PlusProefwerk

Café de Ceuvel (6-)

Aan vrolijk idealisme ontbreekt het niet bij Café de Ceuvel. Wel aan professionaliteit. Bijna alles is op, en wát er is, overtuigt nauwelijks.

Hiske Versprille
Café de Ceuvel Beeld Mats van Soolingen
Café de CeuvelBeeld Mats van Soolingen

Weet u het nog, de twintigste eeuw, het tijdperk voordat eten food werd? Niemand vroeg waar z'n kip of karbo het licht had gezien. Zorgeloos deden we ons - oningesmeerd in de volle zon en op niet-goedgekeurde kinderzitjes - tegoed aan blauwvintonijn met foie gras, ingevlogen tropisch fruit, chocolade gemaakt door kindslaven, neontoetjes met hysterischmakende kleurstoffen en nog allerlei heerlijks waarvoor je thans linea recta naar de hel gaat.

De Keuringsdienst van Waarde bestond niet, noch Marqt, de Partij voor de Dieren of de keurmerkenwaaier. Wilde je 'bewust' of 'duurzaam' eten, dan ging je maar met je wijsneus naar het veganisties kraakkafee of de reformwinkel, voor iets mufs en bleeks met linzen. ­Zeikerd. Calvinist. Alto.

Tegenwoordig kun je, ook in restaurants, bijna geen hap meer nemen zonder te worden ­­bestookt met informatie over of het bewust dan wel duurzaam is - termen die al even ongedefinieerd optimistisch en alom­tegenwoordig zijn als 'gezond'.

Respect voor mens en dier? Gráág, tot je vraagt waar de spekjes, de boter of het frituurvet vandaan komen, hoeveel eten er per dag wordt weggegooid, van wat voor kip de bouillon getrokken wordt, of wat het uurloon en het pensioenplan van de illegale Afrikaanse afwasser zijn. Veel meer dan wat goede bedoelingen en slimme marketing heeft het vaak niet om het lijf.

Duurzame initiatieven
Zo niet bij De Ceuvel, waar het redden van de wereld (of 'De ­Planeet', zoals die hier steevast wordt genoemd) keiharde corebusiness is. De idealistische broedplaats op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal noemt zich ook een 'speeltuin voor duurzame initiatieven' - er wordt meststof gewonnen uit urine, groente gekweekt op het dak, frisdrank gemaakt met biologische siroop en gewerkt aan een biogasboot waardoor ze binnenkort kunnen koken op hun eigen afval.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren
Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

In het café, gemaakt van hergebruikte materialen door de architect die ook Hannekes Boom ontwierp, wordt de bezoeker vrolijk ingepeperd met informatie over de circulaire economie en het sluiten van kringlopen. Dat gaat op een aangenaam onopdringerige, luchtige manier - mede doordat alle medewerkers leuk en blakend zijn. En de zonsondergang is er prachtig - dat helpt ook voor het aanwakkeren van planeetliefde.

Superfrustrerend
Maar waar het met de achterliggende ideeën en goede bedoelingen wel snor zit, schort het danig aan professionaliteit. We eten om half acht en de zaak zit niet vol, maar alles wat we proberen te bestellen - linzenstoof met bietjes en bloemkoolcouscous; burger van zwarte bonen en zoete aardappel; Ceuvelsalade; Ceuvelsoep; het samengestelde borrelplankje; vijf van de zeven toetjes - blijkt op.

Schering en inslag, begrijpen we. De jongedame aan het naastgelegen tafeltje klaagt dat het de vierde keer in twee weken is dat ze bij De Ceuvel heeft geprobeerd iets te eten te bestellen - zonder succes.

Best
De bitterballen blijken kroketten, maar ze zijn prima. Gemaakt van oesterzwammen die zijn gekweekt op koffieprut.

Minder
In de bonensalade zitten welgeteld zes citroenboontjes. Die zijn nog halfrauw, en er ligt een ijskoud, snotterig ei op: ieuw.

Opvallend
De Ceuvel is een soort cowboydorp van duurzame bedrijfjes: een verrassende plek met eindeloze zonsondergangen.

"Vorige week dacht ik dat het was gelukt: toen heb ik eerst twee uur op mijn eten gewacht, om vervolgens te horen te krijgen dat de keuken inmiddels dicht was. Ik vind dit een topplek, maar zo ga je toch niet met je gasten om?" Het meisje van de bediening knikt begripvol: "Het is superfrustrerend," zegt ze.

Wij zijn nog wel net op tijd voor een paar gerechten. De bestelde oesterzwambitterballen (€5,95) zijn ongevraagd in twee kroketten veranderd (de ballen zijn op). De ragout is wat plakkerig, maar lekker hartig, en de kroketten zijn goed gebakken.

Het bordje rauwe en ingemaakte radijsjes met zeewierboter (€4) is ondoordacht: rauwe en ingemaakte groente (zoals ook komkommer en augurk) naast elkaar werkt meestal niet goed. Bij de friet (€4,25), die erg bruin maar wel smakelijk is, zit dezelfde saus als bij de kroketten - een veganistische mosterdmayonaise (meer over veganistische mayonaise op pagina 60).

Saaie berg
De hoofdgerechten stellen echt teleur. In de bonensalade (€13,50) zitten precies zes citroenboontjes - dat is maar goed ook, want ze zijn niet gaar. Verder meiknol, die wel lekker is, wat jonge spinazie en een ijskoud, snotterig ei - ieuw! - en oudbakken focaccia met rucolapesto. De quinoasalade (€12,50) is precies dat: een berg onzorgvuldig aangemaakte saaiheid.

De clafoutis (€6,50) is een plak erg koude, kleffe en overgare perentaart met slagroom en een soort muesli erop. Het veganistische, rauwe cashew-citroentaartje is loodzwaar, maar smakelijk.

We vinden De Ceuvel oprecht sympathiek en zijn in staat heel wat door de vingers zien in ruil voor een geredde planeet. Maar in de keuken moet echt een professionaliseringsslag worden gemaakt. Want een restaurant waar de gasten teleurgesteld weglopen - dat is pas echt onduurzaam.

Wat is volgens jou een goede reden om het IJ over te steken? Tip je favoriete A-locatie in Noord: de leukste inzendingen verzamelen we. Mail je tip met korte toelichting naar nieuwsdienst@parool.nl.

Vorige Proefwerken:
Madam (7)
Café Bern (8-)
Moer (5,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Café de Ceuvel

Korte Papaverweg 4
1032 KB Amsterdam

di-zo 11.00-00.00
vr&za tot 02.00
ma gesloten

020 2296210
deceuvel.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden