Recept van de dag

Bakken met rijst: chao fan

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam tot Tokio en alles daartussenin. 

Smulpaap Fow Pyng Hu Beeld Jakob Van Vliet

Yusuke, een Japanse vriend, miste ergens in Amerika de laatste bus. Daar stond hij dan, aangestaard door een passerende Chinese vrouw en haar dochter. Ze voelden zich enigszins verwant aan die verloren Aziaat met zijn backpack, maar de taalbarrière maakte de communicatie ingewikkeld.

Toch zat hij al snel bij ze aan tafel met een groot bord gebakken rijst. Heerlijk, gebaarde hij. Het bord was snel leeg. Net zo snel had de Chinese vrouw een nieuwe portie bereid. Ook die ging op en de vrouw snelde weer naar haar keukentje. Yusuke kon niet meer, maar een fatsoenlijke Japanner eet als gast zijn bord leeg. Een leeg bord?! Laat nooit een leeg bord achter bij Chinezen, het betekent dat je niet genoeg hebt gehad.

Er zit een wereld van verschil tussen Japanners en ­Chinezen. Ik leg het altijd uit aan de hand van de manier waarop men in de rij staat. In Japan is een rij natuurlijk kaarsrecht; in Nederland maken we ook een rij, maar die waait steeds breder uit. En de Chinezen … mijn moeder was trots als ik in Albert Heijn voordrong.

Chinese ouders en een Japanse echtgenote maken dat ik er als Nederlander een beetje tussenin schipper. Mensen zijn vaak in de war als ze mij voor het eerst tegenkomen. Voorzichtig vraagt men waar ik vandaan kom. Begrijpelijk, want in dit politiek correcte tijdperk is iedereen als de dood om mij te kwetsen. Gelukkig ben ik niet van suiker – ik houd wel van die verwarring. Niet voor niets koken we in onze restaurants ‘Sino-Japans’, een samengaan van twee culturen die het altijd moeilijk met elkaar hebben.

Laat ik deze reeks columns inluiden met Yusukes favoriete gerecht, huisgemaakte chao fan, of cha han op z’n Japans: gebakken rijst, met restjes van de avond ervoor.

Chao fan

Ingrediënten

2 kommen rijst (een dag van tevoren bereid en gekoeld)
een scheut zonnebloemolie
2 eieren
een snufje zout
2 el lichte sojasaus
een snufje vetsin (optioneel)
een snufje kippenbouillonpoeder
2 lente-uitjes, gesneden in stukjes van een centimeter
een klontje boter (dit maakt het meer Japans)
1 teen knoflook, fijngesneden
restjes naar keuze: bijvoorbeeld groente of vlees, fijn­gesneden

Bereiding

Eigenlijk kun je van alles in je chao fan doen, maar als je hem simpel houdt, heb je een mooie basis. Verhit de olie in een wok of koekenpan. Klop de 2 eieren op en giet ze in de pan, roer het stuk, door de opgenomen olie zorgt het ei voor een antiaanbakeffect. Nu kun je groente, vlees of andere restjes toevoegen, als je ze maar fijn snijdt. Even gaar bakken. Doe de rijst erbij. Als de rijst als een brok aan elkaar zit, plet ’m dan los met een spatel. Houd het vuur nog steeds hoog en blijf goed roeren. Mocht het geheel te droog worden, voeg dan een scheutje water toe, sherry zou nog beter zijn. Voeg het zout toe, wat vetsin als je van authentiek houdt, bouillonpoeder, knoflook, boter en sojasaus. Alles goed losroeren en even proeven, eventueel wat meer zout toevoegen. Tot slot de lente-uitjes heel even laten meebakken. Ik zou chao fan eten met een lepel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden