Plus

Baut Paradijs (8-)

De meeste gerechten bij Baut Paradijs zijn fris, weldoordacht en héél erg lekker; jammer dat de boel aan het einde ineens verslapt.

Beeld Mats van Soolingen

In winkelcentrum Oostpoort is het dag-des-oordeelsweer: benauwd en drukkend, de lucht is geel. Het voorspelde onweer laat op zich wachten, maar het is al begonnen te spetteren. Baut Paradijs, waar zojuist het hele terras naar binnen is gedoken, is nog warmer. "Paradijs? Hot as hell!" puft mijn tafelgenote. "Alsof we in een bord soep zijn gevallen!" En ik maak me zorgen om mijn recensie; eigenlijk is het te warm om te eten.

Reizend circus Baut is met Paradijs alweer aan zijn vijfde locatie toe. In 2012 begon chef Michiel van der Eerde de pop-up in het oude Paroolgebouw aan de Wibautstraat, sindsdien werden ook een garage, een kantoorpand en de voormalige V&D aan het Rokin aangedaan. De nieuwe locatie is een voormalig gasdistributiestation.

De inrichting van de hoge ruimte is eenvoudig, maar effectief. Er zijn drie grote balkons aan de zijkanten, zwarte stoelen en tafels, aan de achterwand een enorme muurschildering. Het zit vol - oudere en jongere mensen, hippe types en gezinnen. Baut lijkt zijn rol te hebben gevonden als buurtrestaurant voor de nieuwe wijk.

Slim en verleidelijk
Een beeldschoon meisje in het zwart brengt ons de kaart, die ook hier weer onalledaags is ingedeeld. Omdat Van der Eerde in al zijn zaken met gerechtjes in tussengerechtformaat werkt, probeert hij steeds andere manieren om de boel te ordenen. Zo zijn de gerechten bij C verdeeld naar bereidingstemperatuur en gingen ze bij de oude Baut per werelddeel.

Hier is de verdeling verticaal groente, vlees en vis, die op hun beurt weer horizontaal zijn opgedeeld in 'Adam' en 'Eva', met de lichtere gerechten bij Eva en de zwaardere bij Adam. Pfff, dat vind ik echt suf, al helemaal omdat Eva als ik me niet vergis juist de schrokop van het stel was.

Er is ook een genderneutraal verrassingsmenu, met drie gangen voor €33,50 en vier voor €41,50, maar dat gaat alleen per tafel.

Mijn zorgen over hitteflauwte blijken ongegrond: we eten de eerste vijf borden helemaal leeg. Het courgettegerecht (€11,50) is prachtig en smakelijk, met de groente in allerlei vormen: een gefrituurde bloem met munt en ricotta, een salade van rauwe 'spaghetti' die lekker zuur is aangemaakt, geprakte geblakerde courgette (zoals bij baba ganoush) en een knapperig geel exemplaar zo groot als mijn duim.

Het geheel wordt geserveerd met pijnboompitjes, het Libanese kruidenmengsel za'atar (tijm, sesam en sumak) en pittige yoghurt: wat een gul, slim en verleidelijk vegetarisch bord.

Sambal matah
Een pokébowl is een trendy slakom die heel in de verte is geïnspireerd door een Hawaiiaans visgerecht (zie pagina 36), en bij Baut zit er zelfs geen vis in, maar betreft het een vegetarische salade (€10).

Maar heerlijk is ie: goed gegaarde en fijn aangemaakte rode en gele biet, taugé, romige avocado en edamame met frisse plakrijst, sojasaus, sesam en verse sambal matah. Een fris, pittig plezier: precies waar we zin in hadden.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Dat geldt ook allemaal voor de softshellcrab (€12). Dat is een krabbetje dat net zijn pantser is verloren en dat je dus helemaal kunt eten; boterkrab heet zo'n bloot beestje in het Nederlands. Deze is perfect krokant gefrituurd en combineert goed met het gestoomde broodje, de pittige mayonaise, de crème van mango, crudités en koriander.

De saté Lilit (€11,50), Balinese vissaté, had iets bruiner gemogen, maar het kabeljauw-gambagehakt is heerlijk aangemaakt met gember, limoenblad en kokos. We krijgen weer die sambal erbij, gegrilde venkel, zoet-pittige aubergine, seroendeng en kokosrijst.

De taco met lamsnek (€12) doet denken aan een Al Pastor - een kruidige taco met varkensvlees van het spit, ontwikkeld door Libanese immigranten. Het nekvlees is knapperig geroosterd en fijn schapig, de tortilla heeft even een tik op de plaat gekregen en we krijgen er rokerige ananas-paprikasalsa bij. Ook de chi­potlemayonaise past goed.

Best
De softshellcrab (boterkrab) is perfect krokant gefrituurd, en wordt geserveerd met een gestoomd broodje en rauwe groenten.

Minder
Het buikspek valt heel erg tegen: het gerecht is slap en vet, met onduidelijke puree.

Opvallend
Dit is al de vijfde locatie van rondtrekkende pop-up Baut. De eigenaar opende ook C en recent restaurant Zuid.

Stijve panna cotta
Weldoordachte, frisse smulgerechten nokkievol smaak. Maar helaas gaat het daarna een beetje mis. Het buikspek (€11,50) is een laffe, taaie speklap met onduidelijke groentepuree. Er ligt slappe gekonfijte venkel bij, de beloofde piccalilly vinden we niet terug.

En ook de desserts vallen tegen. Alles van de kaart is op, dus we kiezen de twee vervangingen. Het ene is overzoete chocolademousse met banaan en plakkerige marshmallows, het andere panna cotta met lemon curd en frambozen. Die zit in een glaasje, maar alsnog komen we er bijna met onze lepel niet doorheen vanwege de enorme hoeveelheid gelatine. Zonde, want de smaak is goed.

Buiten is het eindelijk gaan regenen. We hebben erg goed gegeten, jammer dat er aan het einde van de avond iemand een beetje heeft staan slapen.

Vorige Proefwerken:
De Bajes (5)
Khan (8,5)
Café Dinard (7+)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Baut Paradijs

Paradijsplein 1
1093 NJ Amsterdam
di-do 17.00-01.00 uur,
vr-za 12.00-03.00 uur
zo-ma gesloten
020 4659260
www.bautamsterdam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden