PlusRecept van de dag

Beter dan een sterrenmaaltijd: pompoen-wortelsoep

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

‘Die mevrouw eet de hele week alleen maar appels, behalve als ze op maandag bij ons aanschuift.” ­Terwijl er een bonte groep mensen binnendruppelde, vertelde een vrijwilliger zijn verhaal. Ik was bij BuurtBuik - een initiatief in de Amsterdamse Transvaalbuurt – waar wordt gekookt voor mensen die een maaltijd kunnen gebruiken. Ouderen omdat ze gezelschap zoeken, mensen zonder of met een laag inkomen, die moeten leven van wat anderen kunnen missen. Said was voor

het eerst bij BuurtBuik. Oorspronkelijk komt hij uit Iran, vertelde hij me, en hij was er die avond bij om zijn Nederlands te oefenen.

Terwijl mijn tijdlijn op Instagram zich maandag vulde met updates over de jaarlijkse uitreiking van Michelinsterren, stond ik op uitnodiging van Eric Corton in een druk bemande keuken te helpen van afgedankte groenten en fruit een maaltijd te maken.

Voor ons uitgestald lagen bananen met bruine vlekken, joekels van pompoenen, bossen wortels met verlept loof en preien met wat bruin geworden groen. Het is ontzettend wrang dat in een stad als Amsterdam, waar dagelijks tienduizenden broden worden weggegooid en een groot deel van de bevolking chronisch te veel eet, een ander deel van de inwoners afhankelijk is van initiatieven als BuurtBuik.

Tegelijkertijd stemde het me positief om te zien hoe zowel de gasten van BuurtBuik als de vrijwilligers een feest maken van de wekelijkse bijeenkomst. Zo krijgt het eten dat een uur eerder nog als waardeloos was bestempeld meer waarde dan welke Michelinsterrenmaaltijd ook.

Het eten was lekker, het voedde monden die het maximaal waardeerden, gaf zingeving aan de vrijwilligers die er hun avond voor opofferden en bracht mensen samen. In Amsterdam zijn er meer initiatieven zoals BuurtBuik. Ze kunnen allemaal steun gebruiken. Kijk eens wat jij kunt doen! 

Pompoen-wortelsoep

Ingrediënten
400 gram flespompoen
400 gram wortel
3 tenen knoflook
1 ui
3 el zonnebloemolie
1 el kerrie madras
½ el garam masala
1 liter groentebouillon
1 blik kokosmelk
2 limoenbladeren
1 limoen
bosje koriander

Bereiding
Ik geef het recept van de wortel-pompoensoep die Eric Corton maakte voor de gasten van BuurtBuik. Niets ingewikkelds, wel waanzinnig smaakvol. Ik voeg er hier wat kokosmelk aan toe. Helaas hadden we dat niet bij BuurtBuik, maar het maakt het geheel lekker romig.

Halveer de flespompoenen, verwijder de pitten en snijd de pompoen in stukken (schillen hoeft niet). Schil de wortel en snijd deze ook in stukjes. Hak de tenen knoflook fijn en snipper de ui. Bak de ui en knoflook aan in de zonnebloemolie. Doe de kerrie en garam masala hierbij. Bak een minuut mee en voeg nu de groentebouillon, kokosmelk en

de limoenbladeren toe. Laat het geheel 15 minuten koken. Haal de limoenbladeren uit de pan en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat fijngesneden koriander en wat uitgeperst limoensap naar smaak.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden