Aldus

Amsterdamse gevels van kop tot kont in vier boekjes: ‘Hé, een gevelanker uit 1683!’

Theo Rouwhorst (78), ‘monumentenzorger’, schrijft het vierdelige standaardwerk Gevels van Amsterdam, van geveltop tot stoephek. Deel een is net verschenen.

Dylan van Eijkeren
null Beeld Getty
Beeld Getty

Monumentenzorger, is dat een beschermd beroep?

“De term is wat ouderwets, die komt uit de tijd dat Bureau Monumentenzorg nog zo heette, en ik daar werkte. Een monumentenzorger is iemand die bezig is met het behoud en herstel van gebouwen die karakteristiek zijn voor Nederland en ons cultureel erfgoed vormen.”

Wat fascineert u aan Amsterdamse gevels?

“De prachtige details die gedurende vier, vijf eeuwen zijn veranderd, en die je als documenten van de tijd kunt lezen als je een beetje weet waar je naar moet kijken. Zo kun je, als je door de stad wandelt, meer dan een mooie geveltop zien. Als je wat details herkent, kun je de gevels lezen, zonder dat je nou meteen hoeft te roepen: hé, een gevelanker uit 1683!”

Een beetje van: je moet het weten om het te zien?

“Precies, Amsterdammers beschouwen hun gevels als vanzelfsprekend, maar ze kunnen herkennen en lezen is veel leuker, dan wordt de stad een feest der herkenning.”

Uitgever Stadsherstel zegt dat u de gevels van kop tot kont behandelt?

“Ik zeg: van geveltop tot stoephek. Ik daal in vier boekdeeltjes af van de top naar de stoep, via de hijsbalken, de deurkrukken, de gietijzeren roosters, en de pothuizen tot aan de trappen en de stoepen. Heel toegankelijk en bondig opgeschreven, hoor.”

Hoe komen we aan uw boekjes?

“Vriend worden van Stadsherstel, dan krijg je elk jaar een deeltje, en een vijfde deel in het jubileumjaar, wanneer Amsterdam 750 jaar bestaat. En een cassette om ze te bewaren. Misschien worden de boekjes mettertijd ook los verkocht, want Stadsherstel heeft tegenwoordig een eigen winkeltje.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden