Bert Visscher: oubolliger dan een koekoeksklok aan het bloemetjesbehang

Bert Visscher liet in Carré zien nog steeds hetzelfde te kunnen als twintig jaar geleden. En dat is misschien ook exact het probleem. Zelden Zoiets Gezien is een bijna cynische titel.

Mike Peek
Bert Visscher Beeld anp
Bert VisscherBeeld anp

'Hij die zichzelf spaart, krijgt geen rente!" Bert Visscher kijkt even dommig de zaal in, slaat een gilletje en doet een dansje. Dat sloeg nergens op, hahaha! Hij rent wat heen en weer, neemt een snelle slok water, gooit er vier aartsflauwe woordspelingen uit en begint te proesten. "Knettergek!"

Zelden Zoiets Gezien is een bijna cynische titel voor een voorstelling zoals Visscher ze al decennialang maakt.

Het is alsof de economische crisis nooit is uitgebroken. Alsof de Twin Towers nooit instortten. Alsof de ­jaren negentig voor eeuwig voort­duren. Visscher leeft in een wereld waarin Chinezen de r nog steeds niet kunnen uitspreken, waarin je ­vrouwen nog steeds twee uur lang in elke bijzin kunt beledigen. Het is immers maar humor, dus zeur niet en lach!

Vliegveld
Plaats van handeling is het regionale vliegveld Ter Haxel, dat zich klaarmaakt voor de komst van een heuse Boeing. Aan die kapstok hangt Visscher allerlei luchtvaartgerelateerde sketches op. De meerderheid is van bedenkelijk niveau. In het vliegtuig worden Barbies verkocht, wat slechts een excuus is om minutenlang grappen over de naam Ken te maken. Ken Kan of Kon niet, dat werk.

undefined

Het is natuurlijk knap dat Visscher, 55 inmiddels, fysiek gezien nog hetzelfde lijkt te kunnen (kennen!) als twintig jaar geleden. Hij dartelt soepel over het podium en het tempo ligt als vanouds verschrikkelijk hoog. Soms maakt Visscher je ook echt wel even aan het grinniken met groteske, vileine voorstellen om irritante mensen het leven zuur te maken.

Maar dan speelt hij even later weer een dikke, overjarige stewardess.
Al snel valt hij zogenaamd uit zijn rol en probeert hij zogenaamd improviserend zijn jonge tegenspeler te ­versieren. Het arme schaap valt ­zogenaamd ook uit zijn rol en moet zogenaamd heel hard lachen.

Dat is nog oubolliger dan een koekoeksklok aan een muur vol bloemetjesbehang.

Zelden Zoiets Gezien

Cabaret
Door: Bert Visscher
Gezien: Carré, 13/4
14 t/m 16/4, 20 t/m 23/4

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden