Barista

Alleen al voor de koffie

Een barista is wat wij een barman noemen. De uitbater van de zaak van die naam heeft dan ook internationaal zijn sporen verdiend op dat gebied. Hij was ooit de beste cocktailmaker van Rome - geen geringe prestatie - en bovendien is hij een bijzonder getalenteerde espressomaker, die in Barista een speciale machine heeft staan. Alleen voor die koffie zijn we er een middag geweest en die was - we proefden een paar ristretti en een espresso - misschien wel de beste die ik heb geproefd. Dat is al een bezoek en een vermelding waard, maar ze afficheren zich behalve als café ook als restaurant en dus strijken we er een avond neer.

Het is niet druk in de zaak, met ongeveer dertig stoelen: beneden aan de bar en langs de wand op krukken acht en een tafeltje met drie fauteuils, op de entresol nog ruim twintig. Hier zaten ooit Green Planet en later De Pereboom (pas op, het antwoordapparaat noemt die laatste naam nog steeds).

We wisten toen nog niet dat ze juist deze avond hebben besloten in de winter, dat wil zeggen tot 1 april, de avond gesloten te blijven en alleen van negen uur 's ochtends tot half zeven 's avonds de keuken open te houden.

Dat is dan jammer, vooral omdat ze niet alleen een prachtige wijnkaart hebben en Nederlanders overdag minder geneigd zijn wijn te drinken, maar ook omdat dit als eetadres bijzonder is. Maar goed, je kunt er heerlijk ontbijten en lunchen met bijvoorbeeld panini, geroosterde boerenboterhammen met fraaie vulling. De prosciutto San Daniele met buffelmozzarella is voortreffelijk en doet vijf euro; een grote is dan acht euro.

Over de speciale pizza Barista die ze maken, hoor ik buitengewoon lovende verhalen en dan zijn er ook nog allerlei andere snacks en happen.

Onberispelijk
Maar wij maken van dat voorlopig laatste avondmaal een echte maaltijd, waarvoor we beginnen met de affettati misti, koude vleeswaren (€11,00), want aan de keuze van de vleeswaren kun je de kwaliteitsbewustheid van een kok aflezen. Alles is van onberispelijke kwaliteit: ham, venkelworst, bresaola met parmezaan en vinaigrette, mortadella en crostini met lardo di Colonnato, gerijpt rugspek dat smelt in de mond. Alles even goed. (Achteraf zie ik dat ze zijn vergeten dit in rekening te brengen; echt Italiaans).

Dan de pasta. De ravioli van de dag, gevuld met pompoen is erg mooi al dente en lekker, met boter en salie (€1o,00). De pasta van de dag, fettuccine met worst en paddenstoelen, is buitengewoon aromatisch en goed en ook zo mooi al dente als je zelden ziet: veel beet en toch gaar (€14,00). En zo royaal dat we de helft met spijt moeten laten liggen. Er is trouwens ook een dagpasta met truffel.

De hoofdgerechten zijn altijd 'van de dag' en altijd achttien euro, één vis en één vlees.

De vis is deze avond zwaardvis in folie uit de oven met wat garnituur. Dat is misschien het enige waar iets van te zeggen valt: de vis is ietwat doorgeslagen. In folie is dat moeilijk te regelen en met zwaardvis moet je misschien niet verder gaan dan even snel bakken of grillen. Maar ernstig is het niet.

Het vlees wordt aangekondigd als lambchop, wat natuurlijk een karbonade is, iets met een ribbetje erin. Dit is een schenkel (shin, stinco), maar hij wel mooi van smaak en boterzacht, zonder vezelig te worden.

Mooi aanbod

De desserts hier komen gelukkig ook uit eigen keuken: er is een forse tiramisu voor vijf euro en dan zijn er de taarten. De citroentaart is er een zonder fratsen, maar mooi van smaak en smeuïg (zit er wat limoncello in?) en doet vier euro. Die kun je dus elk deel van de dag eten.

Ze hebben hier trouwens ook een speciale formule voor wie niet al te veel geld wil uitgeven: 'een dinner menu' met een voorgerecht naar keuze, een vlees, vis of pasta van de dag en koffie en dessert voor 25 euro. Een mooi aanbod.

Het zou me verbazen als het hier niet elke dag rond het middaguur vol zit, want een aardiger lunchadres kan ik me nauwelijks voorstellen. En dan ook maar vlug 's avonds weer open graag! Da

t doen ze trouwens op afspraak ook vóór 1 april, voor gezelschappen van tien of meer personen. Aanbevolen!

9,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden