PlusAldus

Amsterdammer Richard Brand schreef een thriller over zijn horrorhuisbaas

Richard Brand (31) had zo’n verschrikkelijke huisbaas dat hij erdoor geïnspireerd raakte een heuse thriller te schrijven: De huisbaas.

Alice Boothby
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U huurde een kamer van zeventien vierkante meter in De Baarsjes. Wat ging er mis?

“Mijn huisbaas woonde op de begane grond, op de eerste verdieping woonde haar demente moeder en de bovenste verdieping verhuurde ze aan jongvolwassenen. Het leek net een spookhuis: de traptreden kraakten, er hing spinrag aan de muur en ratten schoten onder je voeten vandaan. ’s Nachts hoorden we gegil en gebonk en op een dag werd de demente moeder dood naar buiten gedragen.”

Dat klinkt als een horrorhuis.

“Dat was het ook. Daar bovenop betaalden we woeker­prijzen voor onze studentenkamers. Toen we naar de huurcommissie stapten om onze huurprijs aan te vechten, sloeg de sfeer totaal om. Er werden toeristen in ons huis geplaatst, deuren werden dichtgetimmerd, er kwamen valse aangiften en er werden camera’s opgehangen om ons te bespieden.”

En toen?

“Mijn huisgenoten vertrokken een voor een, en ik bleef alleen over. Na mij een aantal jaren te hebben geterroriseerd heeft mijn huisbaas het pand verkocht aan een ­projectontwikkelaar. Het voelde als een moderne variant van het boek en de film Publieke werken: alles om mij heen werd gesloopt, maar ik bleef zitten. Dat was bij ­vlagen behoorlijk intimiderend. Ik heb me uiteindelijk laten uitkopen.”

Ik kan me voorstellen dat u nu een stuk rustiger woont.

“Ik huur nog steeds, aan de Herengracht weliswaar – al klinkt het chiquer dan het is. Dit keer heb ik een heel normale huisbaas. Eentje die je alleen spreekt wanneer er iets stuk is. Zoals het hoort, eigenlijk.”

In het boek neemt u wraak op uw huisbaas. Heeft u dat in het echt ook gedaan?

“Om het wat spannender te maken, ben ik een beetje aan de haal gegaan met de waarheid. Ik heb mijn eigen verhaal met terugwerkende kracht gebruikt als vooropgezet plan: in mijn boek gaat de huurder in het pand wonen met het idee om wraak te nemen op de huisbaas. Stiekem hoop ik dat het ooit verfilmd wordt. Ik heb Netflix en ­Videoland gecheckt, en er staan nog geen films over een onberekenbare huisbaas op.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden