Aldus

Briefpost is een soort offline Instagram voor opa en oma

Opa en oma zitten niet op Instagram dus krijgen ze de posts van hun kleinkinderen thuisgestuurd. In een magazine. Tijs Peters (24) vertelt.

Tom Grosfeld
Polaroidcamera Beeld Shutterstock
PolaroidcameraBeeld Shutterstock

Ze kunnen het niet bijbenen hè, die ouderen.

“Het gaat te snel voor ze. Maar je gunt je opa en oma wel een update. Daarom bedachten we Briefpost. Zo krijgen ze toch iets mee van het online­leven van hun klein­kinderen.”

Dat wil ik ook. Hoe werkt het?

“We maken een Whatsappgroep aan voor de hele familie. Daar kan iedereen foto’s in delen. Je kunt ook zeggen: pluk mijn Instagram en Facebook van de laatste maand maar leeg. Grenzen aangeven mag: niet ­alle ­foto’s zijn geschikt voor opa en oma. Wij bundelen alles samen tot magazine en sturen dat naar ze op.”

Een fotoalbum?

“Ja, met bijschriften. Een soort off­line Instagram. Een beetje context bij de foto’s is belangrijk, anders snappen ze er niets van.”

Ik neem aan dat uw grootouders al een blaadje hebben gekregen?

“Zeker. Ze zitten niet op sociale ­media, kijken eens per maand naar de mail. Dus ze waren heel blij toen ze ineens foto’s kregen van mij, mijn zusje, ouders, nichtjes en tante.”

Wel makkelijk: magazine opsturen en niet meer op bezoek hoeven.

“We sturen de post alleen naar opa en oma. De rest van de familie komt dan vanzelf, want die willen het ook zien. Je kunt samen door het magazine bladeren, hebt nieuwe gespreksstof.”

Wordt het niet tijd dat ouderen met een smartphone leren omgaan?

“Ja, dat dacht ik ook altijd. Tot ik in het verzorgingstehuis van mijn oma een ICT-cursus gaf. Dat ging helemaal mis. Ze wilden niets weten van die ‘gekkigheid’. Dan maar briefpost.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden