PlusOpen tijdens corona

Arnoud Veltkamp van Coffeeshop Katsu is bang dat toeristen wegblijven

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: bedrijfsleider Arnoud Veltkamp (46) van Coffeeshop Katsu, die blijft lachen ook al voelt het alsof hij op een zinkend schip zit.

Ella Santhagens
Arnoud Veltkamp (46) van Coffeeshop Katsu. Beeld Susanne Stange
Arnoud Veltkamp (46) van Coffeeshop Katsu.Beeld Susanne Stange

Wat betekent de gedeeltelijke ­lockdown voor uw zaak?

“Het is een drama. Door de avondklok moeten we om acht uur sluiten. Hierdoor hebben we een gigantisch verlies gedraaid. Maar wat écht erg is, is dat er door corona nauwelijks ­toeristen meer zijn. Het is moeilijk om van alleen de locals rond te komen. We zijn inmiddels op het punt gekomen dat we onze werk­nemers niet meer kunnen betalen. Hierdoor hebben we vier man moeten ontslaan. Twee daarvan werkten hier al twaalf en achttien jaar.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Niet best. Al zouden we open mogen in juli, die toeristen zitten ook in de penarie. Die gaan nu echt geen geld uitgeven aan vakanties in Amsterdam. Ik denk dat het zeker drie tot vier jaar gaat duren voordat het weer zo wordt als vroeger.”

Heeft u nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Het is moeilijk om creatief te zijn. Je mag al zo weinig. Het enige wat we hebben gedaan is meer ruimte creëren in de zaak, zodat klanten meteen weer weg kunnen. Ik mis de gezelligheid van vroeger ontzettend. Mensen kwamen hier niet alleen om wiet te roken, maar ook om te socia­lizen, spelletjes te spelen of koffie te drinken.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Je moet altijd blijven lachen, anders heb je helemaal geen leven meer. Maar ik vind het erg moeilijk op bepaalde momenten. Soms zie ik het echt niet meer zitten. Ik heb zelfs getwijfeld om te stoppen, maar ik kan het tegenover collega’s niet maken om dit zinkende schip te verlaten. Daar kennen we elkaar te lang voor.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel verder wordt versoepeld?

“De maatregelen kunnen wel ver­soepeld worden, maar dat betekent niet dat de toeristen massaal terugkomen. Eerst zullen we kijken hoe dat op gang komt. Als dat eenmaal weer goed loopt, zullen we als eerst de mensen weer in dienst nemen die nu zijn ontslagen. Maar goed, ik vrees dat dat nog lang gaat duren.”

Tips? open@parool.nl.

Coffeeshop Katsu

Eerste Van der Helststraat 70
katsu.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden