we per persoon afrekenen wel wat veel.

Vorige Proefwerken:
Brasserie Ambassade (5-)
Sham (8-)
Café de Ceuvel (6-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Dinard

Valeriusstraat 90
1075 GC Amsterdam
di-zo 11.00-01.00 uur
maandag gesloten
020 751 3297
www.cafedinard.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden