PlusAchtergrond

Beleggingsclubjes: eerst beleggen en dan door naar de kroeg

Terrence Stella (24) doet een master accountancy aan de VU en is lid van beleggingsvereniging Mutual Fund. Beeld Renate Beense
Terrence Stella (24) doet een master accountancy aan de VU en is lid van beleggingsvereniging Mutual Fund.Beeld Renate Beense

Sparen levert niks op, dus is beleggen een verleidelijk alternatief. En heus niet alleen voor senioren, maar ook voor studenten, die in beleggingsclubs ‘het vak leren’. ‘Omdat je het samen doet, voelt het best veilig. Daarbij is het hartstikke gezellig.’

Floor Meijs

Tien keer per jaar komen de leden van de Amsterdamse vrouwelijke beleggingsclub Dutchess Capital bij elkaar. Tijdens zo’n bijeenkomst geeft eerst iemand uit het ­bedrijfsleven een presentatie, daarna gaan de vrouwen aan de slag met hun gezamenlijke portefeuille. Over het aan- en verkopen van aandelen wordt democratisch ­gestemd naar aanleiding van een pitch.

Medeoprichter Noa Leijdesdorff (24): “In een pitch ­betoogt een groepje ­leden waarom we een specifiek aandeel moeten kopen. Dat gaat niet op basis van een ‘gevoelletje’, maar is gebaseerd op feiten en cijfers.” Dat pitchen kan spannend zijn, maar hierin word je begeleid. Anne Bakx (23), ook medeoprichter: “Onze ‘stoomcursus’ ­begint met de basics: wat is een broker en hoe open je een beleggingsrekening? Na een jaar heb je echt de skills om zelf te investeren.”

Ook bij de Amsterdamse beleggingsvereniging Mutual Fund draait het om leren beleggen. Secretaris Hidde Mandemaker (22): “Je hoeft geen volleerd belegger te zijn om bij Mutual Fund te solliciteren, alle studenten met een ­interesse voor de beleggingswereld zijn welkom.” Bij zo’n sollicitatie is motivatie het belangrijkste, de kennis komt later wel. Mandemaker: “We hopen dat leden langer dan een jaar blijven, omdat je dan kennis hebt opgebouwd die waardevol is voor de gezamenlijke beleggingsportefeuille.”

Geen grote bedragen

Niels Lemmers (42), director public affairs bij de Vereniging van Effectenbeleggers (VEB), noemt dit “the wisdom of the crowd. “Samen weet je meer dan alleen. Als jij van een sector of bedrijf weinig kennis hebt, zit er vast wel iemand in je club die er meer vanaf weet. Een beleggingsclub is dan ook een goede manier om te beginnen met beleggen.”

Bij de VEB zijn 298 beleggingsclubs aangesloten. Lemmers: “Vaak zijn het vriendengroepjes, mannen, vrouwen of gemengd. Je ziet veel gepensioneerden die ineens tijd hebben om zich in beleggen te verdiepen, maar ook studentenclubs zijn in opkomst. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat er meestal niet met grote bedragen wordt belegd. Er heerst vaak een grote mate van gezelligheid.”

Dat kan Mandemaker beamen. “Na afloop van onze bijeenkomsten borrelen we met elkaar en praten we over de ­inhoud. Bij mijn drie huisgenoten moet ik niet beginnen over beleggen, dan haken ze meteen af.” Ook Leijdesdorff herkent dit: “Het is leuk om ervaringen uit te wisselen. Veel meisjes zeggen dat ze het nieuws nu anders lezen, omdat ze de financiële wereld beter begrijpen.”

Het ligt eraan wat je onder ‘veel geld’ verstaat, maar beide clubs menen dat je niet veel geld hoeft te hebben om in te stappen. Bakx: “Bij ons legt iedereen hetzelfde in. We zeggen liever niet om hoeveel geld het gaat, maar het is een behapbaar bedrag voor studenten.”

Mandemaker: “Het gaat bij ons om een inleg van minimaal vijfhonderd en maximaal tweeduizend euro. Die max hebben we om het enigszins gelijk te houden.” Als je je lidmaatschap opzegt, krijg je je inleg plus of min je rendement terug. Het ligt er maar net aan hoe het ervoor staat met de beurskoers.

Financiële toekomst

Volgens Lemmers beleggen ongeveer 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens in effecten; dat zijn aandelen, obligaties en afgeleiden daarvan. Met de huidige spaarrente, die nagenoeg nul is, is het niet gek dat mensen zoeken naar ­alternatieven om rendement te halen. Op lange termijn is beleggen in een wereldwijd gespreid aandelenfonds slimmer dan sparen. Lemmers: “Als je de afgelopen twee ­decennia op die manier had belegd, met een laag risico, had het je gemiddeld zo’n 3 procent rendement opgeleverd. Bij een portefeuille met meer risico ligt dat percentage alweer een stuk hoger.”

Voor zo’n beetje alle leden van Mutual Fund en Dutchess Capital is meer rendement halen dan op je spaarrekening een belangrijke reden om te beleggen. Mandemaker: “2019 was een bijzonder goed jaar op de beurs, ik merk dat dat veel studenten aan het denken zet. In tijden van economische groei is beleggen interessanter, omdat het meer oplevert.” Leijdesdorff: “Geld op de bank rendeert niet, dus zoeken mensen naar alternatieven. Voor vrouwen is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële toekomst. Bijna 40 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding, en de partneralimentatie is niet langer twaalf maar vijf jaar. It’s time to take control.”

Terrence Stella Beeld Renate Beense
Terrence StellaBeeld Renate Beense

Terrence Stella (24) doet een master accountancy aan de VU en is lid van beleggingsvereniging Mutual Fund.

“Na mijn bachelor bedrijfseconomie wist ik nog maar weinig over beleggen. Een beleggingsclub leek me een goede manier om hier meer over te leren. Ik ben geen type dat ergens als een kip zonder kop aan begint, dus besloot ik te solliciteren bij Mutual Fund.

Inmiddels heb ik geleerd dat er een groot verschil is tussen wat een bedrijf op papier waard is en wat mensen bereid zijn te betalen voor een bedrijf. Warren Buffett bijvoorbeeld, dé beleggingsgoeroe, kijkt altijd naar de cijfers, hij gaat niet mee met de waan van de dag. Dat vind ik ook een goede strategie.

Ik heb weleens iets gepitcht wat slecht uitpakte. Daar voel je je dan wel een beetje lullig over. Toen het aandeel echt veel daalde, besloten we het te verkopen. Jammer, want als we ’t hadden aangehouden, had het nu positief uitgepakt. Maar ach, rendement behalen is niet het belangrijkst. We leggen niet zoveel geld in, het draait vooral om het ontmoeten van mensen met dezelfde interesses. Elke maand komen we samen, en we eindigen steevast in de kroeg. We praten dan heus niet alleen maar over financiële onderwerpen, persoonlijke zaken worden ook besproken.”

Heleen Kaemingk  Beeld Renate Beense
Heleen KaemingkBeeld Renate Beense

Heleen Kaemingk (24) doet een master artificial intelligence aan Utrecht University en is lid van beleggingsclub Dutchess Capital.

“Via via hoorde ik van Dutchess Capital, een soort crash course beleggen. Dat leek me heel tof. Om je heen hoor je toch veel over investeren, zoals de bitcoinhype. Omdat ik die wereld wilde leren begrijpen heb ik toen gesolliciteerd.

In een groep beleggen is gezellig en je leert van elkaar. Soms merk ik dat ik een bepaald idee heb over een bedrijf. Als ik dat deel met iemand anders en diegene komt met een totaal andere view, dan vind ik dat heel waardevol. Naast het behalen van rendement gaat het erom dat je er veel van opsteekt. Na elke bijeenkomst ontvangen we per mail de slides van de afgelopen pitches, en je krijgt artikelen en filmpjes toegestuurd, als een soort huiswerk.

Toen ik een tijdje terug met twee meiden moest pitchen, en het andere groepje de meerderheid van de stemmen kreeg, vond ik dat eerst moeilijk. Ik had er veel tijd en energie in gestoken. Maar het aandeel dat we kozen steeg met 15 procent, veel beter dan ‘mijn’ aandeel. Ik zie nu dat het onze taak was om iedereen goed te informeren, en dat ik er heel veel van geleerd heb.”

Michele van Zijp  Beeld Renate Beense
Michele van ZijpBeeld Renate Beense

Michèle van Zijp (22) doet een master financial management aan de VU en is lid van Mutual Fund.

“Ik vond het te spannend om in mijn eentje te beginnen met beleggen, maar in groepsverband durfde ik het wel aan. Je minimale inleg is vijfhonderd euro, dus dat valt te overzien. En omdat je het samen doet met anderen die meer ervaring of kennis hebben, voelt het best veilig. Daarbij is het hartstikke gezellig met elkaar.

Het merendeel studeert finance of econometrie, en heeft een wiskundige blik. Maar er is bijvoorbeeld ook iemand die geneeskunde heeft gestudeerd, waardoor hij veel kennis heeft van farmaceutische bedrijven. Van die kennis leer ik dan ook weer. Dat is handig, want in je eentje heb je al gauw een tunnelvisie.

Ik vind beleggen interessant omdat je er allereerst geld mee kan verdienen. Zeker nu je spaarrekening niets oplevert is het slim om te doen. Daarnaast wil ik graag begrijpen hoe markten werken en hoe aandelen op elkaar en op bepaalde dingen reageren, zoals nu met het coronavirus.

Sinds kort heb ik mijn eigen beleggingsrekening geopend, waarmee ik een paar aandelen heb gekocht. Hierbij kreeg ik hulp van anderen van de vereniging. Waar ik het meest op let bij het kopen van aandelen is wat een bedrijf uniek maakt. Puur naar de cijfers kijken is leuk en aardig, maar uiteindelijk gaat het erom wat een bedrijf heeft wat zijn concurrenten niet hebben.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden