'Belgisch rookverbod werkt niet'

BRUSSEL - Het rookverbod dat sinds vorig jaar van kracht is in de Belgische horeca, werkt niet. De wet is veel te complex, zo blijkt uit een onderzoek door het ministerie van Volksgezondheid. Liefst twee op de drie cafés en veertig procent van de restaurants overtreden de regels.

In België geldt het rookverbod - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ierland en Nederland, waar vanaf 1 juli niet meer gerookt mag worden in de horeca - niet voor cafés. Er gaan echter steeds meer stemmen op voor de invoering van een totaal verbod op roken in de horeca. Twee kamerleden van de CD&V (Christendemocraten en Vlaams) hebben een wetsvoorstel ingediend om sigaretten in alle gelegenheden, dus ook de cafés, te verbieden. Dat voorstel kan op brede steun rekenen in het parlement, zo bleek deze week.

Het rookverbod in België is sinds 1 januari 2007 van kracht. Uitgangspunt is dat roken en eten niet samen gaan. Nicotineverslaafden mogen alleen een sigaret opsteken in zaken die, zo schrijft de wet voor, 'het opdienen van dranken, waaronder alcoholische en geestrijke dranken als belangrijkste activiteit hebben'.

Cafés zijn wel verplicht voor een goede afzuiging te zorgen en een rookvrije ruimte in te richten. Restaurants op hun beurt mogen een aparte rookkamer inrichten. Daar mag geen eten geserveerd worden. Voor frietkramen gelden aparte regels. Daar mag gerookt worden, als er niet meer dan zestien zitplaatsen zijn. In jeugdhuizen is roken taboe.

Volgens Claes werkt de huidige regelgeving overtredingen en oneerlijke concurrentie in de hand. Zo blijken restaurantgangers minder lang te blijven zitten na het eten. Ze rekenen af en gaan naar het café, even verderop, om daar na te tafelen, onder het genot van een drankje en een sigaret. Discriminatie, vond ook Danny Vermeer uit Mol, uitbater van restaurant De Kleppende Klipper. Hij vocht het rookverbod aan bij de rechter, maar kreeg ongelijk.

,,Ook trachten horeca-uitbaters op allerlei inventieve manieren onder de wetgeving uit te komen, bijvoorbeeld door hun eetgelegenheid om te dopen in café of taverne. Jeugdhuizen en sportkantines op hun beurt, vragen een licentie aan voor het schenken van sterke drank, waardoor er toch weer gerookt mag worden'', aldus Claes, die wil dat er op 1 januari 2010 een algemeen rookverbod wordt ingevoerd.

De ondernemersverenigingen hebben al afwijzend op het voorstel gereageerd. Zij wijzen erop dat veel horecazaken het nodige geld hebben gestoken in een goede afzuiginstallatie en eisen dat de overheid die investeringen terugbetaalt als over twee jaar een algemeen rookverbod van kracht wordt. (Van onze correspondente Pascale Thewissen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden