Plus Proefwerk

Bar Botanique (7)

De lianen hangen in je nek bij Bar Botanique. Een even plezierig als lommerrijk grand café, al kunnen de hoofdgerechten beter.

De hoofdgerechten zijn voor verbetering vatbaar. Maar verder is Bar Botanique een fijne zaak Beeld Rink Hof

Op de hoek in Oost waar eerst De Ponteneur zat, is een soort jungle verrezen - Bar Botanique is van onder tot boven groen, en staat en hangt vol met gigantische planten.

Het is het zoveelste restaurant in deze buurt dat (mede) werd gestart door De Drie Wijzen, de ondernemers die ook verantwoordelijk zijn voor veel andere grote zaken als Louie Louie, Bukowski, Basquiat, Maxwell en (in West) Waterkant. De stijl is in elke zaak anders, maar stuk voor stuk zijn het weldoordachte, vriendelijke etablissementen met goede bediening en redelijke prijzen.

Overal over nagedacht
Dat geldt deels ook voor Bar Botanique. Het enorme, hoge grand café met vide en groot terras is zorgvuldig ingericht met oog voor detail. Overal is over nagedacht: van de waterflessen op de marmeren tafel tot het koekje bij de koffie.

Het is de hele dag open en gezellig rumoerig, maar waar wij zitten - in het onderste deel - kunnen we elkaar prima verstaan. En zoals ons bij de Biertuin en Louie Louie eerder ook al was opgevallen: het personeel is ontzettend lief en goed ingevoerd.

We verwachten door de palm- en bananenbomen een enigszins tropische kaart, maar vinden een lijst met vooral Franse en Italiaanse gerechten. Het thema lijkt 'voor-elk-wat-wils', de prijzen liggen een tikkie hoger dan bij de andere zaken in deze reeks: voorgerechten rond 9 euro, hoofdgerechten rond 18 euro. Maar er zijn ook houtovenpizza's vanaf €10,95 en een hamburger voor €15.

Geloofskwestie
We vangen aan met de steak tartaar (€9,95). Hoe die rauwe biefstuk precies gehakt, bereid en opgediend hoort te worden is nogal een geloofskwestie - de één zweert bij de grove structuur van handgesneden vlees, de ander wil 'm juist tot slurpens toe door de gehaktmolen hebben gedraaid.

Evenzovele oorlogen worden gevoerd over of ie in de keuken of aan tafel moet worden aangemaakt, en of het gebruik van ketchup en/of mayonaise is toegestaan. Ik ben van de rekkelijke school: veel, zo niet alles, is toegestaan, als hij maar lekker is - hoewel ik een lichte voorkeur heb voor handgesneden en ik tartaar met te veel mayonaise en ketchup gewoon filet americain vind worden.

Die van Botanique is gemalen door de grove plaat, en aangemaakt met sjalot, tabasco, cornichons en een kappertje. Er ligt een voorbeeldig gepocheerd eitje en gegrilde, beboterde brioche bij: lekker.

Nogal snertig
Ook de salade met huisgerookte forel, appel, bleekselderij, radijs en veel tuinkers (€8,95) is vers en prima. De doperwtensoep met geitenkaascrème (€5,95) smaakt nogal snertig en zetmelig in plaats van fris en groen, wat nog wordt onderstreept door de wat gele kleur.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Doperwtensoep kun je best maken met diepvrieserwtjes, maar die moet je dan wel flits­koken in goede bouillon, pureren en meteen afkoelen, anders krijg je dus dit. De bijgeleverde focaccia, vers uit de oven, is trouwens verrukkelijk.

Als hoofdgerecht kiezen we de heekfilet met arti­sjokbarigoule (€18,95). Artichauds à la barigoule is een Provençaals gerecht van met groenten, spek, wijn en bouillon gestoofde artisjokken. Het wordt soms wel geserveerd als een soort dikke soep, maar lijkt dan niet op het gerecht dat we hier krijgen: een groot bord met vooral bouillon en daarin enorme, tot moes gekookte stukken venkel, zurige ingemaakte artisjok en al even zurige olijven.

Rommelig gerecht
Dan zit er ook nog fregola in, een Sardijnse pilletjespasta, die je het beste al dente eet maar die in de soep zacht is geworden. Alles bij elkaar een rommelig gerecht dat niet weet wat het wil zijn. Jammer, want de heek, die boven in het soepzootje drijft, is prima gebakken en ook het hartige tomatenkorstje is lekker.

Best
De granité van granaatappel met biet is prachtig en heerlijk verfrissend.

Minder
De heek met artisjokbarigoule is een ontzettend slordig gerecht, dat niet weet waar het heen wil.

Opvallend
Eerder zat in dit pand het bekende café De Ponteneur.

Als weekgerecht is er asperges met krieltjes (€16,95), geserveerd op z'n Vlaams - dus met ei, peterselie en boter. We kunnen er ook ham bij krijgen, maar die hoort eigenlijk niet op een 'Flamande', dus we nemen de vegavariant met kruidensalade.

Ook dit valt een beetje tegen: de asperges (het zijn er vijf, wat ik voor een hoofdgerecht karig vind) hebben weinig smaak en zijn nogal onregelmatig gekookt.

Het ei, dat gehakseld geserveerd hoort te worden, zodat je het zelf gemengd met de geklaarde boter tot een soort sausje kunt maken, is gewoon een hardgekookt ei.

Tropische toets
De desserts zijn wel weer oké: de gekonfijte ananas (€6,95) - toch nog een tropische toets! - is zoet en erg geparfumeerd, maar lekker.

Echt goed is de prachtig karmijnrode granaatappelgranité, geserveerd in een cocktailglas (€4,95). Behalve granaatappel zit er ook heerlijk aardse bietensiroop doorheen, wat prachtig werkt.

De hoofdgerechten zijn, zeker ook gezien de prijzen, voor verbetering vatbaar. Maar verder is Bar Botanique een fijne zaak.

Vorige Proefwerken:
Restaurant Moldavië (7,5)
FC Hyena (8)
Park (6-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Bar Botanique

Eerste Van Swindenstraat 581,
1093 LC Amsterdam
ma-do en zo 09.00-01.00,
vr & za 09.00-03.00 uur
020 3586553
www.barbotanique.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden