Bolenius

De reis naar de Zuidas waard

Voordat u in een taxi stapt, moet u de chauffeur maar vragen of hij de Gershwinlaan kent. De onze probeerde ons af te zetten in de Debussylaan (ten noorden van de Mahlerlaan), terwijl de Gershwinlaan zich ten zuiden van de Mahlerlaan bevindt. Hij weigerde eerst die kant op te rijden: ''Daar geen restaurants, wel hier! Achter flat niets!'' We moesten hem dwingen goed te rijden. Nu kun je niet helemaal voor de deur komen, dat is waar, maar het is zelfs voor een kreupele als ik te doen.

Bolenius ligt weinig ostentatief op een hoekje. De opzet is ruim en licht, met gewelfd gespannen plafond, houten tafels en erg rechte, harde stoelen, speciaal ontworpen naar verluidt, maar niet echt geschikt om lang op te zitten.

En nu ik het toch over de keuze van dat soort dingen heb: het bestek ziet er sierlijk uit, maar is erg iel en slecht hanteerbaar.

De akoestiek is, ondanks de doeken, erg hard. En daarmee ben ik meteen door de negatieve punten heen en kunnen we verder genieten.

In de open keuken zie je kundige koks hard werken. We zijn komen eten tijdens de Horecava. De aanwezige gezelschappen zien dus vaker topzaken van binnen. Want een topzaak is het. Er is een speciaal Horecavamenu, maar die Horecava is voorbij als u dit leest.

Wat misschien ook niet meer te bestellen is, is de Lièvre à la royale als hoofdgerecht. De kok wist dat ik erom zou vragen (maar niet wanneer) en heeft wat achtergehouden.

Maar zo beginnen we niet. Er is een Boleniusmenu (drie gangen €42,50, vier gangen €55,00 en trouwens ook een lunch van twee gangen voor €34,50) en dus kiezen we dat vaste menu en parallel vier gangen à la carte, die ook volgens de menuformule worden berekend. Mooi is dat!

Kletskop met ossenworst
De amuses zijn trouwens al verrassend: een atypische garnalenkroket en een hoorntje van kruidige kletskop, gevuld met ossenworst en sorbet van Amsterdamse ui. Die zal mijn enthousiaste tafelgenoot meteen namaken!

De Sint Jakobsschelp met citrus, tamarindesaus en kardemom (€19,00) lijkt wat ver te gaan met het zoet, maar is juist heel goed in balans en is perfect uitgevoerd. Knap noem ik dat.

De risotto van bloemkool met haringkuit geeft iets meer moeite, eigenlijk als enige gerecht. De bloemkool is nog wat rauw en de haringkuit mist wat zuren - daardoor ontbreken de smaken. Die kuit leeft helemaal op met enige druppels van de uitstekende Viognier (per half glas geschonken en berekend: €4,00).

Als tussengerecht de griet, een mooi stuk, met snert (als saus), potgrond (pompernikkelkruimels) en mierik. Origineel en huiselijk tegelijk. Om je adem bij in te houden (als hoofdgerecht €23,50).

De makreel met rode biet, venkel en 'pikketanissie' (gelei van een borrel) is al even goed bedacht en uitgevoerd (€16,50).

Haas Overdaad
En dan die haas, die hier Haas Overdaad heet: een met goudfolie versierd stukje volle hazenrug met een heerlijke wildsmaak (mijn gezelschap trekt zich daarvan terug) met de saus die dit gerecht tot de glorie van de traditionele Franse keuken maakt, lang ingekookt en buitengewoon rijk (€30,00). Robert Kranenborg, de kampioen van dit gerecht en inspirator van kok en gerant, ook de eigenaren, kan tevreden zijn.

De fazant met jus, rode kool en aardappelpuree van het menu is ook buitengewoon bevredigend.

En dan hebben we nog niet eens de desserts gehad, die al een reis naar het diepe zuiden van de stad waard zijn: het chocoladegerecht met mousse, sorbet en heftige mandarijnensaus is een ervaring, maar het à-la-cartedessert dat eenvoudig staat aangekondigd als ricotta-ijs, peer, kruimeldeeg en amandel, is door de contrasten van smaken en structuren en door de verleidelijkheid van het geheel van een kracht die ik maar één keer eerder heb mogen ervaren, twintig jaar geleden, en daar teerde ik nog steeds op. Nu is er nog zo'n dessert (€11,50).

Met een mooie wijnkaart en een uitstekende bediening is deze zaak de reis naar de Zuidas dubbel en dwars waard.

10-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden