Aldus

Buurtbewoners regelen grote muurschilderingen in saaie W.F. Hermansstraat

De Willem Frederik Hermansstraat, naast OBA Oosterdok, kon wel wat fleuriger. Bewoner Ineke van der Ouderaa (70) kwam in actie.

null Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

U was niet blij met uw straat, terwijl die toch zo’n mooie naam heeft?

“Het is een donkere, doodsaaie en heel oninteressante straat. Zo treurig, op het verder zo mooie Oosterdokseiland. Dus toen we de entrees van ons gebouw gingen verfraaien, zeiden we: dan willen we de straat ook verbeteren – geen dichtgeplakte ramen meer, en meer licht.”

U vroeg geld aan bij Centrum ­Begroot.

“Dat beloont burgerinitiatieven. Maar geld kregen we niet, alles ging naar vergroening, niets naar cultuur.”

Uw plan is cultuur?

“In de W.F. Hermansstraat, waar de OBA op uitkijkt, immense boeken laten schilderen op een voorheen blinde muur, lijkt me zeker cultureel. Aangezien de gemeente dit eiland als een van de visitekaartjes van de stad ziet, werd er alsnog een potje gevonden. Toen konden we het plan met wat aanpassinkjes laten uitvoeren.”

Aanpassinkjes?

“Aanvankelijk wilden we vier kuns­tenaars ieder een boek van een schrijver uit hun land laten schilderen, ­bijvoorbeeld een Colombiaan een boek van Gabriel García Márquez en een Nederlander een boek van W.F. Hermans. Maar dat was iets te ambitieus. Toen hebben we Jan Is De Man gevonden, gewoon via Google. Hij verft deze week op elk van de blinde ramen een thematische boekenkast: Oosterdoks-Amsterdamse, Nederlandse en internationale literatuur, en kinderboeken. Met ook twee boeken van W.F. Hermans.”

Hoe viert u de opening?

“Centrumbestuurder Micha Mos gaat het openen door er een grote lamp op te zetten, we willen nog steeds graag meer licht in de straat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden