Bidou

Niets engs aan eendenmaagjes

Royale porties, vriendelijke prijzen en een grote, stenen pizzaoven. Ouders met kinderen gaan zo te zien graag naar Bidou op het Beukenplein. Maar er wordt ook hoger gemikt: er is een salade forestière van paddenstoelen, vissoep met rouille, steak Bidou met eekhoorntjesbrood en truffel en als dessert een Italiaanse cannolo. Probeer ook die salade de gésiers!

Het Beukenplein begint steeds meer een culinair jasje aan te trekken. Om te beginnen is daar natuurlijk de voortreffelijke kaas- en wijnzaak van Erik en verder zijn er nog een traiteur, wat eetwinkels en een behoorlijk aantal eethuisjes. En sinds een aantal weken restaurant Bidou, door sommigen omschreven als een familierestaurant. Er zitten inderdaad ouders met kinderen te eten, wat niet alleen te zien, maar ook te horen is. Verder is de muzak gematigd.

Het is een dubbel pand en achter in het deel waar wij zitten, is de zeer open keuken, waar trots een stenen pizzaoven brandt. Dat is leuk voor de pizza¿s die ze hier serveren (en die we niet nemen, maar waar we veel lof over horen), maar ook voor diverse andere gerechten die in zo¿n oven kunnen worden bereid.
Voor de keuken staat een vitrine waarin de resultaten van de mise-en-place zijn uitgestald, opdat de gasten eventueel op het oog kunnen kiezen.
Dat doen we niet. We kiezen van de kaart, die begint met wat ze kleine gerechten uit de vitrine noemen.

Dat is dan de salade forestière, met gebakken paddenstoeltjes, voornamelijk kweekpaddenstoelen, op een enkele hoorn des overvloeds na (€6,50). De salade is goed op smaak gebracht en het is een vol bord.
Dat kun je trouwens van alle gerechten hier melden: de porties zijn royaal, zeker gezien de vriendelijke prijzen die worden gerekend. De gemengde visschotel is ook zoiets: vier verschillende bereidingen, zoals klipvispasteitjes, gemarineerde zalm, makreelsalade en pulpo (€10,50).

Vissoep

Als tussengerechten kiezen we voor de vissoep, die met croutons, rouille en emmentaler wordt geserveerd. Goede rouille, overdadig kleine croutons (die we ook al bij de salades tegenkwamen), vrij flauwe kaas en dan die soep: die is helaas niet erg heet in een niet heet bord gegoten. De smaak is goed, er zit veel vulling in (veel vis en mosselen), maar flauw en lauw samen is toch niet optimaal (€ 8,50), al is de prijs ook hier vriendelijk.
De salade de gésiers (eendenmaagjes) bevalt me prima, maar mijn tafelgenoot ¿ we delen altijd alles ¿ vindt het niet echt een gerecht voor hem. Noem het maar een acquired taste, al is er volgens mij helemaal niets engs aan die maagjes: gewoon mooi mals, gaar spierweefsel (€7,50).

Confit de canard

En zo arriveren we bij de hoofdgerechten. Helaas is de confit de canard en cassoulet niet helemaal voorradig zoals aangekondigd. Er is geen cassoulet. In plaats daarvan zuurkoolstamppot, wat heel goed gaat, maar voor mij helaas minder geschikt is, zegt de dokter (€17,50). Toch een uitstekend en niet te duur gerecht, al is de confit misschien wat erg draderig geworden (iets te heet geweest bij het konfijten of te lang in die houtoven?).
En dan is er de steak Bidou, een gegrilde steak bedekt met parmezaan en rucola en een saus van eekhoorntjesbrood en truffel (€21,50). Tegen die tijd kan ik eigenlijk geen pap meer zeggen.

Toch moeten nog twee nagerechten eraan geloven. Natuurlijk wordt dat in de eerste plaats de crème brûlée, waar ze bij melden: 'Zoals-ie hoort: koud met een krokant laagje (€5,25).¿ Toch is hij idealiter iets anders. Het krokante laagje is wat zweterig, niet echt droog knapperig, zoals bij een à la minute gebrande karamellaag. En de crème zelf is nogal taai in plaats van romig, alsof er behalve eigeel ook eiwit in is verwerkt.
En ten slotte is er de cannolo (canolli schrijven ze!), een cilinder van knapperig deeg, gevuld met een zoete crème van schapenkaas en sinaasappel. Inclusief een ristretto doet die €6,50.

De wijnkaart is klein: drie rode en drie witte huiswijnen en één prosecco, maar goed en gevarieerd: Fran

s, Oostenrijks, Italiaans. En er is San Pellegrino.
Alles bij elkaar een aardig familierestaurant, inderdaad, met veel aardige gerechten en hier en daar nog ruimte voor verbetering.

8-

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden