Plus

Bij A'dams Wereldkeuken krijg je veel voor weinig

Je komt er met je bedrijf, je zaalvoetbalteam, via Groupon, of met je hele familie nadat je 'all-in dining Amsterdam' hebt gegoogeld. In Westpoort, boven de Kwantum, huist A'dams Wereldkeuken: plaats voor 500 eters - en 2 euro korting voor mensen met een maagverkleining ('terecht').

A'dams wereldkeuken, grootste restaurant van Amsterdam in het westelijk havengebiedBeeld Ivo van der Bent

Hij is opgeleid tot piloot op een Boeing 737, maar voor het runnen van een restaurant met 500 couverts draait Leon Hu (28) zijn hand evenmin om - al zal hij dat zelf nooit zo zeggen.

Behalve vliegenier, Audi-cabriolet­rijder en restaurateur is Hu tamelijk bescheiden, al zegt hij dat ook niet zo, want hij is, zoals gezegd, tamelijk bescheiden.

Hu is een van de drie vennoten in A'dams Wereldkeuken - het grootste restaurant van Amsterdam, gevestigd boven een meubelboulevard in het Westelijk Havengebied, en hoegenaamd onbereikbaar met het openbaar vervoer.

Dat steekt Hu, geen man van grote woorden, nogal. Niet al zijn gasten hebben nou per se een garage met auto's tot hun beschikking en zijn personeel moet toch ook op het werk kunnen komen.

Dat daargelaten is Hu in zijn sas met zijn 1600 vierkante eetmeters, de 452 gratis parkeerplaatsen voor zijn deur - 'uniek in Amsterdam' - en de aanrijroute vanaf de A5 - nog geen minuut doorgaans.

Hu's achterland is zodoende niet zozeer 'mensen binnen de Ring zonder auto', maar 'mensen uit Aalsmeer, Haarlem, Westzaan, Zaandam, en Hoofddorp, alles aan de A5'. In laatstgenoemde plaats woont Hu zelf overigens ook, met vrouw en babydochter.

Rennende kinderen

Wie geblinddoekt A'dams Wereldkeuken zou zijn binnengebracht, dan om zich heen mocht kijken om te raden waar hij was, zou geen moment twijfelen: een bedrijfskantine. Oké, de bedrijfskantine van een heel groot bedrijf, maar toch: een bedrijfskantine.

Wacht even, wrijvend in de ogen: wat doen al die rennende, schreeuwende en zich op hun gemak voelende kinderen hier? Sashimi, dat is ook niet erg bedrijfskantine, een karamelfontein evenmin.

We zijn dus elders, al is dit elders niet uniek, legt Leon Hu uit: "Eerst kreeg je de wokrestaurants, toen werd de sushi populair, je zag een verzadiging van de markt, mensen letten in de crisis meer op hun geld, ze wilden alles onder één dak, en niet betalen voor hoeveelheid, maar voor tijdsduur - en nu zijn er de wereldkeukens."

Let wel: Hu heeft het dan met name over de horecagenres die door Chinezen worden ­beoefend. Hadden de ouders van Hu (afkomstig uit de Chinese miljoenenstad Wenzhou) nog traditionele Chinees-Indische restaurants in plaatsen als Westervoort, Doesburg en Soest, de volgende generatie wilde wat anders.

Leon Hu, bijvoorbeeld, wilde piloot worden, stak zich in de schulden, werd piloot, maar het was crisis en werk was er niet. "Ik was heel eigenwijs en wilde de horeca niet in, maar na twee, drie jaar zoeken werd ik door Twentse vrienden van mijn ouders benaderd: of ik hun compagnon wilde worden als ze iets in Amsterdam zouden beginnen."

In een stille hoek van het restaurant maakt Ingeborg Greve aanstalten om haar vijf maanden oude zoon de borst te geven. Al bestaat A'dams Wereldkeuken nog maar negen maanden, het is Greves vierde keer hier.

"We kwamen wel­eens bij een wereldkeuken in Westzaan, veel groter en massaler, en daar moet je zelf je vlees of vis pakken, dan pakt een kok je bordje van je aan. Hier wijs je aan wat je hebben wilt, dan bakt hij het. Toch hygiënischer. En het personeel is super, heel vriendelijk."

Daarbij, zegt Greve: "Kijk, ik zit hier met een baby, en drie kinderen verderop. Dan ga je toch niet echt voor de fine dining, zal ik maar zeggen. En als het hier iets is, is het wel kindvriendelijk."

Hu's compagnons zeiden: "Jij runt de tent, wij blijven bij onze wokrestaurants in Twente." Daar ga je dan, als piloot. Hu: "Toch heb ik wel iets aan die opleiding gehad hoor, ook hier: je bent stressbestendig, je behoudt het overzicht."

Eten en drinken kan op deze plek naar hartenlust worden beledenBeeld Ivo van der Bent

Soephoek

Het duurde wel even, vanwege de brandweer, maar in november mocht A'dams Wereldkeuken dan open. "We kregen geen vergunning, en toen ineens wel. Dat schijnt in Amsterdam vrij normaal te zijn."

Dit zijn de wereldkeukens van A'dams Wereldkeuken, stuk voor stuk: Van alles op de plaat, Teppanyaki, Grill Master, Pizza Machiena, La Creperie, Traditioneel Chinese bereidingswijzen, Sushi, Salades, ­IJsco's - plus een soephoek, een bar en twee frisdrank- annex koffie-eilanden.

Waaruit her en der te kiezen valt? Uit onder meer pepersteak, Black-Angus-burger, kipfilet, kogelbief, T-bone, lamskotelet, kip, ribeye, lamsrack, ossenhaas, sliptong, panga, zalm, tonijn, tilapia en garnalen, mosselen, coquilles, zelfs halve ­kreeften, en minstens vijftien soorten groenten.

Danitcha, haar naam luid en duidelijk op haar onderarm getatoeëerd, zegt bij het zien van de kreeftjes luid en duidelijk tegen haar vriendin: "Zo hé! Wauw, kan toch niet joh! Kom, schat!"

A'dams wereldkeuken heeft 1600 vierkante eetmeters en 452 gratis parkeerplaatsenBeeld Ivo van der Bent
'Met een baby en drie kinderen ga je niet echt voor de fine dining'Beeld Ivo van der Bent

Alles net niet

Ter hoogte van de Pepsi-tapautomaat bevindt zich Mo uit Diemen. Oké, dit is wel 22 kilometer rijden van zijn huis. "Luister, vriend: bij de RAI zit ook zo'n soort tent, maar daar moet je betalen om te parkeren."

Mo, hier met zeven familieleden en op zijn pantoffels: "Verder is het overal hetzelfde. Het is natuurlijk geen echte sushi, geen echte wok, geen echte pizza. Het is het allemaal toch net niet. Prima te eten hoor, anders zouden we niet komen."

"Weet je waarmee ze zich kunnen onderscheiden? Als alles halal zou zijn, dan gingen we daarheen. Halal you can eat, zeg maar. Dat alcohol wordt geschonken? Geen probleem, man. Ik woon toch in Nederland."

De achterneef van Leon Hu heet Andy Hu, en werkt, net als zijn vader John (53), vanaf de opening in A'dams Wereldkeuken. "Eerst werkte mijn moeder hier ook," zegt Andy (21), "maar dit is geen familierestaurant. Voordat ik hier kwam, had ik Leon misschien vier keer ontmoet." Hij werkt zes dagen per week, vaak tien uur per dag - "ik moet mijn BMW afbetalen."

Eerder werkte Andy, ook met zijn vader, in eigen restaurants in Diepenheim en Aalsmeer, en nu dus, op verzoek van zijn achterneef, in het Westelijk Havengebied.

Even terugkomend op de clientèle zegt Andy: "Wijn en bier is hier bij de prijs inbegrepen, zo veel als je wilt. Maar veel gasten zijn moslim, dus die drinken niet. Wat moslims wel doen: ze laten altijd heel veel eten staan. Andere mensen eten hun bordje leeg. Hoort dat ook bij hun religie?"

A'dams Wereldkeuken is pas driekwart jaar open en toch reeds een fenomeen - het is verbazingwekkend, zo in de verre, lege diepte van het havengebied.

Leon Hu zegt: "De uitstraling van dit gebied is nog niet echt veranderd sinds we in 2014 besloten ons hier te vestigen. Het is nog steeds vrij kaal en industrieel, en niet bereikbaar met het openbaar vervoer.''

''Onze concurrentiepositie is wel veranderd, want de A5 is aangelegd. De gemeente wil dit gebied verder ontwikkelen, zegt ze, en er is gratis parkeren, voor mensen met een auto zitten we goed."

Soortgenoten

Dat valt te zeggen, want de zogeheten wereldkeukens rijzen de pan uit: Corendon Village Hotel zit in Badhoevedorp met eenzelfde concept, er is een soortgenoot bij de RAI, één in Westzaan, en ook in Hoofddorp en Haarlem zijn eendere concepten geopend.

Hoe kan het dan bestaan dat Leon Hu's restaurant het zo goed doet - op een stille maandagavond heeft hij vaak toch nog 150 eters over de vloer?

"We zijn dan wel het grootste restaurant van Amsterdam, maar vergeleken met andere wereldkeukens zijn we niet zo groot. Ik vind ons ook sfeervoller. Elders is het vaak wat klinisch, wat massaal. Wij hebben geen lelijke plekken, je zit nooit weggestopt."

Bij het toetjesbuffet staat Jan van Veen met - eerlijk is eerlijk - een bord vol toet­jes. Hij kijkt er desgevraagd wat beteuterd naar, en zegt: "Ja, dat komt ervan. All you can eat. Dit is te veel, dat weet ik ook wel."

Van Veen weet waarover hij spreekt: hij werkt in het Slotervaartziekenhuis, onder meer gespecialiseerd in bariatrie - de geneeskunst omtrent de obese mens. Zien we er daar veel van, op deze plek waar eten en drinken naar hartenlust kan worden beleden? "Ik zie wel wat dikkerdjes."

Hij vertelt het verderop aan tafel best heel gezellig te hebben met collega's - een van hen neemt vanavond afscheid - maar dat hij 'zelf nooit' voor dit concept zou hebben gekozen.

"Voor gezinnen, groepen en collega's begrijp ik het wel, maar je kunt hier toch niet echt een wat intiemer gesprek voeren. Al die rennende en schreeuwende kinderen, dat valt me tegen. Aan de andere kant: de kwaliteit van het voedsel is best goed, echt een redelijke prijs-kwaliteitverhouding."

Van Veen, obesitasspecialist, stelt met enige verve dat het Slotervaart 1500 mensen per jaar aan een maagverkleining helpt - gemiddeld zes, zeven mensen per werkdag.

Leon Hu, een van de drie vennoten van A'dams Wereldkeuken. 'Bij ons zit je nooit weggestopt'Beeld Ivo van der Bent

Bitterbal

Dat lijkt het juiste moment om te vragen of de 2 euro korting die A'dams Wereldkeuken fourneert op vertoon van de Gastric-Bypass pas volgens hem terecht is - een gebaar dat eigenaar Leon Hu wil maken. "Natuurlijk," zegt Van Veen.

"Die mensen kunnen nog geen bitterbal op! We nieten die maag dicht, ze leven op vitamine­preparaten, en ze lopen de kans - één op duizend - om te sterven aan de operatie. Het is niet zomaar iets. Dus 2 euro korting lijkt me dan heel redelijk."

Afhankelijk van de dag van de week en de lengte van een bezoek is de entreeprijs van A'dams Wereldkeuken, inclusief bier en wijn, circa 30 euro per persoon. Maar Fredje en zijn drie vrienden eten er via een Grouponkortingsactie voor 22,50 euro.

Staand bij de bar, klaar om met sashimi en pilsjes naar hun tafel te gaan, zegt Fred: "Weet je, alles is er, rauwe vis en ouwe kaas. We gaan het er echt wel uit eten en drinken, en het is gezellig. Mooi man."

Onder gezinnen, hele families, groepen en bedrijven is A'dams Wereldkeuken een geliefd conceptBeeld Ivo van der Bent
'Alles is er, rauwe vis, ouwe kaas. we eten het er echt wel uit'Beeld Ivo van der Bent

Wat zijn de huisregels?

Zoals alle conceptrestaurants heeft ook A'dams Wereldkeuken een - tamelijk lange - lijst huisregels. Een bloemlezing:- 'Baby's tot 2 jaar hoeven niet te betalen'

- Jarigen ontvangen 50 procent korting op het arrangement, 'enkel op de desbetreffende dag op (vooraf) vertoon van geldig legitimatiebewijs. Het gezelschap dient uit minimaal drie betalende volwassenen te bestaan en geldt uitsluitend voor de jarige'

- 'Mensen die op 29 februari jarig zijn, worden zeker niet vergeten. U kunt uw verjaardag bij ons vieren op 28 februari of 1 maart voor de verjaardagskorting. Indien je jarig bent met kerst, mag je met 50 procent korting komen eten op 24 of 27 december'

- 'Op vertoon van uw Gastric-Bypass pasje en legitimatie krijgt u €2,00 korting'

- 'Wij zijn geen halalrestaurant, maar wij bieden wel halalproducten aan. Onze kip en lamsrack zijn halal, bij de wok-ingrediënten maken we geen gebruik van varkensvlees. Tijdens rustige dagen hebben wij een aparte wok staan voor onze halalgasten'

- 'Onbeperkt eten is niet hetzelfde als onbegrensd eten of onbeperkt verspillen. Verspilling van eten is zonde en niet meer van deze tijd. We willen u er graag op attenderen dat wij een boete-verspillingregeling hanteren'

Hoe eet je all you can eat eruit?
Technisch gezien is dat onmogelijk: een biertje kost aan inkoop circa twee kwartjes per glas en wijn nog minder - maar wie het presteert om meer dan anderhalve kilo vlees, vis en/of groenten naar binnen te werken binnen de daartoe gestelde tijd, die is spekkoper (bron: De Rekenkamer, 21 april 2017).

Wie waar voor zijn geld wil: trap niet in de calorieënval - de vette snacks staan altijd vooraan - en laat je niet te zeer verleiden door de ostentatief gepresenteerde toetjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden