PlusHet ingrediënt

Bramen luiden het einde van de zomer in

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op bramen.

Samuel Levie
null Beeld

We wandelden over een paadje in een dichtbegroeid bos. De combinatie van veel regen en zon zorgde voor hoge verwachtingen.

Onderweg kwam ik een oude man tegen. “Nog niks te vinden,” riep hij me hoofdschuddend toe. Vanuit mijn ooghoek zag ik dat zijn mand vol eekhoorntjesbrood lag. Zo gaat het meestal: de kenners delen hun favoriete paddoplek niet graag.

Samen met mijn dochter struinde ik verder, naar de open plek in het bos waar ik elk jaar paddenstoelen pluk. Helaas had de brompot de stek al flink geplunderd en vond ik niks dan een paar cantharellen.

Gratis

Teleurgesteld liep ik verder, tot ik op een ander pad kwam, waarlangs een gigantische bramenstruik groeide, vol rijp fruit. Mijn dochter, die niet van paddenstoelen houdt, slaakte een verrukt gilletje. We keerden terug zonder paddenstoelen, maar met een mand vol bramen en Mala met een shirt vol vlekken.

Bramen luiden het einde van de zomer in. Afhankelijk van de ligging van de bramenstruik is het fruit ergens in de loop van augustus of september rijp. Bramen zijn nu dus gratis af te halen in het park.

Als je in het wild gaat plukken, is het aan te raden een lange broek en iets met lange mouwen aan te trekken, om lelijke krassen te voorkomen. De rassen die voor in de moestuin gekweekt worden, hebben meestal geen doorns.

Volgens de overlevering moet de wildplukker niet na 29 september van de bramenstruik snoepen: vanaf die datum zou de duivel het fruit vertrappen en bespugen. Dat is niet hetgeen waar ik me zorgen over maak. Ik zou vooral even opletten dat je boven heuphoogte plukt. Duivels bestaan niet, maar honden pissen ook graag in het wild. En dat is geen sprookje.

Zie @samuellevie op Instagram voor een foto en filmpje van het gerecht.

Rokerige bramenbrûlée

Ingrediënten
- 400 ml room
- 1 el lapsang
- 25 gram suiker
- 4 eidooiers
- 150 gram bramen

Bereiding
Verhit de oven voor op 150°C. Verwarm de room tot net onder het kookpunt, voeg de lapsang toe en roer door. Haal van het vuur en laat minimaal 5 minuten trekken.

Meng met een garde de eidooiers, het suiker en een snuf zout. Giet de room door een zeef op het eigeel en roer met een garde goed door. Dit is de basis voor de crème brûlée.

Zet 4 ramekins (crème brûléebakjes) of één wat groter schaaltje in een grotere ovenschaal. Verdeel de bramen over de bak(jes) en giet het crème brûléemengsel erbij. Vul de ovenschaal met een laag water zodat de ramekins aan de buitenkant tot ongeveer de helft onder water staan.

Zet de ovenschaal in de oven en bak in 35-40 minuten af. De massa mag nog een beetje wiebelen als je de crème uit de oven haalt.

Laat de crème in de koeling afkoelen. Als toetjestijd is aangebroken, schep je wat suiker over de schaaltjes. Zorg dat deze de crème goed bedekt. Zet de bakjes kort onder een hete grill of brand af met een gasbrander. Zo vormt de suiker een knapperig karamellaagje.

Dit kun je ook overslaan: dan heb je een heerlijke crème zonder brûlée.

Lapsang is een rokerige thee die fantastisch werkt in dit dessert. Als je geen lapsang kunt vinden, kun je earl grey gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden