PlusProefwerk

Café Carbòn (5,5)

Het tierige Café Carbòn heeft een mooie houtskoolgrill, en de steaks zijn dik in orde. Jammer van de rest.

Het interieur Café Carbòn Beeld Mats van Soolingen
Het interieur Café CarbònBeeld Mats van Soolingen

De afgelopen tijd kreeg ik een paar keer het verwijt dat mijn recensies 'te plantaardig gericht' zouden zijn. Logisch natuurlijk, want laten we vooral niet vergeten wat er bij een goed gerecht wérkelijk belangrijk is, namelijk dat het hoofdonderdeel ooit deel uitmaakte van een beest.

Hallo, het is 1996! Grapje. Om mijn niet aflatende toewijding aan ál wat gegeten wordt nog maar eens te benadrukken - ik heb echt niks tegen dieren - was het inderdaad wel weer eens tijd voor een restaurant dat zich specifiek richt op het bereiden van vlees. Here goes!

Man Bijt Hond
Café Carbòn heeft twee locaties - op de Amstelveenseweg en op de Van Wou - en beide zijn een groot succes. We kunnen met onze reservering een dag van tevoren nog maar net terecht op de donderdagavond, en dan alleen aan een hoge tafel. Prima.

De contouren van het hier eerder gevestigde café De Vluchtheuvel - het verwierf enige bekendheid in het tv-programma Man Bijt Hond - zijn nog te zien: de Ajaxparafernalia zijn verdwenen, maar de bar, hufterproof stoelen en krijtborden zijn er nog.

Twee kordate serveersters rennen zich de benen uit het lijf. Het is weliswaar een enorme bak herrie, maar dat past eigenlijk wel bij de ­tierigheid van de zaak, met zowel vrij veel jonge stellen als groepen mannen die elkaar op de schouders stompen. En voor een café is er een heel behoorlijke wijnlijst.

Microkrenterigheid
Wel een beetje irritant is het kraanwaterontmoedigingsbeleid: er wordt te kennen gegeven dat er geen ­karaffen zijn, "maar ik kan wel een glás water brengen." Dat duurt vervolgens twintig minuten, en betreft een wodkaglaasje dat niet eens vol is en ook niet meer wordt bijgeschonken. Dat soort microkrenterigheid vind ik ongastvrij: we willen niet alleen maar water drinken, we bestellen het náást onze wijn.

In de keuken loeit een houtskoolgrill onder een killer van een afzuigsysteem - een plezierig detail, want een neveneffect van lekker gegrild vlees is vaak dat je compleet huisgerookt thuiskomt. Op het menu, naast diverse steaks, een kippetje en spareribs, ook wat voorgerechten en allerlei bijgerechten - je bestelt je vlees 'kaal'.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg
Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

De garnalencocktail (€14,50) is een beetje mal ­aangemaakt met zowel mayonaise en appel als gehakte tomaat; niet per se een geslaagd huwelijk, maar de ­Hollandse garnalen zijn van goede kwaliteit en het zijn
er veel - al mag dat ook wel voor deze prijs.

Roosvicee met bindmiddel
De huisgemaakte tomatensoep (€5,50) is huisgemaakt zoals de huisgemaakte tomatensoep in de meeste voetbalkantines huisgemaakt is, dat wil zeggen dat het poeder in het huis is aangelengd of het blik in het huis is opengetrokken.

Het doet het meest denken aan Roosvicee met bindmiddel - ik wil er geld op inleggen dat de laatste keer dat deze soep een tomaat in levenden lijve zag, minimaal drie jaar geleden is. Bah. Beide voorgerechten komen trouwens wel met erg lekker warm gegrild brood en ­kruidenboter.

De ribeye (€7,50 per ons) is van goede kwaliteit vlees van het Black Angusrund, en prima gegrild: rokerig, sappig, helemaal goed. De spareribs (€14,50) worden op de website 'de lekkerste van Amsterdam' genoemd, 'van ongeëvenaarde kwaliteit', 'met veel passie en liefde bereid', kortom, 'spareribs waar u van gaat watertanden', en 'een niet te missen smaaksensatie'.

Best
De Black Angus ribeye­steak van de houtskoolgrill is helemaal zoals hij zijn moet.

Minder
Maar die steak is dan ook meteen het enige waar niet van alles mee mis is. Dieptepunt is de ‘chimichurri’ van oude, geoxideerde ui. Bah!

Opvallend
Eerder zat hier café De Vluchtheuvel – bekend van Man Bijt Hond. Het bruinekroegige interieur is ­bewaard gebleven.

Dat blijkt een staaltje 'Wij van wc-rib adviseren wc-rib'. De garing is niet slecht - zacht, terwijl je toch nog een beetje kunt kluiven - maar het vlees zelf is smaakloos en flauw, terwijl de barbecuesaus die eroverheen zit nog het meest naar pure schenkstroop smaakt.

Geoxideerd
Echt om te huilen zijn de bijgerechten, des te kwalijker omdat ze niet bij de prijs zijn inbegrepen: melige frieten (€3,50) met sauspompsaus, mierzoete appelmoes (€3) die bruin is van de kaneel, een ­glazige gepofte aardappel (€4).

De chimichurri, wat een heerlijke, pittig-frisse kruiden-rodepepersaus hoort te zijn, blijkt een hap geoxideerde ui die ons doet rillen. Bah! De coleslaw (€3,50) valt mee: die is knapperig en fris, al vind ik het zelf lekkerder als de kool voor het aanmaken kort gepekeld is.

Ook de desserts zijn niet goed. De crème brûlée smaakt naar houdbare vla, en de sticky toffee cake - ­normaal een dadel-gembergebak met toffeesaus - is van binnen droog als oud volkorenbrood; dadels of gember kunnen we niet bespeuren.

De steak - en daar kwamen we voor - was prima bij Carbòn. Maar met zó veel slechte bijzaken hebben we ­gewoon echt niet lekker gegeten.

Bekijk ook:
Apostrof (8)
De Kas (5)
Pikoteo (7+)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Café Carbòn
Van Woustraat 174
1073 LX Amsterdam

zo-do 17.00-00.00 uur
za & zo 17.00-01.00 uur

020 3706081
www.cafecarbon.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden