Recensie

Boekenweekgeschenk Tommy Wieringa is om te smullen (****)

Tommy Wieringa schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk. De rode draad in 'Een mooie jonge vrouw' is een midlifecrisis. Cliché, maar dat is niet erg.

null Beeld anp
Beeld anp

Of Tommy Wieringa het als compliment beschouwt, is de vraag, maar het grote publiek zal smullen van 'Een mooie jonge vrouw'. In opdracht van de CPNB schreef hij een buitengewoon toegankelijk Boekenweekgeschenk over liefde, seks, overspel en sterfelijkheid.

De klassieke midlifecrisis, dat is de rode draad in deze novelle. Edward Landauer, een 42-jarige microbioloog, slaat met de 28-jarige Ruth een mooie jonge vrouw aan de haak. Het leeftijdsverschil mag de pret niet drukken, daar is hun liefde te groots voor, maar de vader van Ruth kan het toch niet laten om zijn schoonzoon de toekomst te voorspellen: 'Over tien jaar is er al twee keer een dokter met zijn vinger bij u binnen geweest om u aan de prostaat te voelen. Doet zeer, dat.'

Lulligheid
Edward laat zich niet kisten: hij trouwt Ruth, gunt haar een baby en begint al tijdens de zwangerschap een affaire met de nog jongere Marjolein. Wacht even... had Edward niet een mooie jonge... ? Laten we eerlijk zijn: een midlifecrisis is een cliché, daar kan een schrijver weinig aan veranderen, en dat probeert Wieringa ook niet. De tragiek schuilt juist in de voorspelbaarheid en lulligheid. Als Edward door zijn vrouw het huis uit wordt gezet, belandt hij op een troosteloze camping langs de snelweg. Het is zo uitgekauwd dat het pijn doet.

In Wieringa's oeuvre is dit boekenweekgeschenk moeilijk te plaatsen. De schrijver die het in elke roman ambitieuzer aanpakt - met als hoogtepunt het zwaar verteerbare 'Dit zijn de namen' (2012) - trakteert zijn publiek nu op een soepel en meeslepend verhaal dat zelfs de niet-lezers onder ons moeiteloos zullen uitlezen. Als het Nederlandse boek dan moet worden gepropageerd, is Wieringa de perfecte schrijver.

Een mooie jonge vrouw
Stichting CPNB
Gratis bij de boekwinkel bij besteding van 12,50 of meer

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden