Plus Proefwerk

Bij 101 Gowrie eet je een nieuw soort Nederlandse keuken (8)

Bij 101 Gowrie eet je een nieuw soort Nederlandse keuken, bedacht door een Australiër met Duits-Japanse roots. Goed uitgevoerd en waardevol: soms ziet juist een buitenstaander helder wie je bent.

101 Gowrie, Govert Flincksraat 326HS Beeld Eva Plevier

Als iemand me vraagt te vertellen wie ik ben, verwijs ik naar mijn vrouw of vrienden. Zij kunnen een consistent beeld geven aan de hand waarvan je me op een feestje herkent. Alex Haupt, Australiër van Japans-Duitse afkomst en pas vijf jaar in Nederland, opende 101 Gowrie, waar hij New Dutch Cuisine voert.

101 Gowrie, vernoemd naar het thuisadres in Sydney waar Haupt opgroeide, oogt als een moderne Japanner. Een kleine zaak met meubels van echt hout, waarin de details vertellen met hoeveel aandacht er gewerkt wordt. De chef - jong, tenger en getatoeëerd - bedient vanavond. Haupt is hartelijk, geïnteresseerd en trots zonder arrogant over te komen. Iemand die het goed doet tijdens dat zakelijke diner, maar ook kan doorzakken met zijn laatste gasten.

Steengoed
We kiezen voor een regulier en een vegetarisch Let us feed you-menu (€64,00, vegetarisch €56,00). Een begeleidend wijn­arrangement kost € 46,00 en halve glazen vormen geen probleem.

De chef laat ons beginnen met een fijne en kurkdroge prosecco van Belfi, wat veel goeds belooft, maar bij de eerste amuse krab ik me toch even achter mijn oren. De aardappelpoffertjes met crème fraîche en quinoa (vega)/Nederlandse kaviaar zijn koud en hun textuur is onaangenaam.

Vreemd om zo'n klassieker als beginpunt te nemen en hem niet goed uit te voeren, maar dan volgen knapperige donkere roggekapjes met geitenyoghurt, jalapeño en noordzeekrab (vega: gezuurde wortel); aardpeer met zeewierkaramel, en paling met quinoa en rode biet (een zoetzoute fijnheid die me aan de Japanse gelakte unagi doet denken). Zonder uitzondering steengoed.

Het beste brood dat ik in tijden at, wordt dagelijks bij 101 Gowrie gebakken. We krijgen een donkere combi van spelt, rogge en tarwe met grote bellen in het kruim en een prachtige korst. De zelfgemaakte en huisgefermenteerde boter is ook al zo geweldig. We moeten oppassen het allemaal niet in één keer op te eten.

Voor de piscivoor volgt rauwe makreel met room van bouillon die van de koppen en staarten is getrokken, en jus van onder meer geelwortel, die bedoeld is naar piccalilly te verwijzen (volgens Haupt iets wat de Nederlander vaak eet), maar er niet per se naar smaakt. Los daarvan een heel goed gerecht, ook dankzij de zeewierolie die we al bij de amuses tegenkwamen.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Voor de vega: geroosterde biet met room van karnemelk en zuurdesem, mosterd en een zeewiercracker. Beide gerechten werken goed met de geschonken wijnen, hoewel we de Australische Vermentino wat aan de saaie kant vinden.

How Dutch is that?
Haupt schenkt (voor het vegamenu) Biancoperso van Il Vinco uit Lazio, die wat langer contact met de schillen heeft gehad, en een rosé 'Plenus' van Marina Palusci uit de Abruzzen. Beide spannende wijnen.

Bij de rosé hoort gebakken langoustine en tempura van zwezerik met sojamelk. Een uitstekend gerecht, waarin techniek en temperaturen kloppen. Mocht u nu denken, How Dutch is that? Kom ik op terug.

Aan het vegafront: gebrande prei (daar is ie weer) met XO-saus van trompettes de la mort. Vegetarisch eten met diepte in de smaken, en Haupts zuurgebruik is goed. Zijn smaken zijn helder en opwekkend, al zit er een nogal aanwezige karamelligheid in. In vegetarische gerechten vervangt hij de rijkdom van dierlijk eiwit/vet kennelijk graag door zoet. De Biancoperso legt het hiertegen af.

Best
Te veel om op te noemen.

Minder
Het gebruik van zoet als vervanger voor dierlijke rijkdom in de vegetarische gerechten wordt snel wat veel, evenals het gebruik van krokantjes.

Opvallend
Bij 101 Gowrie eet je Nederlands door een Australisch-Japanse bril.

Als hoofdgerecht eten we Oostvaardersplassenhert met bieten 'royale' (door saus van paling en bloedworst gehaald), geranium en pistacheolie. Knap, om na zo veel smaken een hoofdgerecht te serveren waarvan ik niet naar bed wil kruipen.

Het gerecht is helder, fris, aromatisch. De blend van Merlot en Cabernet Sauvignon van Marco Merli uit Umbrië doet het er goed bij. Over het vegetarisch hoofdgerecht zijn we iets minder enthousiast: gerookte knolselderij op stukgekookte kobochapompoen. Het is stevig, rijk en smaakvol, maar het geheel neigt echt te sterk naar zoet.

Dessertsgewijs
Een extreem-Nederlands dessertje volgt in de vorm van Wolfsklauwappel gegaard in siroop van schillen en klokhuizen, met granita en geitencrèmefraîche. Alles wat goed is aan appeltaart zonder dat te zijn.

Haupt trapt na met een dessert van cacao, cassis, en boleten dat wonderwel werkt, al zijn we krokantjesmoe. Ik heb ze nauwelijks beschreven, maar op vrijwel elk bord komen scherven van iets knapperigs voor.

Machtig interessant als het is om onze smaken en producten via een Australisch filter voorgeschoteld te krijgen, een zuivere blik op Nederlands eten is het niet. Haupts gerechten tonen Japanse invloeden, en zo aten we dus Nederlands geïnterpreteerd door een Australiër met een - vrij sterke - Japanse bril. Met 101 Gowrie is onze stad een bijzondere zaak rijker.

Vorige proefwerken:
Marovaan (5,5)
Neni (7)
Marits Eetkamer (7)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

101 Gowrie

Govert Flincksraat 326HS
1073 CJ Amsterdam

Openingstijden: di-vr 18.00-22.30
za 12.00-14.30 & 18.00-22.30 uur

020 3346418
101gowrie.com

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden