Culinaire trend

Amsterdam is sinds de coronacrisis één groot broodparadijs

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: broodparadijs.

Beeld Arno Bosma

Trendwatcher Lidewij Edelkoort zei het zondag al in VPRO’s Tegenlicht: het zou zomaar kunnen dat het straks allemaal draait om de herleving van arts & crafts, om het dichtbij produceren en het zelf maken. Geen vrachtcontainers vol goedkoop geproduceerde rotzooi meer, want the age of the amateur komt eraan. Mooier nog: het einde van de troep is in zicht.

Dat Edelkoort wat kritiek kreeg, is nogal een understatement, maar ik hing aan haar lippen. Wat zij zegt geldt niet alleen voor mode, maar ook voor eten. We hebben meer dan ooit de kans definitief afstand te nemen van plofkippen, pakjes, zakjes en supermarktbroden.

Het begin wordt al voorzichtig gemaakt. Kijk maar naar de rijen voor de bakkers in de stad: die zijn langer dan ooit – en dat komt echt niet alleen door die anderhalve meter afstand. Wat blijkt? We kunnen prima ­zonder fastfoodketens en als het moet zelfs zonder ­restaurants. Maar een leven zonder goed brood? Dat nooit.

Niet voor niets staat mijn Instagramtijdlijn al twee weken vol zelfgebakken broden en is bloem constant uitverkocht. Bovendien lijkt niet alleen de vraag naar goed brood groter dan ooit, ook het aanbod is enorm. Sterker nog: Amsterdam is sinds de coronacrisis één groot broodparadijs. Dat komt doordat het brood dat normaal voor de horeca wordt gebakken nu opeens ook voor de consument beschikbaar is. Dus naast al die fantastische bakkers die we al hadden, is er een serie nieuwe afhaalpunten bijgekomen.

Zo wordt het meesterlijke brood van restaurant Bak op vrijdag en zaterdag verkocht bij wijnwinkel Troppo Giovane in de Binnen Dommersstraat. Het kan gereserveerd worden door een mail te sturen naar brood@troppogiovane.nl. Ook bij restaurant 101 Gowrie kun je terecht voor uitstekend brood. Klein detail: er worden daar maar zestig broden per week gebakken, dus het is een kwestie van mailen naar hello@101gowrie.com en hopen dat je bij de lucky few zit.

Meer kans maak je bij de godfather van de nieuwe generatie Amsterdamse bakkers: Eef van restaurant AS. Zijn inmiddels legendarische brood (Die korst! Die geur! Die smaak!) kun je sinds deze week afhalen bij verschillende adressen in de stad. Ook hier geldt: wél bestellen. Kijk voor bestelinformatie en ophaalpunten op de website.

Vindt u dat allemaal te omslachtig? Dan is zelf bakken natuurlijk ook een optie. Het is per slot van rekening the age of the amateur.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen.

Mara GrimmBeeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden