Plus Proefwerk

Bardak (7,5)

Bij Bardak eet je geweldige groentegerechtjes in een stoere, stedelijke setting. Je moet wel tegen tahini kunnen, en het zou fijn zijn als de bediening even geïnformeerd was als de keuken.

Restaurant Bardak Beeld Dingena Mol

Ik houd van dieren en van onze aarde, maar de belangrijkste reden voor mijn warme gevoelens voor de veganistische keuken zit hem in iets anders.

Een chef die bereid is zich te beperken door het meest 'vanzelfsprekende' ingrediënt weg te laten, dwingt zichzelf creatief te zijn, te blijven proeven, oplossingen te zoeken om dat 'gebrek' te compenseren, en dat levert vaak de mooiste resultaten op.

Bardak oogt als een kroeg in een opkomende New Yorkse wijk: een bar met een verbijsterende hoeveelheid flessen, een cocktailkaart en Amerikaans IPA van de tap. Naast een stuk of tien (te) kleine hoge tafels zijn er nog een paar plekjes waar een mens op leeftijd redelijk zou kunnen zitten.

Veganistische avond
We worden opgevangen door een meneer met getatoeëerde armen, die bijna onverstaanbaar Engels spreekt en aanvankelijk een overbezette indruk maakt. Later blijkt hij humor te hebben, al blijft hij moeilijk te verstaan, dus zeker weten doe ik dat niet. In de halfopen keuken wordt gebikkeld boven echt vuur, en ondanks het vroege uur blijken we mazzel te hebben met het plekje dat we krijgen. Binnen de kortste keren zit het zaakje vol.

Op maandagen is het veganistische avond in Bardak, waar men aan Tel Aviv Streetfood doet. Je kunt hier trouwens altijd veganistisch eten, maar op andere dagen hebben ze ook zaken als kippenlevers van de houtskoolgrill, kebab en gefrituurde inktvis. Vandaag op de kaart: elf kleine gerechten tussen de 6 en 7,50 euro en twee nagerechten.

We bestellen een heerlijk bittere IPA van Goose Island en een dichte Tempranillo die door de collega van de onverstaanbare man wordt omschreven als een lichte rode wijn; de bediening zal de rest van de avond óók nauwelijks antwoord blijken te weten op onze vragen.

Zalvende sesamsaus
'Shawarma' van oesterzwam is ons eerste gerechtje (€7,50). Stevig geroosterde dunne repen zwam met subtiel aanwezige specerijen en tahini, mangochutney en schug (een haksel van onder meer groene peper, koriander, knoflook en peterselie).

Dit is een snack die je na een avond bier op weg naar huis wilt eten, en waarbij het gemiddelde broodje 'echte' shoarma verbleekt. Een automatiek vol met dit spul graag, ergens tussen het centrum en mijn huis.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Dan krijgen we een hele verkoolde aubergine (letterlijk, alsof hij in een uitgebrand huis is teruggevonden) met een enorme klodder tahini erop (€7,50). Het diepe bitter van dat zwarte vel, de rijke gare binnenkant van de aubergine en die zalvende sesamsaus: zalig.

Uiteraard mét tahini
De geroosterde bloemkool (€7,50) kenden we al, en hebben we beter gegeten. Juist het harde roosteren is lekker, voor een notig effect. We krijgen een lichtgekleurd exemplaar met (weer) tahini, en die twee liggen qua smaak zo toch een beetje in elkaars verlengde.

Dan bestellen we gegrilde okra (€6,00) met een haksel van rode ui, tomaat en peterselie. Je moet weten hoe mijn hart opveert als ik deze groente op een kaart zie staan, en beter dan bij Bardak wordt het niet: loeiheet, knapperig en met fijne zoutvlokjes.

De falafel (€6,50) komt zoals de shoarma zonder pita, maar uiteraard mét tahini, en de bijgezette pickles zijn voortreffelijk. De kikkererwtenballen zelf zijn krokant en donkerbruin, maar het geheel blijft ook in combinatie met de condimenten wat droog. De linzensalade (€7,00) is een tegenvaller: een bakje Puy-achtige linzen die prima gegaard zijn, maar ijskoud en heel zuur aangemaakt, met hier en daar een blokje wortel.

Best
De geroosterde koolrabi met tahini en gezuurde rauwe koolrabi is eenvoudig en geweldig.

Minder
Deze linzensalade zou ook bij een gegrilde varkensworst te karig voelen.

Opvallend
Van dinsdag tot en met zondag heb je bij Bardak nog steeds ruime vegetarische en veganistische keus, maar ook de verstokte vlees- en visliefhebber komt dan aan zijn trekken.

Een hele koolrabi (€6,50) volgt, op houtskool gegaard en daarna geschild. Onze knol heeft een heerlijk grillaroma en ligt op (alweer) tahini, maar nu hebben de twee zalvende smaken een trap onder hun kont gekregen van flinterdunne, zuur aangemaakte reepjes rauwe koolrabi met een hint komijn. Eenvoudig en geweldig. Beste koolrabi­gerechtje ooit.

Een zuivelvrij dessert
Onze bananenfritters (€6,00) zijn na het frituren aangemaakt met dadels, ahornstroop en een mespunt zout. Iets vetter dan we zouden willen, maar ja. Banaan en zoute karamel, what's not to love?

De echte verrassing is de vegan kokospudding met rozensiroop en geroosterde kokos (€5,00). Alle bevrediging die je van een roompuddinkje mag verwachten, zonder dat er maar één kalfje van zijn moeder wordt gescheiden.

Van een afstandje bezien lijkt Bardak een cocktailbar voor expats, maar ze voegen daar écht iets toe aan het Amsterdamse eetcafélandschap. Ik geloof dat de gerechtjes die hier worden geserveerd zich lenen voor een grotere zaak, en ook een groter podium verdienen dan dit beperkte aantal couverts biedt. De toekomst zal het leren.

Vorige proefwerken
Fyrre (8-)
Café Remouillage (9)
Bord'Eau (8,5)


Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Bardak

Ferdinand Bolstraat 12
1072 LJ Amsterdam

zo-do 12.00-01.00 uur
vr-za 12.00-03.00 uur

020 7722981
bardak.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden