null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Aubergine-ovenschotel met een stevige rode wijn

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: aubergine-ovenschotel.

Het gebruik van de keuken in de kookboekwinkel heeft momenteel de intensiteit van een waakvlammetje. Mevrouw Hamersma test er nog wel bijna dagelijks recepten uit de haar omringende kookboeken, maar van het geven van kookcursussen of privédiners kan geen sprake zijn. Maar toen was daar ineens Mohammed. ‘Mo’ voor vrienden. En zo mogen we hem inmiddels noemen. Mo is onze tijdelijke postcodegenoot. Als Palestijnse vluchteling is hij ­verderop in de straat neergestreken in een onlangs geopende opvang voor ‘ongedocumenteerde’ mannen.

In sneltreinvaart

In Palestina was Mo kok. Samen met zijn broer runde hij er drie restaurants. En onder het motto ‘integreren maar’ had het wijkcentrum het plan opgevat om door middel van activiteiten de buurt kennis te laten maken met zijn nieuwe bewoners. Zodoende zou een Cubaanse paspoortloze salsales gaan geven. En bij Mo lag het voor de hand dat hij voor de buurtgenoten ging koken. ‘Of er nog iemand een professionele keuken wist.’ En daar kwam mevrouw Hamersma in beeld.

Niet veel later zag zij vol bewondering hoe Mo in een sneltreinvaart voor twintig personen een chopped salad Midden-Oostenstijl en een aardappel-gehaktschotel met tahina en shakshuka klaarmaakte. En daar ging Mo weer. Maar niet nadat ik hem ook nog een krat met wijnen had meegegeven. Mij is bekend dat de consumptie van rood, wit en rosé de integratie ook buitengewoon bevordert.

Stevig rood

“Laat je ook nog wat voor ons over?” informeerde mevrouw Hamersma toch enigszins bezorgd toen zij mij er nog een paar flessen in zag leggen. Maar er bleef nog meer dan voldoende over. En bovendien precies het soort dat zich helemaal thuis zou voelen bij het gerecht dat mevrouw Hamersma voor de gelegenheid (en in eigen tempo) had gekookt uit Taste of Home, de smaak van de heimwee, een bundel met recepten van voormalige vluchtelingen. Bij de aubergine-ovenschotel met gehakt die zij er uit maakte, passen vooral stevige rode wijnen, bij voorkeur soorten waarin syrah een rol heeft gespeeld.

Zachtere stijl

Zodoende kwam er in dit geval een Côtes du Rhône-Villages in beeld. Ik vond er eentje uit Chusclan, een van de betere dorpen ter plekke, en gekend om zijn zachtere stijl. Nu is gehakt in al zijn gedaanten sowieso al een groot Rhône-liefhebber. En mede dankzij de lekkere klets kersen- en bessenzoet paste deze Chusclan bovendien extra goed bij het door de ovenwarmte zoet geworden vruchtvlees van de paprika. Denk daar nog de flinke slag van de pepermolen bij waar de syrah voor tekent en ook het harmonieus samenzijn van wijn en spijs was een feit.

Toen Mo later die week de krat kwam terugbrengen, begreep ik uit zijn mengeling van Palestijns, Engels en Nederlands dat hij er ontzettend naar uitkeek om maandag naar school te gaan. “Ik kan me niet voorstellen dat hij een kookschool bedoelde,” zei mevrouw Hamersma.

De wijn
Domaine Clavel 2017
‘Cordélia’
Côtes du Rhône-Villages Chusclan, Frankrijk €10,95 (rood; Terra Vitis)
Nan Wijn,
Valeriusstraat 88 www.nan-wijn.nl

null Beeld RV
Beeld RV

Ingrediënten
3 grote of 4 kleine aubergines
600 g gehakt
1½ ui, gesnipperd
½ tl zwarte peper
½ tl kaneel
1 tl zeezout
3 paprika’s, bij voorkeur verschillende kleuren
1 tomaat
4 el tomatenpuree
zonnebloemolie

Aubergine-ovenschotel (4 personen)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aubergines. Snijd ze doormidden en vervolgens in dikke plakken. Bestrooi met zout en laat staan tot ze vocht afgeven. Dep af met keukenpapier. Bak de aubergine aan beide kanten goudbruin in een pan met wat olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Bak het gehakt in een pan gaar. Voeg na een paar minuten de ui toe en bak mee. Voeg peper, kaneel en zout toe en meng goed. Laat het ­gehakt 3 min bakken en voeg 2 el tomatenpuree toe. Bak 5 min en haal van het vuur.

Verdeel een deel van de aubergines over de bodem van een ovenschaal tot deze bedekt is. Spreid er dan een laag gehakt over. Leg er een laag aubergines over. Verwijder de pitjes van de paprika’s en snijd ze in ringen. Snijd de tomaat in plakken. Verdeel de ringen in zes stapeltjes over de aubergines. Wissel de kleuren af. Plaats op elk stapeltje een plak tomaat.

Maak een saus van 2 el tomatenpuree, 1 bekertje water en zout. Giet dit over de aubergine-ovenschotel heen. Strooi er zwarte peper over, zet in de oven en bak 20-30 min. Serveer met brood of rijst.

Taste of Home. De smaak van heimwee. Beri & Jinaw Shalmashi, Rose Stories €24,95 Beeld RV
Taste of Home. De smaak van heimwee. Beri & Jinaw Shalmashi, Rose Stories €24,95Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden