Interview

Biografie over Ischa Meijer: ‘Hij bracht op heel veel fronten iets teweeg’

Ischa Meijer overleed 25 jaar geleden. Historicus Annet Mooij (58) werkt hard aan zijn biografie, die over drie jaar moet verschijnen.

Dylan Van Eijkeren
null Beeld

Wat was er zo bijzonder aan Ischa Meijer?

“Ischa bracht op heel veel fronten iets teweeg. Hij deed allerlei verschillende dingen. Voor mij springen zijn journalistieke werk en de manier waarop hij omging met de nasleep van de Tweede Wereldoorlog eruit.”

Er was al een eerste deel van een biografie, borduurt u daarop voort?

“Dat was een dubbelbiografie over Ischa en zijn vader, van Evelien Gans, die in 2018 is overleden. Daar kan ik niet meer op aansluiten, dat boek is al in 2007 verschenen. Ik ga een boek schrijven dat vooral over Ischa gaat, anders wordt het ook te veel: vader en zoon hadden allebei overvolle levens. Die dubbelbiografie is voor mij een bron.”

Werkte Ischa Meijer vooral voor Het Parool?

“Hij heeft voor een heleboel kranten gewerkt. Bij Het Parool begon hij in 1969, als toneelrecensent. In 1976 had hij een poosje een Ischapagina, met korte stukjes en een interview met een onbekend iemand, dat stopte vrij snel weer. Vanaf 1991 had hij De Dikke Man. Die korte, persoonlijke stukjes schreef hij aanvankelijk wekelijks in NRC, maar hij wilde dagelijks, en kwam zo bij Het Parool terecht.”

Was hij de opvolger van Simon Carmiggelt?

“Ja, al zat daar een paar jaar tussen, want Carmiggelt overleed in 1987. De Dikke Man was absoluut een soort Kronkel, Ischa was een bewonderaar van Carmiggelt.”

Uw boek verschijnt in 2023, bent u er voltijds mee bezig?

“Het is momenteel mijn voornaamste werk. Het wordt een boek over zijn hele leven, waar ik met enige distantie naar zal kijken, in drie- tot vierhonderd pagina’s.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden