Hans van der Beek. Beeld Artur Krynicki

Bij restaurant Tozi moeten we ons voedsel delen

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de opening van Tozi.

Er komt weer iets geweldig naar Amsterdam. Tozi. In het Venetiaans dialect betekent dat ‘een groep vrienden’. Er is al een Tozi in het hart van Victoria, Londen. Dat restaurant is al zes jaar succesvol.

Als ik alle feestelijke uitnodigingen op feiten moest checken, had ik een dagtaak.

Op de stoep voor de deur is een poortje geplaatst met Tozi in lichtgevende letters. Dat lijkt me een goed begin. De Koninginneweg heeft al vrij vroeg op de avond weinig reuring meer. Hartje slaapstad van Amsterdam.

Na de lichtgevende ingang voert een stenen trap naar beneden. In de berm staat een okergeel Fiatje 500.

De barman schenkt een welkomstdrankje uit een houten vaatje en vertelt daarbij hoe lang het heeft gerijpt en waarin en waarom.

Ik bedank hem en vraag voor de zekerheid wat het drankje is. Het is negroni, een in Italië uiterst populaire aperitivo van gin, vermouth en campari.

“Hoe smaakt het?” vraagt Stefano Meloni, de manager overgekomen uit Londen.

“Beetje te zoet,” zeg ik. Ik bedoel, te plakkerig, te campari; ik hou het graag simpel. Ik zie de verbijstering in zijn ogen.

Meteen word ik meegenomen naar een cocktailshaker en krijg ik de best mogelijke gin, vermouth en campari. Ik heb mijn eerste slok nauwelijks doorgeslikt of Meloni staat weer naast me.

What do you think!?

Very good,” zeg ik. Ik durf niet anders.

We gaan aan tafel.

“Het wordt een intiem diner,” zegt Kim Vercammen van de pr. En Maurilio Molteni, de chef uit Londen, vertelt dat dit concept in Londen aanvankelijk ‘hard to get’ was, maar als je ervoor open staat, is het heel prettig.

You’re gonna be friends.”

Ze maken het wel spannend. Jongens, we gaan toch geen gekke dingen doen? Ik kijk om me heen. Alleen maar veel te jonge vrouwen, en bovendien is Ajax straks op televisie.

Ik vraag aan Molteni waarom het concept in Londen hard to get was. Hij antwoordt dat de mensen nu eenmaal niet gewend zijn voedsel te delen. Dit Venetiaanse eten bestaat uit veel gerechten, allemaal kleine porties. Mensen vragen dan: wat is het voorgerecht, wat is het hoofdgerecht? Maar het is allemaal voor- en hoofdgerecht.

It’s all about sharing.”

Op tafel komen de eerste bordjes met burrata en tomaat. Molteni: “Very, very simple, and very sexy.”

We delen bordjes.

Daarna komt inderdaad een gigantische en eindeloze hoeveelheid voedsel voorbij. Maar dat is dan weer het goede aan eten met veel te jonge vrouwen: ze laten altijd het laatste stukje pizzetta/ beef carpaccio/king crab/lamb chop/ravioli met krab op het bordje liggen.

Wat opening Tozi
Waar Tozi, Koninginneweg
Wie Maurilio Molteni, Nicola Gabello, Stefano Meloni, Anita Willemars, Hilde Veeren, Iris Kranenburg, Fenna van Surksum
Wanneer dinsdag 5 november, 18.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans werd regelmatig ‘Tutto bene?’ gevraagd en antwoordde dan ‘Tutto bene!’

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Nicola Gabello, manager in Amsterdam, en Maurilio Molteni, chef in Londen: “It’s all about sharing.” Beeld Hans van der Beek
Barman Nicoló Caronia, Claire Hagen (social media) en Maurizio Rimerici (PPHE Hotel Group): “In Venetië drinken ze graag wijn met een hapje erbij. Dat concept brengen wij.” Beeld Hans van der Beek
Barman Issa el Ismahil en Stefano Meloni, manager in Londen: “Tozi is in our hart.” Beeld Hans van der Beek
Luca De Santis, chef in Amsterdam, en zijn brigade: Bruno Xoxe, Carlo Ferrari, Paola Corsi en Simone ­Serafini. Beeld Hans van der Beek
Matching kleding: Anita Willemars, Nouveau, voorganger van Elegancehoofdredacteur Hilde Veeren: “Ze heeft het Elegancegevoel nooit losgelaten.” Met Eline Gerdes (PPHE Hotel Group). Beeld Hans van der Beek
Iris Kranenburg (Entree Magazine) en Fenna van Surksum (Buik van Amsterdam), heel blij met de buffalo ricotta: “Dit is wel de guilty pleasure van de avond. Die boter!” Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden