PlusNieuws

Amsterdamse fotograaf Dana Lixenberg fotografeert Jeff Koons in de stad

De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (66) vloog vanuit New York een dag naar Amsterdam voor de opnames van College Tour in het Stedelijk Museum. De Amsterdamse fotograaf Dana Lixenberg (56) mocht hem portretteren voorafgaand aan de opnames.

KIm van der Meulen
Jeff Koons geportretteerd door de Nederlandse fotograaf Dana Lixenberg. Beeld Dana Lixenberg
Jeff Koons geportretteerd door de Nederlandse fotograaf Dana Lixenberg.Beeld Dana Lixenberg

College Tour heeft vanavond een even bijzondere setting als gast. Twan Huys spreekt beeldend kunstenaar Jeff Koons voor diens veelbesproken werk Ushering in Banality: een enorm varken, voortgeduwd door kinderen en engeltjes. “Een uitvergroting van een porseleinen beeldje dat in Beieren wordt gemaakt,” zegt Huys. “Toen het Stedelijk dit werk in 1989 kocht, leidde dat tot ophef: hoe kon een museum nou omgerekend 250.000 gulden betalen voor zulke kitsch? In de talkshow van Sonja Barend is daar een flink debat over gevoerd. Sindsdien ben ik gefascineerd door Jeff Koons. Volgens oud-Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes is dat werk nu trouwens tussen de 25 en 50 miljoen euro waard.”

Dertig jaar later

In de uitzending vertelt de Amsterdamse fotograaf Dana Lixenberg over haar ontmoetingen met Koons. Voorafgaand aan de opnames van College Tour fotografeerde ze hem – iets wat ze precies dertig jaar geleden voor het eerst deed, in haar toenmalige woonplaats New York. “Ik fotografeerde hem voor HP/de Tijd terwijl hij zijn tentoonstelling Made in Heaven installeerde in de Sonnabend Gallery. Zijn ouders en zus liepen daar ook rond, netjes in pak, terwijl het een behoorlijk expliciete tentoonstelling was (geïnspireerd op Koons’ relatie met pornoster Cicciolina, red.). Ik fotografeerde Koons’ vader die naar een buste van zijn zoon kijkt, en het hele gezin, hun handen op zijn schouders.”

Na publicatie verdween het werk in een la, tot Koons in 2013 een opening had bij David Zwirner Gallery in New York, waar Lixenberg hem de foto’s op haar iPhone liet zien. “Een paar weken later werd ik uitgenodigd in zijn studio en gaf ik hem de prints. Vooral de foto van zijn vader raakte hem, want die was niet lang daarvoor overleden. Als dank wilde hij me graag iets geven. De volgende dag kwam een car service voorgereden en kreeg ik een grote doos met daarin een porseleinen puppyvaas. Ontzettend aardig en bijzonder.”

Een hele zaal

Waarom Koons voor één dag de oceaan overvloog om mee te werken aan zijn tv-programma? Huys kwam erachter tijdens het interview: “Koons vertelde dat hij als 18-jarige kunstacademiestudent gefascineerd was door Salvador Dalí. Zijn moeder las in de krant dat Dalí in New York was en stelde voor gewoon te bellen naar het hotel waar hij verbleef. Dat deed Koons. Tot zijn verbazing ging Dalí akkoord met een ontmoeting, en het klikte: hij gaf hem zelfs een rondleiding door zijn tentoonstelling. Heel genereus, vond hij. Toen ik hem vroeg of hij hetzelfde zou doen voor een student, zei hij van niet – zijn vorm van generositeit was niet één student, maar een hele zaal toespreken.”

College Tour, dinsdag 15 juni, NPO2, 20.35 uur

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden