Hans van der Beek. Beeld Artur Krynicki

Bokma, nu ook voor niet-blokkeerfriezen

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Bokma-avond.

In bar-restaurant Thúskomme, eigenlijk de Friese ambassade in Amsterdam, is de tafel al gedekt, vooral met flessen Bokma. Worst uit Workum, mosterd uit Bolsward, kaas uit Tijnje. Maar het gaat om Bokma en die komt uit Leeuwarden.

“Wist u dat niet!?”

De verontwaardiging komt van een man in stofjas. Het is Piet van Leijenhorst, meester-distillateur.

Nee, ik wist dat niet. Uit Friesland, ja, maar niet specifiek uit ­Leeuwarden. Ik breng het slechte nieuws voorzichtig, maar zijn verbijstering ebt niet weg.

Het is Albert van Beeck Calkoen, Mr Cocktail, die me redt: “Schat, staat de Bokma koud? Dat kent wel iedereen.”

Van Leijenhorst fleurt zichtbaar op.

“Ja,” zeg ik nog, “Heerlijk Helder Heineken, Melk de witte motor, in die categorie hoort het,” maar Albert is inmiddels zijn beste vriend.

Bokma behoort tot het Fries/nationaal erfgoed, maar ze hebben wat de boot gemist met die enorme ­hype van gin, dat Engelse aftreksel van jenever.

De kopstoot heeft een revival, maar jenever is toch vooral een ­ingrediënt geworden. Kopje-onder in cocktails.

Vandaar deze avond. Bokma is back, naast de jonge borrel ook met drie langgerijpte dranken: Bokma Rogge, Bokma bourbon cask 5 jaar en nu ook Bokma double cask 10 jaar.

Dat past allemaal bij het karakter van Bokma en de Friezen in het algemeen, vertelt Quirijn de Koning: “Volharding. Je eigen intuïtie volgen.”

Klopt. In de rest van het land heet dat gewoon: koppige Friezen.

“We hebben jullie nodig. Om jenever te laten overleven.”

Dat is Sandie van Doorne, creative commercial director, en dat hoor je meteen.

“Het is té mooi, té Hollands, om verloren te laten gaan.”

Ik zit naast haar aan tafel. Daar ga ik nog veel plezier van hebben, denk ik.

We krijgen Bokma Rogge in een whiskyglas. Wat vindt Van Doorne eigenlijk van die enorme revival van uitgerekend gin? Daar is ze niet blij mee. “Waarom bestellen al die mannen een gin en tonic? Kom op, jullie zijn stoere mannen!”

Ik neem een slokje. Met de ogen dicht drinkt dit inderdaad als een prima bourbon.

Hoe kan ik helpen, Sandie?

“Door mensen het verhaal te vertellen dat gerijpte jenever een prachtig product is. Als je dit vergelijkt met whisky en bourbon, winnen wij de zachtheidstest.”

Is wel zo.

“We mogen weer trots zijn op Nederlandse producten. De tijd is daar, hoor!”

Ho ho, ik zit hier toch niet met een blokkeerfries aan tafel? Gaat Bokma wegen sluiten tegen bourbon uit het buitenland?

Van Doorne, ocharme, schrikt nog ook. Snel: “Whisky is mooi, bourbon is mooi. Maar laten we dit ook gewoon proberen.”

Gaan we doen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl.

Wat Bokma-avond
Waar Thúskomme, Batjanstraat
Wie Sandie van Doorne, Quirijn de Koning, Piet van Leijenhorst, Joost Heiligers, Albert van Beeck Calkoen, Steven Strijbosch
Wanneer dinsdag 26 november, 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans kreeg een lief, klein platvinkje

Antal Crielaard (Trouw) en Sandie van Doorne (Bokma): “Iedereen zegt over onze langgerijpte jenever: lekker! Wij weten dat al jaren. Jullie moeten ons helpen dat verhaal te delen.” Beeld Hans van der Beek
Dorien van Mansum en Quirijn de Koning (Bokma): “En voor een Nederlandse prijs.” Beeld Hans van der Beek
Albert van Beeck Calkoen (Mr Cocktail) en Piet van Leijenhorst, meester-distillateur en opvolger van Piet Bokma, zesde generatie sinds 1826. Beeld Hans van der Beek
Timo Jansen (Flying Dutchmen Cocktails) en theesommelier Marlijn Berendsen (Simon Lévelt). Beeld Hans van der Beek
Storm de Boer en Joost Heiligers van Thúskomme, die Bokma verwerkten in drie gerechten. “Tijdens het bedenken zijn er een paar flessen doorheen gegaan.” Beeld Hans van der Beek
Roos Advocaat (Glasnost) en Steven Strijbosch (Cityguys), met een gebroken knokkel. “Je had die andere bokszak eens moeten zien.” Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden