PlusAchtergrond

Amsterdam twee keer zo groen? Zo kun je zelf bijdragen

In 2025 moet Amsterdam twee keer zo groen zijn. Wie daaraan wil bijdragen, heeft keuze zat. Gratis geveltuintje? Tinderdaten met een boom? Een greep uit het aanbod.

Marleen ten Hoedt
Geveltuintjes: gratis aan te vragen bij de gemeente en zo aangelegd.  Beeld Jakob Van Vliet
Geveltuintjes: gratis aan te vragen bij de gemeente en zo aangelegd.Beeld Jakob Van Vliet

Een geveltuintje dat voor noppes wordt aangelegd. Met één druk op de digitale knop een afvalcontainer, plantenbak of prullenbak adopteren – de gemeente wil uw beste vriend zijn als het om groen en schoon gaat.

Niet gek ook. Amsterdam heeft zich ten doel gesteld in 2025 een stuk groener voor de dag te komen: tegels eruit, planten en bomen erin. Daarbij kan het de hulp van zijn inwoners goed gebruiken.

Dus helpt de gemeente bij het aanvragen van een boomtuintje of moestuin. Ze geeft informatie over het ­organiseren van schoonmaakacties en legt uit hoe u ­samen met de buurt compost maakt. Het is allemaal terug te vinden op de site Amsterdam.nl.

De Gezonde Stad

Maar er zijn meer instanties die meehelpen aan een groene stad. Stichting De Gezonde Stad wil bijvoorbeeld zo veel mogelijk Amsterdammers betrekken bij groene projecten in de buurt, projecten die het ook helpt financieren. Denk aan het aanleggen van buurtparkjes, moestuinen en het groene dakenproject. Laatst was er een Tinderproject met bomen. “Je kon als het ware swipen voor de juiste boom,” legt communicatiemanager Tim de Broekert uit, “en dan met de boom op date gaan door ’m te planten.”

Door het organiseren van zulke evenementen en het ­gebruik van sociale media weet De Gezonde Stad een grote groep mensen aan te spreken. De Broekert: “Wij willen dit niet stoffig laten aanvoelen. Het moet leuk zijn om met duurzaamheid en een groene stad bezig te zijn. Je moet als inwoner gelijk mee kunnen doen.”

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Hoe? “Wij regelen de financiën en we werken samen met de gemeente of bijvoorbeeld met een hovenier. Zo wordt het voor mensen gemakkelijk om aan te sluiten bij een project in de buurt.”

Nog een voorbeeld van een initiatief van De Gezonde Stad: tot 14 juli kunnen inwoners van West gratis bloemperkjes voor hun straat aanvragen en zo voor de voordeur een parkje in elkaar tuinieren. Daarvoor hoeft geen stoep opgeofferd te worden: de perkjes komen in de boomspiegels, het stukje ‘loze’ grond rond een boomstam. Er is geld beschikbaar voor ruim 250 van die boomparkjes, die ook goed zijn voor de ­biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van de stad.

Groen zorgt voor dynamiek in de buurt, aldus De Broekert. “Samen bezig zijn met duurzaamheid verbindt. Laatst nog hebben we met het Project Park om de Hoek met buurtbewoners een versteende plek in de Indische Buurt verbouwd. Eerst was het een straat waar scooters en fietsers doorheen raasden, nu kan de buurt er samenkomen tussen het groen.”

Tuinen van West

Wie het iets groter wil aanpakken en een eigen akkertje wil, kan terecht bij Tuinen van West. Het recreatiegebied, gelegen in de vier polders tussen Amsterdam, de ringvaart Haarlemmermeer, Halfweg en de N200, biedt onder meer ruimte voor volks- en moestuinen.

In Tuinen van West zijn ondernemers, vaak met steun van de gemeente, druk bezig met het opzetten van allerlei duurzame projecten. De ondernemersvereniging wil ­samenwerkingen tot stand brengen waaraan iedereen kan meedoen. “Zo zetten we dit groene gebied op de kaart en bieden we tegenwicht aan de oprukkende stad,” legt coördinator Cilian Terwindt van de circulaire ProefTuin uit. “Dat doen we bijvoorbeeld met de Fruittuin van West, waar meer dan twintig soorten fruit te plukken zijn: het is vruchtbare grond waar bewoners hun geest en lichaam kunnen laven, door te sporten, te recreëren, van de natuur te genieten en gezond te eten.”

Simpel idee voor meer groen op de stoep: boomparkjes. Beeld Jakob Van Vliet
Simpel idee voor meer groen op de stoep: boomparkjes.Beeld Jakob Van Vliet

De projecten zijn gericht op verschillende thema’s, zoals energie, stadslandbouw en groene grondstoffen. Zo is er een proef met een lokale collectieve composthoop, een ­samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs. Wie wil, kan meedoen aan het onderhoud, en er zijn compostcursussen voor geïnteresseerden.

Nog even over de geveltuin

Amsterdammers die het groen liever dichter bij huis zoeken, komen al gauw uit bij de geveltuin. Als die digitaal is aangevraagd, kan het snel gaan. In een mum van tijd staat er een mannetje voor de deur een gat te graven. In een smalle strook langs de woning kunt u planten, bloemen en struiken neerzetten – de aanschaf en het onderhoud zijn voor eigen rekening.

De voorwaarden van een geveltuin zijn dat er voldoende ruimte moet zijn en dat de eigenaar van de woning toestemming heeft gegeven. Dus ook als u op driehoog woont, kunt u een steentje bijdragen aan de onttegeling van de stad.

Steeds gezonder

- Meer dan 15.000 Amsterdammers doen mee met de projecten van De Gezonde stad.

- Volgens De Gezonde Stad moet in 2020 10 procent van de platte daken in Amsterdam groen zijn, in totaal 1,2 vierkante kilometer. Nu is dat slechts 0,4 vierkante kilometer.

- Afgelopen twee jaar hebben 1200 huishoudens meegedaan aan het ­afvalscheidingsprogramma van De ­Gezonde Stad. Er is meer dan ­­10.000 kilo gescheiden afval ingezameld.

- In 2018 heeft De Gezonde Stad met de campagne We Make The City meer dan honderd bomen laten planten door evenzoveel Amsterdammers.

Bron: Jaarverslag 2018 van De Gezonde Stad

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden