Amsterdamse chef-koks zetten met uitsterven bedreigde streekproducten op het menu

Vier Amsterdamse chef-koks zijn een Slow Foodalliantie begonnen. Ze hebben afgesproken meer door deze organisatie beschermde producten op het menu te zetten.

Foto ter illustratie. Beeld Thinkstock
Foto ter illustratie.Beeld Thinkstock

In Italië, waar Slow Food vandaan komt, bestaat die afspraak tussen restaurants al sinds 2009. Deze groep telt inmiddels bijna vierhonderd leden. Verder waren er nog geen landen begonnen met zo'n koksnetwerk.

Het gaat in Nederland om de chefs van Merkelbach in Oost en drie Italiaanse restaurants in het centrum: Pianeta Terra, Al Bácaro en Toscanini.

Slow Food is een wereldwijde organisatie die met uitsterven bedreigde streekproducten probeert te beschermen. De producten, ook veelal van kleinschalige vissers, boeren en fokkers, worden aangemerkt als cultureel erfgoed en drager van biodiversiteit, de zogenoemde presidia. In Nederland zijn dit bijvoorbeeld het Drents en het Kempisch heideschaap, het runderras lakenvelder, de Oosterscheldekreeft en Texelse schapenkaas, maar ook Amsterdamse ossenworst.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden