Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Blij met bessen: maak zomerse worstjes met druivensaus

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: druivenplukkersworstjes. Een opgewekte rode Piemontees schooiert lekker mee.

Druivenplukkersworstjes. Beeld Erik van Lokven
Druivenplukkersworstjes.Beeld Erik van Lokven

‘Daar sta je eigenlijk niet bij stil, dat een watermeloen ook een bes is,” zei mevrouw Hamers­ma ­terwijl ze met een exemplaar van zo’n drie kilo in haar hand stond. Ze had hem uit het houten kratje opgediept dat auteur Dosia Brewer in de kookboekwinkel had langs­gebracht ter promotie van haar nieuwe boek Dosia plukt bessen.

Ze had meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog wat meer bes-les te geven. Aldus beschikte mevrouw Hamersma niet veel later over de kennis dat ook banaan, pompoen en avocado tot het bessengilde behoren.

Groeten

Hoewel ik persoonlijk meer met druiven heb, bladerde ik er toch even doorheen. Daarbij liet ik mij niet afschrikken door ‘de bessige groeten’ die Dosia mij via haar voorwoord deed. Ik was in de veronderstelling dat het boek – mede door de subtitel ‘De lekkerste recepten met bessen + ­moestuin- én wildplukgids’ zich volledig binnen het vega- of veganspectrum zou ophouden.

Dat bleek echter niet het geval. Ik trof varken, kip en zalm aan. En bovendien eendenborst, die nu eenmaal een klassiek een-tweetje vormt met rode bessen. Aan den einder zag ik al een mooie fles uitgerijpte Madiran gloren. Maar die moest wachten.

Mevrouw Hamersma ontdekte nog een gerecht waarin ik mij direct kon vinden: salsicce all’ uva, druivenplukkersworstjes. Haar keuze deed mij direct terugdenken aan de door mij ­bijgewoonde druivenplukkersmaaltijden, waar het eten snijden voor velen werd bemoeilijkt vanwege de bepleisterde vingers die eerder door vlijmscherpe snoeischaren voor druiven­ranken waren aangezien. Dat ik mij in dit geval in de vingers zou gaan snijden, hoefde ik niet te vrezen: mevrouw Hamersma duldt mij louter in de keuken om haar glas bij te vullen.

Dat gebeurde nu pas aan tafel, met de door mij gekozen dolcetto. Dat is een rode Piemontees die beduidend opgewekter is dan zijn grote en vooral chique broer nebbiolo. Deze had wat donkere kantjes zonder dat die leidden tot sombere overpeinzingen en leek vrolijk op zijn vingers te fluiten, waarschijnlijk uit bewondering voor de combinatie. Maar misschien ook voor de kok. Enfin.

Er was pittig, donker fruit in de categorie kersen en bramen, een snufje zwarte peper plus de voor Noord-Italië zo eigen zuren die lekker schooierden tussen het zout van de worstjes en het zoet van de ge­ka­ra­mel­li­seerde saus op basis van dezelfde wijn.

Aanzoeten

Nadat we het experiment hadden afgesloten en hadden gerangschikt in de categorie ‘geslaagd’, diepte mevrouw Hamersma uit de krat nog een flesje crème de cassis op. In de aanloop naar druivenplukkers­lunches in Bourgogne wordt dat vaak als een probaat middel ingezet om het soms vlijmscherpe wit van de plaatselijke aligotédruif aan te zoeten en aldus om te katten tot kir. Morgen weer een dag, dacht ik.

En voordat u nu ingezonden brieven gaat schrijven dat in het recept geen bes voorkomt: druiven zijn ook bessen. Dosia weet die dingen.

Recept: druivenplukkersworstjes (4 personen)

1 el olijfolie

4 (Italiaanse) braadworstjes

3 uien, in ringen of parten

250 g blauwe of rode druiven

2 tl venkelzaad

2 tenen knoflook, doormidden gesneden

4 el rode wijn of balsamicoazijn

Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de worstjes toe en bak af en toe draaiend zo’n 10 minuten. Doe de ui erbij en bak 5 minuten mee. Roer er de druiven, venkel en knoflook door en bak nog 5 minuten mee tot alles net gekaramelliseerd is. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met aardappelpuree, stokbrood of grof brood.

De wijn

Cascina Corte 2019 ‘San Luigi’, Dogliani, Italië, €14,95 (rood; biologisch)
De Wijnrank, Fannius Scholtenstraat 56

Dosia plukt bessen, Dosia Brewer. Fontaine Uitgevers, €34,99. Beeld
Dosia plukt bessen, Dosia Brewer. Fontaine Uitgevers, €34,99.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden