Aldus

Benefietconcert voor Oekraïne in de Lutherse Kerk: ‘Na een jaar wordt de aandacht voor de oorlog minder’

Op vrijdag 24 februari wordt in de Lutherse Kerk een solidariteits- en benefietconcert georganiseerd om stil te staan bij één jaar oorlog in Oekraïne. We bellen met de Oekraïense percussionist Konstantyn Napolov (35).

Sara Luijters
null Beeld Sterre Kranenburg
Beeld Sterre Kranenburg

Wat kunnen bezoekers van het concert verwachten?

“Het wordt een avond met veel mooie muziek van internationaal bekende musici zoals zangeres Maryana Golovchenko, het Maisky Trio en piepjong talent, zoals de 9-jarige Yulianna Beziazychna. De avond wordt onder meer georganiseerd door de UvA, de Davidsbündler Music Academy, de ambassade van Oekraïne in Nederland en ondersteund door Stichting Trida. Jet Berkhout presenteert en burgemeester Femke Halsema opent de avond. Oekraïense vluchtelingen hebben gratis toegang tot het concert dat ook via een livestream online is te volgen.”

Waarom blijft een benefietavond belangrijk?

“Na een jaar wordt de aandacht voor de oorlog minder, toch moeten we niet vergeten wat voor vreselijke dingen er dagelijks in Oekraïne gebeuren. Voor de Oekraïners betekent de morele support vanuit het buitenland enorm veel. Muziek is ons wapen in de strijd, zo vechten we terug en bieden we steun en troost.”

Waar gaat de opbrengst heen?

“Van de opbrengst gaat 75 procent naar het Medical en Humanitarian Aid-programma van het Oekraïense overheidsinitiatief United24. De resterende 25 procent gaat naar studiebeurzen voor Oekraïense kinderen die samen met hun moeders hun land moesten ontvluchten en nu hun muziekopleiding kosteloos voortzetten aan de Davidsbündler Music Academy in Den Haag, opgericht door de Oekraïense pianiste Anna Fedorova. Naast de ticketverkoop voor het concert is het ook mogelijk om een bedrag naar keuze te doneren.”

Kaarten (€50 en €15 voor studenten) via www.uva.nl, aanvang concert 20.00 uur in de Lutherse Kerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden