Plus

Aziatisch, meer ‘mondgevoel’ en samen koken: 10x de leukste nieuwe kookboeken van dit najaar

Ottolenghi, Jamie Oliver en een trits nieuwkomers: de boekhandels liggen weer vol nieuwe kookboektitels. Culinair kenner Jonah Freud gidst ons erdoorheen.

Jonah Freud
null Beeld Van Santen & Bolleurs
Beeld Van Santen & Bolleurs

De Zoete bakplaat, Rukmini Iyer

Een absolute nieuwkomer die de afgelopen twee jaar de wereldtop van de kookboeken aan het bestormen is, heet Rukmini Iyer. Haar bakplaatboeken vinden over de hele wereld gretig aftrek en ook in Nederland staat ze al maandenlang in de bestsellerlijsten. Deze voormalige advocate heeft haar toga aan de wilgen gehangen en leeft nu van haar kookboeken. Haar nieuwste is De zoete bakplaat, een logische opvolger in de reeks – al vind ik een bakplaatboek toch wat minder vernieuwend. Bakken doen we immers bijna altijd in een roasting tin. Handig zijn de aanpassingstabellen achter in het boek om het bakwerk glutenvrij, vegan of ­diabeticivriendelijk te maken.
Becht, €22

null Beeld

De smaakvergelijking, Nik Sharma

Het is een verademing wanneer er een nieuw boek verschijnt waarin het weer gaat om de achtergronden van ons eten. Als iemand zich weer eens echt (wetenschappelijk) heeft verdiept in waarom we proeven wat we proeven. Nik Sharma deed jarenlang onderzoek naar smaak. Die bestaat, zo schrijft hij, uit ervaren, zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Hij beschrijft onder andere de verschillende ­categorieën ‘mondgevoel’, alle smaakpapillen in onze mond en geeft een schema voor de anatomie van een ­recept. Een boek waardoor we weer even goed nadenken waarom we eten wat we eten. Er staan meer dan honderd recepten in en bij elk recept geeft Sharma uitleg over de smaakbenadering.
Fontaine Uitgevers, €40

null Beeld

Patisserie van de bakker, Issa Niemeijer-Brown

Na het grote succes van het eerste boek van Issa Niemeijer over brood volgt nu een boek over patisserie. De grote kracht van Niemeijer is zijn schrijfwijze en met name de grondige ­beschrijving van de technieken die nodig zijn om de patisserie tot in de puntjes uit te voeren. Het zijn bijna een soort levenslessen, die in de praktijk voor veel recepten van groot nut kunnen zijn. Hij schrijft met een ogenschijnlijk natuurlijk gemak al zijn kennis voor ons op, en daar plukken wij thuisbakkers de zoete vruchten van.
Uitgeverij Brandt, €30

null Beeld

Med, Claudia Roden

Er mag dan elk jaar een nieuw boek van Jamie Oliver en Ottolenghi uitkomen; als er een nieuw boek van Claudia Roden verschijnt, is dat pas écht nieuws. ­Roden is nog steeds onbetwist de ­beste receptenschrijfster van de ­wereld. 85 werd ze onlangs, en de ­reden dat haar nieuwe boek nu is verschenen, komt doordat ze door de pandemie niet meer kon reizen. Ze was gekluisterd aan huis en had daardoor tijd om het boek, waar ze al meer dan tien jaar aan werkte, af te maken. Het boek staat vol mediterrane recepten, die je stuk voor stuk wil gaan bereiden en die – doordat ze door Roden zijn opgeschreven – ook door iedereen te maken zijn. Ik vrees dat het weleens haar laatste boek zou kunnen zijn; nu de coronamaatregelen veelal zijn opgeheven, kan ze weer op reis en is er geen tijd om te schrijven.
Fontaine Uitgevers, €32

null Beeld

Samen eten, Jamie Oliver

Natuurlijk hebben het coronavirus en de daaropvolgende lockdown meegeholpen, maar feit is dat heel sluipenderwijs we weer meer aandacht zijn gaan geven aan wat we op tafel zetten, en dat samen lekker ­koken en eten belangrijk is. Jamie Oliver is iemand die de komende trends altijd goed aanvoelt. Gaan we over op vegetarisch, dan komt er een vegaboek uit. Gaan we voor snel en makkelijk, dan verschijnt er een boek met recepten waarin slechts vijf ingrediënten worden gebruikt. Nu gaan we weer samen eten; gelukkig! En als hij het zegt, gaat het gebeuren. Het vegetarisme heeft hij weer helemaal losgelaten in dit boek. Van de achttien menu’s in het boek zijn er slechts twee vegetarisch – en daarbij hoop ik dan weer dat zijn vooruitziende blik níet klopt. Overigens komen in dit boek slechts drie van zijn vijf kinderen in beeld. De oudste twee, waarom eten die niet mee?
Kosmos Uitgevers, €32,50

null Beeld

Vietnamees, Uyen Luu

Een roze boek over de Vietnamese keuken – roze is kennelijk de nieuwe kleur die kookboeken moeten hebben (zie Ottolenghi). Het bevat ruim 85 ­authentiek Vietnamese familierecepten in een wat houterige vertaling. Van het zelf ­maken van broodjes voor Banh mi tot noedelsoepen en pandanijs. De auteur Uyen Luu is tevens verantwoordelijk voor de fotografie.
Good Cook, €25,95

null Beeld

La table de Caron, Alain Caron

De familie Caron bestiert inmiddels vier restaurants in Amsterdam. Twee van de vier zonen van Fransman Alain Caron trekken hun vader mee in dit avontuur. Hij wilde zelf liever geen restaurant, zijn werk als tv-kok en ­private dining-kok slokten zijn tijd op. Hij denkt mee over de menu’s en ­bewaakt de kwaliteit van wat op tafel komt – beter voor iedereen, lijkt mij. La table de Caron is een boek met gerechten uit de betere bistrokeuken, met een duidelijke Franse signatuur en het ene gerecht vergt wat meer werk dan het andere. Bijzonder is dat Alain Caron eindelijk de tekeningen die hij al levenslang maakt aan de buitenwereld laat zien. Een mooi boek met recepten die me bijna allemaal even lief zijn.
Carrera, €34

null Beeld

Test Kitchen, Yotam Ottolenghi

Het was even schrikken toen de nieuwe Ottolenghi binnenkwam. Het oranje-roze omslag met de woorden ‘shelf’ en ‘love’ erop bracht bij mij niet meteen een enthousiaste reactie ­teweeg. Bij het doorbladeren dacht ik ook: weten we het nu niet allemaal wel? Maar toen ik het boek eenmaal recept voor recept had uitgelezen, ­besefte ik dat ik alles wat erin staat zou willen proeven. Hoe knap is dat? Altijd met recepten van hoog niveau komen die je in geen enkel ander boek tegenkomt. Ottolenghi heeft gekozen voor een nieuwe formule: zijn boek bevat de beste recepten die hij met zijn team in een testkeuken heeft uitgeprobeerd. De recepten zouden bijna ­allemaal gemaakt kunnen worden met ingrediënten die in je voorraadkast staan, maar dat gaat toch niet helemaal op voor de gemiddelde thuiskok. Daarom: eerst even een boodschapje doen en dan koken.
Fontaine Uitgevers, €25

null Beeld

NOMNOMNOM, Dorothy Porker

Dorothy Porker – op sociale media ook wel bekend als Vette Sletten, maar die oorspronkelijk Mieke heet – heeft een heleboel volgers. Tegenwoordig is dat voor een uitgeverij een van de belangrijkste redenen om een boek met je te maken. Porker gebruikt regelmatig zwarte humor in haar posts – en dat galgenhumor meestal de beste humor is, moge bekend zijn. Ze fotografeert en stylet haar recepten zelf. Haar Bob Rösti-recept is zeer mooi in beeld ­gebracht, maar het recept zelf is veel minder intens. Ze heeft duidelijk een voorkeur voor (moderne) Aziatische gerechten, al doet ze ook graag ‘gek’ in de keuken. Zo strooit ze surimi­sticks over haar patat en maakt ze patat van zoete aardappels met daaroverheen marshmallows en melkchocolade gestrooid.
Fontaine Uitgevers, €25

null Beeld

Oma’s Soep, Irene Fritschy

Stichting Oma’s soep heeft maar één doel: de eenzaamheid onder ouderen verminderen door hen samen met jongeren aan tafel te zetten rondom een pan soep. Niet alleen maken ze samen soep klaar, ook worden ouderen die niet meer makkelijk de deur uit kunnen thuis van soep voorzien, die dan gezamenlijk wordt opgegeten. Het is ook een zakelijk bedrijf; zo is er ook Oma’s soep te koop in de supermarkt en nu is er dus een kookboek. In het boek vind je vijftig soeprecepten, met daarbij de verhalen van de opa’s en oma’s die de recepten delen. Surinaamse kippensoep, linzensoep, minestrone: het staat er allemaal in. Van elk verkochte boek gaat een euro naar de stichting.
Becht, €20

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden