Brasserie Holland Casino

Tel uit je winst

Uitnodigingen voor een restaurantbezoek krijg ik wel vaker, maar één zoals voor de brasserie van het Holland Casino die een hele pagina in PS (en NL20) in beslag nam en ook nog op de radio te horen was, is zeldzaam.

Ik werd er rechtstreeks in aangesproken - 'U bent een man die een goede crème brûlée op waarde weet te schatten' - ja, dat is mijn werk, zou ik zeggen.

Dus toog ik naar het casino. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Weliswaar kom je er gratis in als je voor de brasserie hebt gereserveerd, maar je moet je wel legitimeren en je jas en je tas afgeven - tenzij het een damestas is, hoe groot ook.

Dan kun je met de lift naar vierhoog, waar je aan de rand van de grote koepelhal komt te zitten, een beetje zoals in de restauratie van een station. Het heeft allemaal ook wat decorachtigs - ze beginnen trouwens dezer dagen aan een verbouwing. Mag ook wel, het is wat oubollig. De bediening is voorkomend, al voorkomt dat niet dat ze bijvoorbeeld vergeten de wijn te brengen. Of dat die wijn (de rosé, €2,50) meer op alcoholische limonade lijkt. We drinken hem niet op. Dus werd ons een glas rood van het huis aangeboden, die echt fantastisch zou zijn (€3,20). ''Nou, lieg ik?'' vroeg de vriendelijke ober. Ja, moesten we hem teleurstellen. We lieten hem ook proeven en hij gaf ons gelijk. Het mineraalwater (Sourcy) was overigens ook goed geprijsd (€2,10), zoals alles hier voor Van der Valkprijsjes gaat. Het is duidelijk dat dit casino op dat niveau werkt, zonder reminiscenties aan Monte Carlo!

We hadden toen al het brood ondergaan, kleine pistolets die van binnen plakkerig en ongaar waren - de tweede lading had zelfs van buiten geen kleur gekregen. Zelfs goed brood had dat niet gered. Maar dan wel twee boters erbij, gewone en een schuimig soort kruidenboter, dat ellendige overblijfsel uit de bistro van veertig jaar geleden.

We begonnen met de terrine van gerookte kip en pastrami met een salsa van mango en dragon (€9,00). Het zag er fraai uit en de salsa was fris en kruidig, niet te zoet, maar de terrine (een zogeheten marbré) was hard en droog, op elkaar geperste plakjes koud (en zout) broodbeleg.

De carpaccio van zijlende met salsa verde, Parmezaan en salade (€13,80) was meer ellende. Het vlees was leeggebloed (aangevroren geweest), ondergesneeuwd onder de sla en vooral smaakloos.

Oké, de soepen dan maar. De royale kreeftensoep bevatte inderdaad veel kreeft, was roder dan tomatensoep en bitter als een medicijn door een overdaad aan saffraan (€8,40). Meer is hier duidelijk minder.

De gazpacho kwam van de hapjeskaart, een klein kommetje met een ten onrechte romige soep zonder frisse bite (€4,00).

Dan de hoofdgerechten: het heette een lasagne van (schar-)tong met vergeten groenten en strandkrabbensaus (€21,50), maar het was schartong met ernaast een lasagne van ten onrechte niet helemaal vergeten groenten (vooral met zompige pasta) met een beetje saus met rivierkreeftstaartjes, zo te zien, en wat rare smaken.

En dan, ten slotte, de biologische biefstuk met pepersaus en Belgische frieten (€16,50). Die frieten waren oké, de mayo volgens mij Gouda's Glorie, de biefstuk saignant, zoals besteld, maar vrijwel zonder smaak en niet echt mals: te vers! Ook biologisch vlees moet besterven om smaak te krijgen. De pepersaus smaakte vooral naar inmaakvocht van groene pepers.

Dat was allemaal geen lolletje.

Dus restte het dessert: eerst het miniappeltaartje, Granny Smithijs en een bitterballetje van appel (€8,00). Dat taartje was wat warme vulling in een papieren vormpje met een spanen rand, niets taartje, het ijs was van ananas (het appelijs was op) en de bitterbal was een melige klomp appelmoes in een gefrituurd korstje (had er wat rozijnen door gedaan!). Geen succes. En ten slotte die crème brûlée met sereh met lycheesorbet: afgezien van de iets te dunne crème was die goed, zonder twijfel het beste van het hele menu (€6,90).

Voor een casino vind ik die winstkans te klein, hoewel deze keer alle

s winst bleek te zijn: ik was immers uitgenodigd en kreeg geen rekening. Maar ja, tel uit je winst. Wie staat nu voor joker?

5,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden