Baut

Alles is precies goed

Johannes van Dam

Jammer genoeg is Baut, dat in een oud krantengebouw huist, geen blijvertje. We eten onze borden helemaal leeg.

De Wibautstraat is misschien een beetje een Boulevard of Broken Dreams, al kun je je afvragen welke dromen. De dromen van de redacties van een aantal kranten misschien, die nu hutjemutje weggestopt zijn op een soort industrieterrein langs het spoor. Ook deze krant had daar zijn hoofdkantoor, in twee gebouwen, waarvan één de Parooltoren werd genoemd.

Daar zit nu, tot eind 2014, restaurant Baut, het resultaat van jonge ondernemers en een ambitieuze kok. Met hun onderneming Nu Of Nooit bv willen ze leegstaande gebouwen op duurzame wijze tijdelijk exploiteren.

Aan een immens voorterrein (waar de komende zomer een terras van tweehonderd stoelen kan komen), zit het ruime Baut, in wat duidelijk een tijdelijk onderkomen is, dat slim is ingericht. Een bar, veel stoelen en tafels (nogal spartaans), een beetje lowtech, op de goed uitziende keuken na waar je bijna in zit. De chef, Michiel van der Eerde, ervaren in topzaken, is duidelijk de spil: hij houdt alles en iedereen in de gaten en slaaft zelf het hardste; alles gaat uiteindelijk door zijn handen. En dat merk je. Alles gaat buitengewoon efficiënt.

Daar komt nog bij dat ze hier lange dagen maken: vanaf elf uur kun je ontbijten, lunchen kan van twaalf tot vier met bruschetta en soep en dineren van zes tot elven met wat ze 'wereldkeukens' noemen: een aantal series kleine gerechten, ingedeeld naar herkomst: Frankrijk, Italië, Azië en Nederland.

Daarnaast kun je garnituur bestellen, zoals friet, noedels, rijst, salade en brood met truffelcrème. Dat laatste komt trouwens meteen al op tafel en niet op de rekening (zou €3,50 zijn). De friet (€4) verdient een extra vermelding: knapperig en blond van buiten, romig van binnen en geserveerd in een soort minifrituurmandje: de beste friet ooit en het aardigst geserveerd met goede mayonaise (en fantastisch met die truffelcrème trouwens!).

We beginnen met de Steak tartaar met ei, bacon, mayonaise, tuinkers en zuurdesembrood (€10,50), uitstekend bereid en gegarneerd.

De Coquilles met bloemkool, beurre noisette en cèpesschuim (€13), zijn zo goed als perfect en smelten op de tong. Dat waren de Franse gerechten.

We gaan door met de Italiaanse risotto met groene asperges, Parmezaan en hazelnoten. Die kun je nemen met kabeljauw (€14,50) en zonder (€8,50). Zelden heb ik een gerecht voorgeschoteld gekregen waardoor ik zo gebiologeerd raakte, zo goed zit het in elkaar qua smaken en structuren. Alles is precies goed.

Uit de Aziatische keuken komt de soft shell crab met een soort salsa van mango, paksoi, amandelen en koriander (€12). Ook hier laat de chef zien dat hij in de vingers heeft hoe je de knapperige, maar sappige krab combineert met het slim aangemaakte groente- en fruitgarnituur, de gebrande amandelen voor wat extra crunch en de rode peper voor de - net niet te heftige - kick. Het laat je ademloos! We eten er de rijk aangemaakte Rijst Baut Style bij (€4,50).

We waren eigenlijk nog van plan een derde reeks te bestellen met de Nederlandse gerechten als paling en boerderijkip, maar we zijn volkomen voldaan, want we hebben al onze bordjes helemaal leeggegeten, wat niet vaak gebeurt.

De desserts staan niet op de kaart, maar worden ons voorgesteld door de uitstekende (strak aangestuurde!) bediening: een fors glas gevuld met kastanjemousse in lagen (we krijgen eetinstructies; €6,50) en de crème brulée Azië, een kopje met een zachte crème, een perfecte korst en een quenelle mangosorbet waar de smaak vanaf spat (€6,50).

Van de aardige wijnkaart nemen we elk een glas goede schuimwijn (à €5,50).

Misschien kregen we een beetje houten billen door de eenvoudige kantoorstoelen, maar ook dat is maar tijdelijk. Je zou wel wensen dat deze zaak een langer leven beschoren is dan twee jaar, maar wie weet wat er dan weer voor feniks uit Nu Of Nooit bv herrijst. Ik kan niet wachten.

10-

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden