PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Braadworststoofpot met witte bonen

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: braadworststoofpot. Met een net zo ‘slow’ rood wijntje.

Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

‘Nou, onze ­zuiderburen hebben een goede antenne voor wat zich in Nederland afspeelt,” zei mevrouw Hamersma terwijl zij door Camperfood & fijne plekken bladerde, het nieuwe boek van de Vlaamse foodstylist Els Sirejacob en foodfotograaf Bram Debaenst. De afgelopen tijd krijgen we inderdaad steeds meer opgewonden telefoontjes van vrienden die het buitenleven hebben omarmd.

Zo heeft een stel al een optie genomen op een stuk grond nabij Den Oever, waar ze bij wijze van buitenplaats een ­Scandinavische blokhut laten neerzetten. Met uitzicht op weilanden in plaats van op elanden. Anderen hebben een Wikkelhouse besteld om een projectje te ontwikkelen in de bossen bij Nijkerk. En twee van onze oudste vrienden stuurden een foto van hun nieuwe aanwinst: een camper die de Volkswagen­fabriek in Wolfsburg moet zijn uitgerold ten tijde van Woodstock. “Als ze hier volgende week komen eten, lijkt het me leuk om dat boek te geven. Om te vieren dat zij dat ding hebben gekocht,” zei mevrouw Hamersma. “Naast recepten staan er ook nog een hoop reistips in.”

Om eerst de kwaliteit van het beoogde cadeau aan de praktijk te toetsen, ging zij ermee aan de slag. En dan niet op een campinggasje, maar gewoon thuis achter de zespitter. Omdat zij afkomst van de kampeerwagen wel een aardig thema vond, dook zij uit het hoofdstuk ‘Duitsland’ een recept met braadworst op. Wat wijnkeuze betreft had ik zodoende ook meteen een stevig houvast. Bij braadworst en bonenschotels past sowieso heel veel rood.

Camperfood & fijne plekken, Els Sirejacob & Bram Debaenst. Luster, €25. Beeld
Camperfood & fijne plekken, Els Sirejacob & Bram Debaenst. Luster, €25.

Hellingproef

Als de schrijvers in hun boek ook Frankrijk hadden aangedaan, hadden we wat wijn betreft meteen de hellingproef kunnen doen op de côtes van Roussillon, Rhône of de Ventoux. Dergelijke door zon ­doorstoofde wijnen slagen dan met glans. Maar ook cabernet sauvignon en carmenère uit Chili en shiraz uit Australië konden er zonder aarzelen naast geparkeerd worden.

Daar zag ik onze vrienden echter niet zo snel met hun Volkswagentje in de vrije natuur belanden. Also, Duitsland. Er wordt weleens vergeten dat daar ook buitengewoon goede rode wijnen vandaan komen.

Vooral met spätburgunder, het alias waarachter de van oorsprong Franse pinot noir zich daar verschuilt, worden verrukkelijke resultaten geboekt. In dit geval koos ik echter voor rood van de dornfelder, een druif die veel meer Duits eigen is.

Jamachtig

Toevallig heeft Hema een eenvoudige uitvoering staan voor maar 5 euro. En voor het dubbele proefde ik van bio-supermarkt Odin zelfs een ronduit spectaculaire versie. Met veel kleur, sappig, gul, jamachtig fruit, vooral framboos en kers en zachte tannines.

Slow rood bij slowfood, beter kun je het niet treffen. “Het zou mij niets verbazen als ze met die camper naar ons toekomen,” meldde ik. “Hij zei dat ie ’m zo graag een keer wilde laten zien.”

“Als je maar niet denkt dat we erin gaan eten,” antwoordde mevrouw Hamersma.

PSW Hamersma 17 april Beeld -
PSW Hamersma 17 aprilBeeld -

Recept: braadworststoofpot met witte bonen (4 personen)

300 g witte bonen uit blik, 8 ansjovisfilets, ­uitgelekt, 4 aardappelen, 4 wortelen, 3 uien, ¼ witte kool, 4 braadworsten of veganworstjes, 1 takje tijm, 1 laurierblaadje, 1 blik tomaten, 750 ml runder- of groentebouillon, 3 dl witte wijn, peper en zout, olijfolie

Giet de bonen af en spoel ze goed. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Schil de wortelen en snijd ze in dunne schijfjes. Pel en snijd de uien in ringen. Was en snijd de witte kool in fijne reepjes.

Verhit wat olie in een braadpan en bak de worsten op een middelhoog vuur. Als de worsten mooi bruin zijn, haal je ze uit de pan en zet je ze even opzij. Doe eventueel nog wat olie in de braadpan en bak de uien goudbruin. Voeg de ansjovisfilets toe, en de tijm en de laurier. Laat de ansjovis rustig smelten. Voeg de wortel, witte kool, aardappelen en tomaten toe. Meng alles en giet de bouillon en witte wijn erbij. Laat een uurtje garen op laag vuur.

Proef na een klein uur eens van je stoofpot. Is de smaak goed? Voeg dan de bonen eraan toe en roer om. Kruid met peper en zout en voeg dan ook de worsten toe. Laat nog zo’n 5 minuten rustig pruttelen.

Overigens, hoe langer je ’m op laat staan, hoe lekkerder de stoofpot wordt. Serveer met een stuk brood.

Camperfood & fijne plekken, Els Sirejacob & Bram Debaenst. Luster, €25

null Beeld

De wijn

Gustavs 2018 Dornfelder trocken ‘Vom Berg’ Rheinhessen, Duitsland. € 9,75 (rood; biolo­gisch-­dynamisch)

Odin, Bos en Lommerweg 261-265, Ceintuurbaan 218-220, Tweede Hugo de Grootstraat 9

www.odin.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden