PlusHet ingrediënt

Broccoli bereiden: dat kan bijna niet verkeerd gaan. Toch?

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op broccoli.

Samuel Levie
null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

Iedere week gaan er ­minstens drie broccoli’s onder mijn mes, soms ook wel het dubbele aantal. Als ik mijn kids een bakje broccoli met een yoghurtsaus geef terwijl ze voor de buis zitten, vergeten ze in één klap hun gevleugelde uitspraak ‘we houden niet van groente’. Veel groener dan broccoli wordt het niet. Ze spelen dat ze reuzen zijn die de boompjes verorberen.

Broccoli is nu in het seizoen en is zo veelzijdig dat ik er prima een week van kan eten.

Geblakerd

Je hebt mensen die zeggen dat je broccoli niet te gaar mag koken, en mensen die zeggen dat de smaak niet goed vrijkomt als je broccoli niet lang genoeg kookt. Uiteindelijk is de vraag natuurlijk vooral wat je ermee gaat doen. Maak ik een pasta, dan wil ik geen bite. Dan stoof ik de kool – want dat is broccoli – helemaal gaar, met veel olijfolie, knoflook, ansjovis en tomaat.

Maak ik een salade, dan vind ik broccoli het lekkerst als ie kort geblancheerd is en daarna geblakerd, om vervolgens met bijvoorbeeld amandelen en feta op mijn bord te belanden. Maak ik een Aziatisch gerecht, dan wil ik ­felgroene, nog knapperige broccoli, die ik aanmaak met een dressing van sesamolie, limoen en vissaus.

Snot

Broccoli bereiden kan bijna niet verkeerd gaan. Behalve als je ’m in een laagje water met deksel erop tot snot kookt, de groente niet goed afgiet en laat uitdampen en dan op een bord legt. Dat is het recept voor broccolihaat.

Er is nog iets wat je niet mag doen. Broccolistronken gooi je niet weg. Dat is alsof je de topjes van een asperge afsnijdt en in de kliko mikt. De stronk is het lekkerst. Die moet je even schillen en dan behandelen zoals de roosjes: met liefde.

Recept: broccoli bowl

- 2 stronken broccoli (of 3 kleine)
- 1-2 el gochujang
- 1 el honing
- 3 el sojasaus
- 2 el wittewijn- of sushi-azijn
- 2 el sesamolie
- 200 gram sushirijst
- 2 bosuitjes
- 1/3 komkommer
- 4 eieren
- 2 el geroosterde sesam

Verwarm oven op 200 graden. Breng een pan met water en een flinke snuf zout aan de kook. Snijd de broccoliroosjes los, schil de stammetjes en snijd die in plakken van 1-2 cm dik. Blancheer de broccoli ongeveer 2 minuten en giet af. Laat de broccoli even goed uit­stomen. Schuif de broccoli in de oven en rooster 15-20 minuten. Kook de sushirijst met zout en afgemeten water in een pan of waterkoker.

Meng 1 eetlepel gochujang (of 2, als je van pittig houdt) met honing, 2 el sojasaus, 1 el azijn en 1 el sesamolie tot een dikkige saus. Maak de broccoli hiermee aan en schuif het geheel nog 10-15 minuten in de oven. De broccoli mag donker worden, maar moet niet gaan verbranden. Snijd de komkommer in dunne plakken en maak aan met 1 el azijn. Snijd de bosui heel fijn. Bak in een beetje olie de eitjes en laat dooiers heel. Breng de eieren op smaak met 1 el sojasaus en 1 el sesamolie.

Serveer de rijst in kommen met daarop de broccoli, komkommer en een eitje. Maak het gerecht af met sesam en bosui.

Voor foto en filmpje: @samuellevie op Instagram

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden