PlusPortretten

Baanschaamte: ‘Dus jij ligt de hele dag in de poep te rollen?’

Werken bij de Belastingdienst of als putjesschepper: kom daar maar eens voor uit op een kringverjaardag. ‘Toch is het fijn dat ik er ben als het in hun riool een keertje misgaat.’

Zoë BetrianSilke Mulder en Thomas van de Pol
Clarence de Kroon: ‘Dankzij spiralen en rioolcamera’s valt het wel mee.’ Beeld Lin Woldendorp
Clarence de Kroon: ‘Dankzij spiralen en rioolcamera’s valt het wel mee.’Beeld Lin Woldendorp

Clarence de Kroon (24)

Rioolreiniger bij Riool Reinigings Service

“Ik zal niet zeggen dat het mijn droom was om in het riool te werken. Het kwam op mijn pad toen ik door de crisis geen werk kreeg. Het is technischer dan ik dacht: ik weet van ­tevoren nooit wat ik aantref. Kijk, het schoonste beroep zal het niet zijn, maar met rioolcamera’s en spiralen valt het allemaal wel mee. De tijden dat je met zuurstofflessen door ­tunnels moest waden zijn voorbij.

Vooroordelen maak ik zeker mee. Het idee is toch al gauw dat je de hele dag in een put staat, tot je knieën in de stront. Ook vrienden stonden eerst geregeld klaar met flauwe grappen. En een klant zei ooit: ‘Dus jij ligt de hele dag in de poep te rollen?’

Ik zou het leuk vinden als mensen meer zouden weten over hun riool, want het is toch maar wat fijn dat ik er ben als het een keertje misgaat!”

Ashley Battle: ‘Ze doen alsof ik de Belastingdienst ben.’ Beeld Lin Woldendorp
Ashley Battle: ‘Ze doen alsof ik de Belastingdienst ben.’Beeld Lin Woldendorp

Ashley Battle (30)

Technisch adviseur Belastingdienst

“Ik hoor af en toe: ‘Hé, jij werkt bij de Belastingdienst, ik krijg nog geld van je!’ Alsof ík de Belastingdienst ben. Daar kan ik alleen maar hartelijk om ­lachen. Mensen willen de instantie maar al te graag aan één persoon koppelen, maar er werken hier bijna 30.000 mensen. Voordat ik begon, wist ik natuurlijk wel dat de Belastingdienst een stigma heeft.

Die vooroordelen komen door de blauwe envelop, die vaak betekent dat je geld moet betalen. Ik schaam me niet voor mijn werk, ik ben er juist trots op. Ik ben vraagbaak voor controleurs en inspecteurs. Niet iedereen realiseert zich dat wij belangrijk werk doen voor de burger. Ik vind het wel jammer dat mensen negatief zijn over de Belastingdienst, maar dat doet niets af aan mijn werkplezier.”

Jeroen Wegbrands: ‘Mensen willen altijd meer weten van wat ik doe.’ Beeld Lin Woldendorp
Jeroen Wegbrands: ‘Mensen willen altijd meer weten van wat ik doe.’Beeld Lin Woldendorp

Jeroen Wegbrands (37)

Gerechtsdeurwaarder

“Als gerechtsdeurwaarder ben je vaak de boeman. Maar we zijn niet meer mannen met lange grijze jassen die ­zomaar huizen binnenstormen. Ik sta als onafhankelijke partij tussen de schuldenaar en schuldeiser in, en ­probeer met respect een oplossing te vinden.

Beslag op iemands inkomen of spullen leggen, dat is niet leuk. Daarom helpen we mensen ook met bijvoorbeeld onze ­digitale schuldwijzer. Als iemand bang is om thuis stapels enveloppen open te maken, kunnen ze zo makkelijk online hun schulden inzien.

Ik ben trots op mijn beroep, al schreeuw ik niet van de daken wat ik doe. Mensen kunnen er nog best een beetje van schrikken. Toch wil iedereen meteen meer weten. Ik vertel dan over de goede gesprekken, en de hulp die ik bied. Dát maakt mijn vak mooi.”

Hamid Ders: ‘Het gebrek aan respect vind ik soms wel rot.’ Beeld Lin Woldendorp
Hamid Ders: ‘Het gebrek aan respect vind ik soms wel rot.’Beeld Lin Woldendorp

Hamid Ders (49)

Voorman Gemeentereiniging Amsterdam

“Ik dacht altijd dat reinigers kansloos en laagopgeleid waren. Maar toen ik mijn baan verloor, leek alles beter dan werkloos thuiszitten. Sinds dag één vind ik werken bij de reiniging geweldig. Ik hou van het contact met mensen, buiten werken en de diversiteit. Soms maken we schoon, wieden we onkruid of staan we met de blazer. Maar we ruimen ook glas op en spoelen olievlekken van het wegdek na een ongeluk.

Toen ik als naïeve 25-jarige begon, voelde ik wel schaamte. Nu voel ik vooral voldoening, al wordt er op de ­reinigers neergekeken. Mensen kijken me weg of hebben een attitude: dan vragen ze ons weg te gaan als ze op een terrasje zitten. Ik bedenk dan dat ik vroeger ook zo dacht. Zo kan ik er ­begrip voor opbrengen.

De meeste reacties zijn heel goed. Mensen geven me geregeld schouderklopjes en soms zelfs een knuffel. En als iemand last heeft van de blazer en dat vriendelijk zegt, pak ik de bezem. Alleen dat gebrek aan respect, dat is soms wel rot.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden