Plus Proefwerk

Antep Kebap by Serifoglu (8,5)

Patisserie-café Serifoglu West heeft in een naburig pand een kebabzaak geopend: Antep Kebap by Serifoglu. Wat een geluk.

Antep Kebap by Serifoglu Beeld Eva Plevier

Wie niet in de buurt van Plein '40-'45 woont, zal denken dat hij er weinig te zoeken heeft. Pittoresk is anders, en voor het winkelaanbod rijdt de burger ook niet om.

Zelf kom ik er met veel plezier en met één reden: het terras van grand café Serifoglu, waar ik op zonnige zondagen graag baklava eet.

Het zit dan ramvol gezinnen in hun mooiste kleren, en met je ogen dicht waan je je een uur lang in het hart van de Ottomaanse tevredenheid.

Toen ik hoorde dat Serifoglu een kebabzaak is begonnen in een naburig pand, was ik er als de kippen bij.

Antep Kebap is een vrij smalle zaak, waardoor je niet meteen doorhebt hoe groot hij is. De open keuken grenst aan de pui, en we strijken neer bij een van de tweepersoonstafels vlak bij de deur.

Een verzorgde heer op leeftijd heet ons welkom, en vertelt dat een aantal schotels vandaag niet te krijgen is. Even overwegen we later terug te komen, maar dan zien we de kebab die onze buren geserveerd krijgen en besluiten te blijven.

De heer brengt twee kommetjes rauwkost: een met gehak­selde tomaat, komkommer en ijsbergsla, en een wat pittigere variant met paprika en gezuurde groene pepers.

Beide zijn bestrooid met sumak (poeder van een gedroogd, zuur besje) en hebben een lik rinse granaatappelsiroop meegekregen.

Aardig en verfrissend, maar een echte showstopper is het platbrood dat even later verschijnt, en kort op de grill is gegaan voor het werd geserveerd.

Volgens onze ober komt het van een bevriende bakker uit de buurt, en hoewel het mooier zou zijn geweest hier te melden dat het brood in huis wordt gebakken, doet dit me vooral aan Istanboel denken; aan een manier van leven en werken die er niet op is gericht alles zélf te kunnen, maar op het in stand houden van een netwerk.

Voordat we bestellen, vertelt de heer ons dat er in zijn zaak geen sauzen worden geserveerd. Hij zal ze al hebben meegemaakt, de Hollanders die opstaan om de knoflooksaus te vragen.

Sappig als verse sinaasappel
De kaart is overzichtelijk: vier dürümler (wraps van platbrood), vijf yemekler (wat diversere schotels, waaronder een auberginegerecht en een 'mixed grill', vandaag door drukte niet te bestellen) en vijf tabakta (schotels van spiezen met bulgur en salade).

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Van die laatste kiezen we er een met gekruid lamsgehakt (€13), met als tweede spies die van kippendij. Terwijl we wachten, tuur ik naar de kok: een grote man met betonnen handen, die rustig spiezen keert boven een muil van gloeiend houtskool. In zijn smetteloze vitrine wachten grote stapels kebab.

De kip is loeiheet en sappig als een verse sinaasappel. Timing is alles boven een hete grill; er zit maar weinig tijd tussen perfect en aan de droge kant, en de meneer met de betonhanden is een meester.

Smaakabsorbent
Ook zijn lamsgehakt is smaakvol en uitstekend gegrild. Je ziet en proeft dat er op de inkoop niet wordt bezuinigd.

Bij de schotel komen (ook gegrild) een grote groene peper en een gehalveerde tomaat; de wat zoutarm aangemaakte bulgur vervult zijn rol van ondersteuner en smaakabsorbent goed.

Van de dürümler bestellen we er een met lamsgehakt (urfa, €6,00) en een met lever (ciger €6,00). Hiervoor wordt platbrood kort geroosterd en belegd met rode ui, tomaat en sumak.

De kok knijpt het geheel dicht om een gegrilde vleesspies en trekt dan de pen eruit. Zes euro voor dít brood met déze kwaliteit vlees: wat een geluk.

Best
Ik kan niet kiezen tussen het brood, de kipspies en de rijstepap.

Minder
Hoewel we voor dit Proefwerk twee keer zijn teruggeweest, bleven de yemekler niet te bestellen. Besloten is die vanwege de werkdruk niet meer te voeren. De kaart wordt aangepast.

Opvallend
In dit soort tentjes, beste lezer, schuilt de rijkdom van een cultureel diverse stad als Amsterdam.

De dürüm met lamslever zet me aan het denken over gare versus ongare lever, waarover meer in Het eetwezen. In deze versie mis ik wel wat sap, iets om het geheel meer jeu te geven, maar de Hollanders waren gewaarschuwd: geen sauzen hier.

Baklava to die for
Omdat Antep Kebap onder het naastgelegen patisserie-café van Serifoglu valt, kun je er zoetigheid van hun uitgebreide kaart bestellen. We hebben al te veel gegeten, maar kiezen een portie baklava met walnoot (cevizli, €4), een met pistache (fistikli, €4) en een bakje rijstepap (Sütlaç, €4).

Antep Kebap by Serifoglu

Slotermeerlaan 117, 1063 JN Amsterdam

Alle dagen 11.30-00.00 uur
020 3319990
serifoglu.nl

De baklava is uitstekend, gedrenkt van onder, krokant van boven en knettervers door de hoge omloopsnelheid in het drukke café.

Dan die rijstepap: het is makkelijk te vertellen waarom een gerecht slecht of nét niet goed is, maar als het écht geweldig is, schieten woorden tekort.

Koel, romig, rijk en toch fris. Nee, dat dekt de lading niet. Ga het eten.

Goddank wonen we niet bij Antep Kebap om de hoek; we zouden er te vaak komen en niet de kans krijgen om onze inname er weer af te fietsen.

Vorige proefwerken

Utrechtsedwarstafel (8-)
Punjab Express (5)

Girassol (6,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Beeld -

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden