Aldus

Boeren kunnen overschotten kwijt door app: ‘Er blijft nog veel over’

De app Too Good to Go laat overschotten bij de consument komen. Ook de boeren doen nu mee. Oprichter Joost Rietveld (37) is blij.

Tom Grosfeld
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Die zullen flinke overschotten hebben.

“Ja, hun afzetmarkt is gekrompen tot Nederland. En dan is de horeca ook nog eens dicht. De boeren wilden zich daarom graag aansluiten bij ons platform.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

“Wij brengen consumenten samen met locaties waar eten overblijft. Restaurants, bakkers, supermarkten en nu dus boeren. Je kunt in de app een Magic Box bestellen: je weet niet precies wat je krijgt, je moet het zelf ophalen op de tijd die staat aangegeven en je krijgt drie keer zo veel als waarvoor je betaalt. In dit geval weet je bij een paprikakwekerij natuurlijk wel dat je paprika’s krijgt.”

Is dat veel moeite voor de boer?

“Ze moeten een winkeltje of drive-in opzetten op hun terrein. En bedenken hoe ze dat aanpakken qua anderhalve meter afstand.”

Valt er op te boksen tegen die gigantische overschotten?

“Er blijft nog veel over, maar er wordt meer voedsel gered dan we dachten; er gaan honderden pakketten per dag uit, bij twintig verschillende boeren.”

Wat moet een consument met kilo’s paprika’s?

“Je krijgt inderdaad veel meer dan je in de supermarkt koopt. Maar we zien dat consumenten creatief zijn. Ze maken er soep, wafels of salades van en delen het met hun buren.”

Is er voor de boer ook na de crisis plek op jullie platform?

“Ik denk dat we ermee doorgaan. Ook voor de crisis waren er al overschotten die werden weggegooid. De boeren zien nu zelf hoe leuk consumenten het vinden om producten direct bij ze af te nemen. En hoe leuk het is om mensen uit de buurt te ontvangen op je erf.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden