Mijnheer en mevrouw Hamersma artikel Beeld Sjoukje Bierma
Mijnheer en mevrouw Hamersma artikelBeeld Sjoukje Bierma

Authentieke kip handi, met daarbij een ananasserige muskaatwijn

PlusMeneer en mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: kip handi. Met een ananasserige muskaatwijn. 

Ofschoon deze ­bijdrage al twee weken geleden is ingeleverd, kan ik toch precies beschrijven wat we afgelopen 1 januari deden. Een decenniaoude traditie schrijft namelijk voor dat mevrouw Hamersma en ik op die dag wandelen in het Amsterdamse Bos. Even de champagnebelletjes eruit waaien en wat aan restverwerking doen.

Appelflap

In de diepe zakken van onze ‘hondenjassen’– een benaming uit de tijd dat we met Lien en Lana, onze twee Berner Sennens liepen – hadden we de overgebleven, door mevrouw Hamersma zelf gebakken, appelflappen. Echter, beide honden wonen al jaren in een urn en dus dienden we het alleen met de bakwaar te doen. Maar wat u zegt, zo’n koud appelflapje met wat ingetrokken poedersuiker is de dag daarna het lekkerst.

Aldus lieten we deze ook nu weer als een combinatie van ontbijt en lunch fungeren. Nu wil een andere traditie (“We hebben zo veel tradities dat er bijna geen normale dag meer overblijft,” verzucht mevrouw Hamersma weleens) dat zij op die eerste dag van het jaar altijd een grote pan met stoofvlees, curry of een andere reanimerende schotel maakt. Zo valt er altijd voldoende op te scheppen voor de mogelijk toevallige passanten die ons de beste wensen komen brengen.

Overigens had mevrouw Ha­mers­ma met haar portionering al rekening gehouden met het feit dat de aanloop dit keer geen dranghekken verlangde, maar nog was er over. Zodoende is het niet ondenkbaar dat wij vandaag of morgen nog van haar kipcurry genieten. En dat we er zelfs alweer wat bij durven te drinken.

Voor de vorm heb ik er op 1 januari een glas alcoholvrije witte Torres Natureo van Gall & Gall bij geprobeerd. Niet als goed voornemen overigens. Ik doe het allemaal voor u.

Gezegd moet worden, juist een witte van of met flink wat muskaat doet het er uitstekend bij. Het zijn de ­gembertonen, het druivige en vaak het ananasserige in ­dergelijke wijnen die voor de verbinding zorgen. Maar om eerlijk te zijn hebben mevrouw Hamersma en ik er dan toch liever eentje met alcohol. Die harde lockdown is al erg genoeg.

In elk geval weet ik uit eerdere proefsessies met kip- en garnalencurry’s dat witte wijnen met al te nadrukkelijke zuren dienen te worden vermeden. Zo hebben niet geheel droge ries­lings bijvoorbeeld bovendien vaak die tik exotiek die zo mooi aansluit. Bijkomend voordeel: dergelijke wijnen zijn ook vaak beduidend lichter in alcoholpercentage. Voor het geval u een semi-dry January overweegt.

Candyfruit

Ook wat onstuimige, jonge rosé doet het trouwens goed. Ik heb al wat kraakverse 2020-edities binnen waarvan het – met name het in de jeugd zo nadrukkelijk aan­wezige – candyfruit de schotel zal flatteren. Maar mevrouw Hamersma kennende zal zij informeren of er toevallig niet ook nog ergens een bodempje droog mousserend te vinden is. Ze heeft tijdens eerdere proefsessies goed opgelet. Dat past er geweldig bij.

Neleman 2019, Chardonnay Muscat, Valencia, Spanje.  Rubriek Hamersma Beeld RV
Neleman 2019, Chardonnay Muscat, Valencia, Spanje. Rubriek HamersmaBeeld RV

De wijn

Neleman 2019, ­Chardonnay Muscat, Valencia, Spanje
€7,95 (wit; biologisch)
Neleman, Gerard Douplein 5
www.neleman.org

null Beeld RV
Beeld RV

Ingrediënten

125 g ghee
2 middelgrote dunne uien, in reepjes
1 el geraspte gember
1 el geraspte knoflook
1 tl komijnzaad
1 tl kurkumapoeder
1 tl chili­poeder
1 tl korianderpoeder
1 tl garam masala
1 tl gedroogd fenegriekblad (optioneel; toko)
2 tomaten, in blokjes
4 groene chilipepers, in reepjes
800 g kippendijfilet, in stukjes
125 ml water, of (ongezouten) kippenbouillon
250 g yoghurt
70 ml slagroom
zout naar smaak,
1 bosje koriander, blaadjes fijn gehakt
5 cm gemberwortel, geschild
julienne gesneden

Authentieke kip handi (4 personen)

Verhit de ghee in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak zo’n 10 min tot de ui goudbruin is. Roer de knoflook, gember en het komijnzaad erdoor en bak 30 sec. Voeg de tomaat en chilipepers toe en roer door elkaar. Roer het kurkumapoeder, chilipoeder en ­korianderpoeder erdoor. Dit is de basis van je curry. Voeg de kip toe en bak al roerend 3-4 min. Voeg water of bouillon toe en laat met een deksel op de pan 15 min op middelhoog vuur zachtjes koken tot de kip gaar en de bouillon dik is. Roer de yoghurt met 1 el tegelijk door en laat zachtjes koken, tot je tevreden bent met de consistentie van de saus. Als je room gebruikt, voeg deze dan nu toe, gevolgd door de garam masala. Bestrooi eventueel met het fenegriekblad door de blaadjes tussen je vingers fijn te wrijven. Breng op smaak met zout en garneer met de koriander en gemberwortel. Serveer met platbrood, witte rijst of papadums.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden