PlusProefwerk

Bir Tat (8-)

Een begrip onder Amsterdamse Turken, dat is Bir Tat in West. Vlees, nog meer vlees en dan die pide... Fantastisch.

Hiske Versprille
Hele gezinnen met oma en baby zitten er, groepen mannen die de in rood gehulde obers op hun rug slaan, studentes Beeld Mats van Soolingen
Hele gezinnen met oma en baby zitten er, groepen mannen die de in rood gehulde obers op hun rug slaan, studentesBeeld Mats van Soolingen

Er gaat natuurlijk weleens iets mis. Dat we bijvoorbeeld naast de allergrootste mixed grill ter wereld, ook nog een Turkse pizza hebben besteld - omdat de vriendelijke ober zei dat ze daar beroemd om waren.

Maar dat die even niet is door­gekomen in de keuken. En dat we dan met die allergrootste mixed grill van de wereld achter de kiezen een beetje beschaamd aan een andere ober vragen waar de pizza blijft. En dat die ober dan met onverholen verbijstering vraagt: "Wacht even... U wilt óók nog een pizza?"

Aanzienlijke porties
Allemaal voor jullie, lezers. En dat terwijl we echt niet de enigen zijn bij Bir Tat die, op zijn zachtst gezegd, te maken krijgen met nogal aanzienlijke porties. Volgens mijn vertaalapp betekent Bir Tat zoiets als 'een voorproefje' of 'een smaakje', maar dat mag het eufemisme van het jaar heten. Gelukkig zijn we met z'n drieën.

En gelukkig maar dat we onze schroom verbijten en die Turkse pizza toch nog laten komen, want die is zo lekker dat we hem niet alleen helemaal hebben ­opgegeten, maar dat ik er sindsdien ook nog elke dag aan heb gedacht. Straks meer.

Bir Tat op de Bos en Lommerweg ziet er van buiten vrij klein uit, maar binnen blijkt het restaurant drie pandjes naast elkaar in beslag te nemen. En de mensen hangen er met de benen naar buiten, zo vol is het. Op het terras zitten mannen met verbeten overtuiging te roken, aan de houten tafels onder het systeemplafond wordt hoofdzakelijk Turks gesproken.

Enorme houtskoolgrill
Hele gezinnen met oma en baby zitten er, groepen mannen die de in rood gehulde obers op hun rug slaan, studentes. "Wauw. Is het hier altijd zo druk?" vragen we aan een ober. "Altijd." zegt die. "Drukker nog. Dit is rustig."

In de voorste, open keuken, waar ook de afhalers af en aan lopen, loeit en vlamt de enorme houtskoolgrill. In de achterste keuken zien we de kolen smeulen in de houtoven. Daaruit komen dus die pizza's.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren
Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

Er wordt geen alcohol geserveerd - wel veel ayran, de Turkse iets gezouten yoghurtdrank die het zo goed doet bij opulente hoeveelheden vlees, knoflooksaus en brood - alsof je na een zware nacht een flesje Yakult drinkt om je darmbacteriën te troosten.

De kaart biedt veel gegrild vlees, shoarma, Turkse pizza's en ook nog een lijst stoofgerechten. We beginnen met de kippensoep (€3,50) en de antep ezme (een tomaten-paprikadip uit de provincie Antep). Ze worden geserveerd met huisgemaakt brood dat wel had mogen worden opgepiept in die mooie houtoven, het is koud en taai.

Nattig prutje
De soep is prima, licht gebonden met bloem en ­eidooier en met sliertjes vlees - er ligt een schijfje citroen bij, wat de boel de nodige opfrissing geeft. De ezme hebben we beter gehad, dit is een beetje een nattig prutje.

De mixed grill met kwartel (€19,50) is ruim genoeg voor drie personen, al zien we om ons heen veel mannen een hele portie soldaat maken. Kippenvleugels, een spies adanakebab, lams- en kipsjasliek, kipköfte, twee kwartels, twee lamskoteletten... we zitten meteen aan ons dierlijke eiwit voor twee weken.

De kwartels zijn uitstekend en ook de köfte en koteletten zijn goed. Maar de adanakebab, een spies met vet lamsgehakt, hebben we veel beter gehad - die is wat droog en taai. We ­merken ook aan het vlees dat de twee grillmannen het druk hebben; het meeste is weliswaar sappig en smakelijk, maar de vlammen zijn te hard tegen het vlees ­geslagen.

Best
Die pizza dus – hands down.

Minder
De adana kebab hebben we echt veel beter gehad – die is droog en niksig. En het brood
had even mogen worden opgepiept.

Opvallend
De zaak ligt achterin de Bos en Lommerweg en zit helemaal vol Turkse families.

Een beetje rokerigheid van op de kolen verbrand vet is lekker, maar te veel directe vlam zorgt veroorzaakt een ­zurige brandsmaak.
De rijst met veel boter is prima, en op de salade en sausjes valt ook weinig aan te merken.

Anders dan anders

En dan dus die pizza. Die is, zegt de ober, 'anders dan anders'. Met Turkse pizza wordt in Nederland lahmacun bedoeld: een platbrood ter grootte van een pannenkoek, ­besmeerd met tomaat en gehakt. Lahmacun wordt hier meestal als goedkoop streetfood verkocht, opgerold en gevuld met sla, knoflooksaus en soms ook nog shoarma - voor veel Turkse bakkers is het hun ­corebusiness en de kwaliteit is vaak niet al te best.

Bij Bir Tat krijgen we geen lahmacun, maar een pide met gesneden lamsvlees (€8). Een pide is een open, amandelvormig pasteitje met verdikte rand, en hier komt hij ­kakelvers uit de houtoven. Hij is onweerstaanbaar: het vlees pittig, de korst knapperig en mals van binnen.

Ook het dessert is uit de kunst. Künefe (€5,50) is een mierzoet, verslavend gerecht met kaas, engelenhaarpasta en siroop. Ook dit komt direct uit de houtoven - hemels.

Bir Tat is een uitstekend adres, en we zijn met zijn drieën nog geen vijftig euro kwijt.

Vorige Proefwerken:
Zaagmolen (8+)
Spirit (8-)
Pendergast (8,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Bir Tat

Bos en Lommerweg 242
1055 EJ Amsterdam
ma-zo 9.00-01.00 uur
020 6847666
www.birtat.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden