Plus Proefwerk

Bar Centraal (8,5)

Smaken verschillen, zeker als het die van hippe natuurwijn betreft. Maar het eten van Bar Centraal staat buiten kijf: dat is héél goed.

Bar Centraal Beeld Mats van Soolingen

Het is een wijnbar, Bar Centraal, een zusteronderneming van GlouGlou in De Pijp. Zowel qua naam als qua inrichting lijkt de zaak zich te hebben voorgenomen zoveel mogelijk onder de radar te blijven: aan de muren zwart noppenlinoleum dat het licht lijkt te absorberen, boven het dertien-in-een-dozijn kroegmeubilair schijnen gedempte lampen.

Maar wat volgt overstijgt ruimschoots het alledaagse. Onze serveerster ziet eruit als een Franse filmster en ze is heel vriendelijk en vaardig. Doodeenvoudige, goedgeprijsde kroeg-gerechten met onbeduidende namen als 'aardappelen met bruine rijst' blijken beeldschone, knetterverse, gigagebalanceerde borden - zomaar een paar van de lekkerste dingen die we in ­tijden aten.

Al die onverwachte, ingetogen natuurlijke schoonheid zonder opsmuk sluit aan bij het thema van de zaak. Net als GlouGlou doet Bar Centraal in natuurwijn - wijn waarbij in de teelt en productie zo min mogelijk kunstgrepen zijn toegepast. De populariteit van wijnen die zo zijn gemaakt is al een tijdje een twistpunt tussen devote liefhebbers en felle haters.

Zoals het hoort in de natuur bestaat de wijnkaart uit smoezelige en scheef aan elkaar geniete A4'tjes, er is ook ruime keuze per glas. Het één bekoort ons meer dan het ander. We komen een fijne Oostenrijkse weissburgunder tegen en een woest aantrekkelijke funky gamay uit de Loire, maar ook een uitgelubberde bubbel en een oranje wijn die zo naar nagellakremover ruikt dat onze neus ervan krult. Gelukkig mag je alles proeven, dus miskopen zijn te vermijden.

Wulpse mozzarella
Er zijn borrelhapjes als olijfjes, kaas, en de gerookte en gedroogde Spaanse rundervleeswaar die cecina de Leon heet, en er is een compact lijstje gerechten om te delen. Allereerst krijgen we de burrata met shiitake en zeewier (€9,50). Het is een ongelooflijk gerecht: als een soort Venus in furs ligt de met room verrijkte mozzarella wulps te wezen tussen de donkerbruine, diephartige umamibom van paddenstoelensaus.

Het iets glibberige van de paddenstoelen, het knisperend gedroogde zeewier en de gefrituurde lotuswortel maken het geheel nog opwindender, en ondanks de heftige smaken ligt er geen ingrediënt te veel op het bord.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Ook het auberginegerecht (€8,50) is een plezier. Een dikke plak is perfect geroosterd, vlezig en rokerig als een steak; ernaast een fijne duister-aardse puree van aubergine, mayonaise met iets ras-el-hanoutachtigs en dat alles in een robijnrode, koude tomatensoep met uien­salsa en pittige Oost-Indische kers.

Perplex
"Waar zijn we nou terechtgekomen?" zeggen we tegen elkaar. De bereidingen afzonderlijk en samen, de garing en de temperatuur: het is allemaal precies goed. En dat in een kroeg als dit: we staan perplex.

Dan is er die aardappel, Opperdoezer Ronde, met bruine-rijstroom en gepofte rijst (€6). De piepers gehalveerd, geroosterd en van binnen nog enigszins stevig, met een paar chipjes van paarse aardappel in een fluwelen, crèmewitte saus die naar boter smaakt maar óók iets van stroperige rijstpudding heeft en, op precies genoeg afstand, het strenge bitter van zilvervlies.

De kakelverse rauwe coquille (€10) met appel, komkommer, basilicummayonaise en groene tomatenjam vinden we na al die prachtige eenvoud wat aan de frivole kant, ze had ook een korreltje zout kunnen gebruiken en zit wat dik in de limoenzest.

Best
We staan perplex van de knettereenvoudige combinatie van burrata met shiitake en zeewier: wulpse romigheid die zich wentelt in tetterend umami.

Minder
De desserts, een nogal zoet aardbeiensoepje en een tartelette van banaan, overtuigen net niet.

Opvallend
Bar Centraal is van dezelfde eigenaren als GlouGlou, de bar in De Pijp die ook alleen natuurwijn verkoopt

De rog (€12,50), zeker voor deze prijs een kloek stuk, wordt geserveerd met gebrande witte ui en een saus van zeewier en kip. Geinig, en de vis is goed gebakken, maar er zit ook weer iets van Arabische kruiden bij, die het gerecht wat uit evenwicht trekken.

Geflitskookte inktvis
Maar het gerecht dat 'inktvis en mosselen' heet (€10), is weer precies dát. Inktvis moet je óf heel kort óf heel lang garen - alles daartussenin wordt onherroepelijk fietsband. Maar in dit gerecht is het allebei gedaan: naast de serpentines van geflitskookte inktvis en plompe mosseltjes ligt een dipsausje dat er uitziet als ketchup, maar een soort gladgedraaide inktvisragù blijkt, waarmee heel handig ook die verslavende, mondvullende zoetigheid van langgestoofde inktvis in het gerecht komt.

De toetjes vinden we minder spectaculair. Het zoete aardbeiensoepje (€5) met ricotta, shiso en rozemarijnkoekjes doet aan een ontbijtsmoothie denken, en de tartelette met banaan en chocolade heeft een lekker brosse korst, maar de vulling loopt alle kanten op.

Bar Centraal is een heerlijke plek met goed en goedgeprijsd eten. En als je die wilde wijnen nou écht niet blieft: cola en bier hebben ze ook.

Vorige Proefwerken:
Wijmpje Beukers (8-)

Makan (5)
Vegan Junk Food Bar (7,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Bar Centraal

Ten Katestraat 16
1053 CE Amsterdam

ma-do 16-24
vr 16-01
za 14-01
zo 14-24 uur

06 13808640
barcentraal.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden