Bistrot Neuf

De bistro is springlevend

Meestal wacht ik een maandje voordat ik een nieuw restaurant bezoek, maar op de een of andere manier kon ik bij Neuf mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Op de website zag ik dat ze een eenvoudige bistroformule hanteren; daar kun je de kinderziekten toch best snel uit krijgen.

Niet dus. Tenminste, het management heeft nog wat problemen, de kok niet.

Zo krijgen we een plek waar voldoende licht op tafel - dat hebben we graag - gepaard gaat met een koude luchtstroom, die me doet rillen. En dan is daar de formule: ze hanteren een keuzemenu van drie gerechten voor €29,00. Daar voegen we nog een gang tussen (van €10,00), om meer te beoordelen te hebben. Dat moet toch kunnen?

Maar op de rekening staan alle gerechten voor de volle mep, zodat drie gangen (€10,00, €15,00 en €10,00) op €35,00 komen in plaats van €29,00. Bovendien zijn de prijzen op de bon exclusief btw, wat onduidelijk is. Alsof een gewone gast die btw kan aftrekken! Kinderziektes die ik nu dus niet ontloop. Achteraf, na een telefoontje, wordt het te veel betaalde gecompenseerd en ze zullen het vast nooit meer doen!

En dan is er nóg een verkeerde keuze: de tafeltjes meten 58 centimeter in het vierkant en dat is werkelijk te klein voor alles wat erop moet. Ga maar na, met borden van plusminus dertig centimeter doorsnee!
Verder is de inrichting aardig: bij de ingang de keuken, dan een bar en alkoofjes met bankjes, achterin die piepkleine tafeltjes en dan nog een zijkamertje voor gezelschappen. Over de marmeren tafeltjes een lopertje en echte servetten.

Dit is een onderneming van onder andere wijnhandel Chabrol, gevestigd in het aanpalende pand; dus met de wijnen zit het wel goed. Ook het brood - van de gebroeders Niemeijer op de Nieuwendijk, vlakbij - is uitstekend.

We beginnen met zes escargots - meer bistro is niet mogelijk - klaargemaakt met boter, peterselie en knoflook, maar op de een of andere manier toch wat flauw.

De paté Neuf is een rulle, smeuïge paté, zoals het hoort met zure cornichons en croutons en een plukje sla. Heel goed. Zo zou ik hem overal wel willen hebben.

En dan de soepen. De uiensoep, met de gebruikelijke croutons en kaas in een kleine terrine, is redelijk, al mist hij net wat body.

Marseillaanse vissoep

En dan is er de Marseillaanse vissoep, geserveerd met een soort rouille (te veel saffraan!) en kaas. Nou, die twee zaken zijn helemaal niet nodig! Die kaas is sowieso al een abominatie voor Marseillanen, maar deze bouillon (apart uit een terrine opgeschept) is van zo'n uitmuntende kwaliteit en de vulling, met veel vis, schaal- en schelpdieren, is zo royaal dat we deze soep graag ten voorbeeld stellen aan al die confraters die zoiets serveren.

De entrecote is heel goed, vergezeld van gratin en groenepepersaus. En de vis, twee stukken gegrilde zeebaarsfilet met een saffraansaus (oké!) en puree, is zelfs uitstekend. Dat het groentegarnituur (wat erg stevige haricots en wel mooi gare worteltjes en dan nog wat korenaarasperges) voor beide gerechten vrijwel identiek is, moet dan maar.

Crème brûlée en clafoutis

Ten slotte de nagerechten: de crème brûlée heeft een mooie structuur en een goede smaak en de krokante karamelkorst is voorbeeldig; bovendien ligt er nog een bol goed vanille-ijs bij.

En dan de clafoutis: deze wordt heet opgediend, smeuïg (bijna als een omelet), bereid met appel (zo doe je dat in de winter), en zeer smakelijk, met ook zo'n bol ijs.

Dat kleine keuzemenu is voorlopig, om in te werken. Als alles wat beter op de rails staat, komt er een ruime à la cartekaart bij (je kunt nu kennelijk ook à la carte eten) met salades, kreeften en oesters en allerlei specialiteiten, zoals kalfsniertjes met mosterd (ooit John Fagels specialiteit; ik kan niet wachten) en zelfs de mogelijkheid voor €12,50 met het personeelseten mee te doen (17.00-19.00 uur).

Met andere woorden: als die kinderziekten eruit zijn en met misschien iets grotere tafeltjes en handiger software, lijkt dit een gouden formu

le te zijn. Daar loopt het cijfer vast op vooruit. Zie het (nog niet geldige) complete menu op www.bistrotneuf.nl.

9

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden