Bakker

De provincie aan de Bloemgracht

Wat precies met restaurant Bloemgracht is gebeurd, weet ik niet, maar sinds enige tijd is het Bakker, een filiaal van het gelijknamige hotel-restaurant in Vorden. Ze hadden er veel aan gedaan om me over de drempel te trekken en wat ik ervan hoorde, maakte me wel nieuwsgierig: een provinciezaak van de oude stempel met een half kippetje en dat soort dingen.

Het interieur is nog min of meer zoals het was: het restaurant ligt een trap boven het rooiveld. Rolstoelers, vergeet het maar.

De ruimte is plezierig, de muziek stoort niet. Achterin een bar en links en rechts naast de trap twee geïsoleerde loges voor tweetjes. We zaten in één daarvan, dezelfde als toen bij Bloemgracht.

De kaart was me al toegestuurd en was voor mij aanleiding elders wat te sputteren over de vele taalfouten. Als je Frans niet perfect is, gebruik het dan niet of schakel een expert in. Foute spelling, gebruik van vaktermen die buiten de professie ongebruikelijk zijn (menage); begin er dan niet aan.

We krijgen Turks brood, dat beter is dan slecht afgebakken pistoletjes, met goede boter. Dat is alvast wat.

'Proeverij van de Zuiderzee' is het begin: rillete (= rillettes) van makreel, tartaar van zalm en een crème van Hollandse garnalen (€13,50), waarbij eerst zij opgemerkt dat makreel noch zalm noch garnalen uit de Zuiderzee komen. De (kweek-)zalm smaakt naar niets, behalve naar wat garnituur, de crème is een wat melig smakende bisque en alleen de rillettes van makreel zijn goed van smaak en structuur.

De salade 'Antibe' (= Antibes) bestaat uit een aan één kant gebakken stuk verse tonijn op wat sla met tomaat en olijven. Wat ik mis, is de kenmerkende zure toon die bij de vis hoort en die ook bij een 'Antiboise' gewoon is. Dat gebrek aan zuur was er bij de Proeverij ook al en komt steeds terug.

Als tussengerecht lijken de wijngaardslakken in een weckpotje met sjalotten, shiitake etc. (€9,50) wel aardig, maar met alleen een vork en een crouton is het wat moeilijk wat van de saus mee te krijgen uit de diepte van het potje. Niet over nagedacht? Gelukkig heb ik altijd een lepel bij me.

En dan is er de Zuppa Pavesse (= Pavese), gepresenteerd als getruffeerde boerengroentesoep met ei (€8,00). De groenten (onder andere blokjes courgette) zijn wat zompig, de truffelsmaak is niet overtuigend en het ei is verstopt, áls het er al is. Wel zit er een dikke, grote kaascrouton in. Hier worden trouwens veel croutons en andere knappertjes als garnituur gebruikt; daar houdt de kok wel van. Een grote overdaad dus en afgezien daarvan: zuppa Pavese bestaat als het goed is uit een over een ei gegoten hete bouillon, waardoor het wit stolt en het geel vloeibaar blijft. Verder geen vulling!

Eén van de gerechten uit Vorden is het halve haantje 'à la boulanger', waar ook al geen woord Frans bij is (€17,00). Daar is niets mis mee: knapperig vel, sappig vlees. Maar waarom daar nou zulke zoete partjes gesmoorde appel bij moeten? En inderdaad: ook nog dunne patat, zodat het kinderhapje (kip, patat, appelmoes) compleet is. De frieten hebben weinig smaak, de mayo is wat vreemd - geen zuur! Dit is de smaakangst van de diepe provincie!

Voor de gegrilde runderappel (= ribeye) wordt niet gevraagd hoe we die willen. Hij komt gelukkig saignant en wordt geserveerd met wat ze hier 'bonne femme' noemen, sterk ingekookte jus met veel gare groente, erg machtig (€23,50). Net als het haantje klopt dit hoofdgerecht verder wel. Dat redt het geheel!

Toe is er griesmeelpudding met zwarte bessen naar het recept van grootmoeder Bakker: een schijf fijne, redelijke griesmeel badend in een veel en veel te zoete zwartebessensaus, die daardoor zijn prikkelende eigen smaak kwijt is (€7,00).

En dan is er de taart van de dag van Kees (Raet): balsamico-karamel, een prachtige taart. Inderdaad, beter goed ingekocht dan zelf minder gemaakt (€7,50).

De wijnkaart is gevarieerd en goed toegelicht en hoewel dat er niet op staat, gaan vele van de wijnen ook per glas.

Samengevat:

aardig geprobeerd, maar de kok moet nog maar eens op de smaakbalansen studeren, vooral het gebruik van zuur, en de kaart mag beter worden opgesteld. Zo komt Bakker inderdaad niet uit boven wat we dus provinciaal zullen noemen, bij gebrek aan beter - of uit vriendelijkheid.

7+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden