Plus

Bruce Springsteen is een beetje bovenmenselijk

De hele dag laat het weer zich het best omschrijven in termen van geslachtsdelen, maar als Bruce Springsteen en zijn E-Street Band in Den Haag het podium opstappen, straalt de zon.

Peter van Brummelen
Springsteen speelt elke avond een verschillende keuze uit zijn omvangrijke oeuvre Beeld anp
Springsteen speelt elke avond een verschillende keuze uit zijn omvangrijke oeuvreBeeld anp

Kan hij verder ook niets aan doen natuurlijk, maar een beetje bovenmenselijk lijkt Springsteen soms wel.

De inzet van die man: letterlijk niet normaal. Hij is 66 jaar oud, maar een concert is bij hem nog altijd een marathonevenement. 3,5 uur, voor minder doet hij het niet. En niet een moment laat hij de teugels vieren.

In het einde van het ene nummer telt hij telkens - 'One, two, three, four!' - alweer af voor het volgende. Aan die mannen om hem heen, in het bijzonder gitarist Little Steven, zie je dat ze ouder zijn geworden. Aan Springsteen nauwelijks. En echt bijna niet gesleten is zijn stem; eigenlijk klinkt hij gewoon als een vent in de kracht van zijn leven.

Met een onstuimig Badlands trapt Springsteen zijn 25ste concert op Nederlandse bodem af. The River Tour 2016 heet zijn huidige rondje om de wereld officieel. Bij het Amerikaanse deel daarvan werd aanvankelijk het album The River uit 1980 integraal uitgevoerd, hier in Europa speelt hij elke avond een verschillende keuze uit zijn omvangrijke oeuvre, maar natuurlijk komen daarbij ook songs van The River langs.

Titelnummer
Het titelnummer van die plaat is in Den Hague, zoals Springsteen de stad noemt, een van de vele hoogtepunten: heel verstild, vanuit de tenen gezongen en voorzien van een mooie mondharmonicasolo van de Baas zelf. Knap hoe hij in een verder lekker wilde rockshow voor een publiek van tegen de 70.000 mensen telkens zulke intieme momenten weet in te bouwen. De uitvoering van het door iemand uit het publiek gesuggereerde Jersey Girl is er ook zo één.

Het is vaste prik dat bij zijn concerten fans vooraan in het publiek bordjes omhoog houden met daarop de titels van songs die ze graag zouden horen. Voor wie denkt dat het een beetje nepperij is en Springsteen er gewoon songs uitpikt die hij toch al van plan was te gaan spelen: bij Jersey Girl, een nummer waarvan hij vertelt dat hij het nog nooit buiten Amerika heeft gespeeld, moet hij aanvankelijk echt even zoeken naar de tekst en de akkoorden.

Intiem
Een nummer van Tom Waits is het, dat hij zelf lang geleden op de b-kant van een single zette. Als Jersey Girl eenmaal loopt, klinkt het schitterend. Bijna naakt zo intiem. De recensent ziet bij een volwassen kerel naast hem de tranen over de wangen lopen. En achter hem zegt een ook al niet meer al te jonge dame in plat Brabants: "Och, kiek'em daor nou staon, zu'n lekker ding."

Bruce Springsteen
Gezien: 14/6 Malieveld, Den Haag

Bruce Springsteen op een vol Malieveld Beeld anp
Bruce Springsteen op een vol MalieveldBeeld anp

Bruce Springsteen, held van het volk. Het is een rol die hem heel goed ligt. Keer op keer begeeft hij zich op de plankieren om dichter bij het publiek te komen. Hij schudt handjes, laat mensen mensen meezingen en -klappen, neemt af en toe iemand mee terug naar het podium. Heel schattig dat meisje van, hoe oud zal ze zijn, een jaar of twaalf, dat samen met hem Waitin' on a Sunny Day mag zingen. Dat ze de tekst niet kent, maakt het er alleen maar aandoenlijker op.

Spannend dat er in het concert plaats is voor behoorlijke obscure songs, zoals het van de Britse rock-'n-roller Dave Edmunds geleende From Small Things (Big Things One Day Come), dat in 1980 te licht werd bevonden voor The River. Maar ook lekker dat hij zijn grote hits niet overslaat. Born to Run, hoe vaak zullen hij en de E-Street Band het wel niet hebben gespeeld? Maar als ze het over het Malieveld laten schallen, klinkt het niet minder dan magisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden