PlusOuder & kind

Brigitte Defaix (62): ‘Zij is van de generatie dat alles zuinig moet’

Toen Jetskes man Guy, de vader van Brigitte, fysiek achteruit ging, groeide de band tussen moeder en dochter. Ze gingen vanaf toen ook samen op reis. ‘Met Brigitte beleef ik avonturen.’

Xandra van Gelder
Jetske (L) en Brigitte Beeld Harmen De Jong
Jetske (L) en BrigitteBeeld Harmen De Jong

Brigitte Defaix (62)

“Jet is een echte Hollandse vrouw: blond, blauwe ogen en een mooi vol lichaam. Ik ben tenger, heb nauwelijks tieten en lijk Frans of Spaans. Ik heb het hoofd van mijn Franse vader en de stem en blik van mijn moeder.

Jetske heeft een heel mooie stem. Ze heeft altijd gezongen, eerst Nederlands repertoire en later met het Bachkoor ieder jaar de Matthäus ­Passion in de Grote Kerk in Naarden. Ze oefende thuis en dan hoorden we eindeloos dat ‘ha-ha-ha-ha-ha’, dat vond ik toen vreselijk.

Ik ben opgegroeid in Hilversum, een waanzinnige plek met heide, bossen en plassen. Ik was altijd aan het zwemmen, roeien of schaatsen. Het is ook de radio- en tv-stad. Als kind ging ik naar de studio’s waar ik gratis artiesten zag optreden. Op de middelbare school ontdekte ik Penney de Jager, die danste bij Toppop. Ik danste altijd en vond haar stijl geweldig. Ik wilde bij Penney op les, maar dat mocht niet omdat mijn ouders haar ordinair vonden. Ik mocht wel op ballet, maar dat vond ik stom met die knotjes en tutu’s.

Ik wilde toen al iets in de kunsten, maar mijn ouders stimuleerden dat niet omdat ze geloofden dat kunst een armoedewereld was. Ik ben een autodidact. Ik houd erg van locatietheater, een plek waar de omstandigheden ruig zijn en de ruimte een relatie aangaat met de spelers.

Mijn ouders kwamen altijd naar mijn voorstellingen. In 1987 stond ik in de Stadsschouwburg in Amsterdam met Coon’s Carnival van Rufus Collins. Ze dachten waarschijnlijk dat ik een figurant was en ontdekten ter plekke dat ik een van de hoofdrollen had. Na afloop vroeg mijn vader of ik bij hem op schoot kwam zitten en zei hij dat hij van me hield. Eindelijk was het kwartje gevallen.

Jetske hield ontzettend van vakanties en toen mijn vader zo ziek werd dat ze niet meer konden reizen, stelde ik voor om samen te gaan. Zij is van de generatie dat alles zuinig moet, dus bezochten we ook een keer zo’n all-inclusive van Corendon. Echt vreselijk! Verder zijn we naar Macedonië en Noord-Cyprus gegaan en hebben gekke tentjes gevonden en leuke mensen ontmoet.

Ze loopt slecht en vergeet steeds meer, daarom ga ik elke week bij haar langs. Ik lees haar voor, nu uit Rinkeldekink van Martine Bijl. Af en toe speel ik een karikatuur van haar, dan ligt ze in een deuk. Vroeger streden we omdat ik niet deed wat zij wilde, nu hebben we elkaar geaccepteerd.”

Jetske Defaix-Boxem (84)

“In mijn jeugd had ik verkering met Harry Bannink. We woonden allebei in Enschede en traden vaak samen op. Ik zong en hij speelde piano. Toen ik werd gevraagd voor een radioprogramma van de KRO heb ik hem meegenomen om mij te begeleiden.

Met een vriendin wilde ik dansen in Amsterdam. Mijn ouders dachten dat we de trein namen, maar we zijn gaan liften en een jongeman nam ons mee. Als vertegenwoordiger van een grote stoffenfabriek had hij een eigen auto, dat was bijzonder in die tijd. Hij heeft ons ook teruggebracht en mij thuis afgezet.

Hij was brutaal en belde een paar dagen later aan om mijn moeder te vragen of hij met mij uit mocht. Ik wilde niet, maar hij kwam zo vaak langs, dat ik toch een keer ja zei. Vrij snel daarna zijn Guy en ik getrouwd. Op mijn 21ste werd Brigitte geboren. Later kregen we nog drie zoons.

Brigitte werd te vroeg geboren. Toen ze haar in mijn armen legden, zag ik een piepklein donker baby’tje met zwart piekhaar en zelfs haar op haar rug. Ik dacht dat ze verwisseld was, maar mijn schoonmoeder zei dat ze sprekend leek op de jonge Guy.

Brigitte en ik lijken helemaal niet op elkaar. Zij danste altijd en wilde bijzondere dingen doen. Ik hoopte dat ze kleuterleidster werd, net als ik, maar zij wilde het theater in.

We gingen bijna altijd kijken als ze optrad. Het was onvoorstelbaar om mijn dochter op het podium te zien. Heeft ze ook in de Stadsschouwburg gestaan? Dat herinner ik me niet, wel een keer in Duitsland in een oude kolenmijn, daar was ze bloot. Ik vond dat niet erg, dat hoort bij kunst, Guy vond het maar niets.

In de jaren tachtig is ze in haar eentje naar Pakistan gevlogen en heeft een jaar gereisd. Dat vond ik niet eng, ik vertrouwde erop dat het goed zou komen. Zelf had ik ook graag zulke dingen gedaan.

In de puberteit stopte Brigitte met mama zeggen, sindsdien noemt ze me Jetske. Ze zei wel pa tegen Guy. Dat deed pijn, je kinderen zijn toch de enigen die je mama kunnen noemen. Toen mijn man achteruit ging, stelde Brigitte voor om samen met vakantie te gaan. Met Guy bekeek ik dingen, met Brigitte beleef ik avonturen.

Nu ik slecht kan lopen, komt ze elke week langs. Ik zeg altijd dat ze dat niet hoeft te doen, maar ik vind het wel heel fijn. Door acht jaar samen vakantie en die wekelijkse bezoeken, begrijpen we elkaar beter.”

Jetske Defaix-Boxem (84), gepensioneerd kleuterleidster en zangeres

Guy Defaix, overleden in 2012, werkte eerst in damesconfectie en later bij de KNVB

Brigitte Defaix (62), theatermaker en actrice

Jetske woont in een eengezinswoning in Hilversum. Brigitte woont op een etage in Amsterdam-West.

Ook samen in Het Parool? ouderenkind@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden