Recept van de dag

Buikspek met gerookte tofoe en kimchi

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard Beeld Mark van der Zouw

Drie weken lang ben ik kinderloos – ze zijn met vader op vakantie – en dat schept perspectieven. Ineens hoef ik nauwelijks meer te zorgen, op te ruimen of op te voeden, dus houd ik zeeën van tijd over voor mezelf.

Om een weekend in Rotterdam door te brengen met vriendinnen bijvoorbeeld. Volop concerten, dansjes en drankjes. En veel lekker eten tussendoor natuurlijk (ik hoop dat mijn trainer dit niet leest!).

Thuis heb ik ineens volop tijd om uren op de bank te liggen lezen. Volkomen ongestoord. Dus in een paar dagen verslind ik Pachinko, een schitterend en lekker dik boek van Min Jin Lee, een Amerikaanse van Koreaanse komaf, waarin eten – en vooral kimchi – een belangrijke rol speelt. Smullen, dat boek. Ik krijg meteen zin om weer eens uitgebreid Koreaans te koken.

Daar heb ik nu alle tijd en ruimte voor, maar – belangrijker: ik heb nu alle vrijheid om het zo spicy te maken als ik lekker vind. Geen overgevoelige kindermondjes om rekening mee te hoeven houden. Op mijn gemak ga ik naar Shilla, de geweldige Koreaanse winkel op het Groot Gelderlandplein, om alles in te slaan wat ik nodig heb en niet nodig heb – vooral veel gochujang en gochugaru (pepervlokken en peperpasta) natuurlijk. En nu ik toch niets hoef: laat ik er ook maar meteen lekker lunchen.

In mijn heerlijk rustige keuken zet ik een fijne podcast op en maak ik mijn variatie op dubu kimchi: het ultieme Koreaanse antikatergerecht. Perfect, want dat weekend Rotterdam is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik maak genoeg dubu om er morgen ook nog van te smullen. Dat doe ik wel gezellig met mijn lief, want zo’n leeg huis is ook maar zo leeg.

Buikspek met gerookte tofoe en kimchi

Ingrediënten (voor 4 personen)
600 g buikspek, in dunne plakjes (vraag je slager)

marinade
3 el gochujang; Koreaanse peperpasta (toko)
2 tl gochugaru; Koreaanse pepervlokken (toko)
3 el sojasaus
6 teentjes knoflook, gehakt
3 el honing
3 el neutrale olie
200 g gerookte tofoe, in blokjes van 1 x 1 cm
320 g kimchi, in hapklare stukken
140 g oesterzwammen, in smalle repen gescheurd
2 el Aziatische sesamolie (toko)
6 lente-uien, in dunne ringen met flink veel groen
2 tl geroosterd sesamzaad

Bereiding

Doe de plakjes buikspek in een grote kom en meng de marinade erdoor. Laat een kwartier intrekken.

Verhit ondertussen twee eetlepels olie in een wok of hapjes­pan en bak de tofoe op hoog vuur knapperig. Haal de pan van het vuur en schep de tofoe eruit. Zet apart.

Verhit de pan opnieuw, voeg nog een eetlepel olie toe en bak het vlees in ± 5 minuten gaar. Doe kimchi, oesterzwammen en sesamolie erbij en bak nog 4 minuten op hoog vuur. Voeg tijdens het bakken een kopje water toe. Schep ten slotte de tofoe en lente-uien erdoor en garneer met sesamzaad. Heerlijk met wat gestoomde rijst. Ik ben dol op de Koreaanse bruine rijst met ronde korrel. Maak het geheel af met een koud biertje en eventueel wat tafelgenoten die goed tegen pittig kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden