PlusRecept van de dag

Amsterdam heeft veertig kleine brouwerijen. Daarom: mosselen met witbier

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Smulpaap Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Bladerend door mijn editie uit 1916 van de Wannée, Kookboek van de Amsterdamsche huishoudschool, blijft mijn oog hangen op een bladzijde met advertentie voor ‘Corona, Moderne Bloemwerken, Kalverstraat 175. Specialiteit: Tafelversieringen volgens origineele ontwerpen.’ De winkel bestaat al lang niet meer en heeft dus geen last gehad van het gelijknamige 21ste-eeuwse virus. In tegenstelling tot het Mexicaanse biermerk. Op sociale media gaan foto’s van Coronaflesjes met mondkapje rond en er zouden mensen bestaan die het bier niet meer durven te drinken. Het bedrijf overweegt zelfs zijn naam te veranderen in Coronita.

Er staat een Coronaflesje met mondkapje in de speciale coronavitrine van het Amsterdam Museum, waar afgelopen vrijdag een biertentoonstelling opende. De expositie geeft een mooi beeld van de rol van bier in Amsterdam in heden en verleden, en is rijk geïllustreerd met schilderijen van brouwers en brouwerijen, opgegraven bierpullen en -glazen, oude brouwmaterialen, bierreclameposters en meer. Centraal staan drie veranderingen, ‘revoluties’, in de biergeschiedenis.

De eerste is die van hop. Lang waren het vrouwen die thuis brouwden en gruit gebruikten, een mengsel van kruiden als gagel en rozemarijn. Pas toen men hopbellen aan bier toe ging voegen, eind dertiende eeuw, kreeg de drank zijn typische bittertje, en was hij langer te bewaren. Bier werd zo een handelsproduct. Alleen Amsterdam – en Medemblik – mocht hopbier importeren, en dat luidde het begin in van de stad als belangrijke stapelmarkt.

Een tweede ‘bierrevolutie’ was de komst van pils. Dat frisse en heldere bier was eind negentiende eeuw gloednieuw en al snel geliefd. Vooral Heineken zette in op dit andere, ‘ondergistende’ bier en concurreerde andere brouwers de markt uit.

Opvallend is dat er na de laatste omslag, de ‘craft beer­revolutie’, juist weer veel oude stijlen opkomen, zoals IPA met veel hop. Die verandering begon toen de Amerikaanse president Jimmy Carter in 1979 het verbod op thuisbrouwen afschafte. Microbrouwerijen die niet-pilsige ­bieren maakten, schoten als paddenstoelen uit de grond, en de trend vloog ook over naar Amsterdam, met pioniers als Brouwerij ’t IJ, café Gollum en winkel De Bierkoning.

Inmiddels heeft de stad meer dan veertig kleine brouwerijen, en ook in de rest van het land groeit het aanbod gestaag. Veel brouwers experimenteren met nieuwe ­smaken en technieken en bedenken duurzame en sociale projecten rondom hun bier. Des te meer reden om weer eens een terras op te zoeken en iets nieuws te proberen. Of toch eerst een Coronitaatje?

Mosselen met witbier

Ingrediënten

1,5-2 kg verse mosselen
1 venkelknol
2 sjalotjes, gesnipperd
2 knoflooktenen, in plakjes
2 el olijfolie
300 ml witbier
handje peterselie, grofgehakt

Bereiding

Bier is ook een lekker ingrediënt om mee te koken. De drank zorgt voor luchtigheid (meng bijvoorbeeld door pannenkoekenbeslag, of gebruik in beslag om vis te frituren) en zorgt voor een bitterzoetje in soep en stoofpot. Bier met mosselen is een beroemde combinatie, en laat nou nét het mossel­seizoen begonnen zijn.

Was de mosselen onder stromend koud water en leg ze in een grote kom met water. Verwijder kapotte schelpen.

Haal de stelen en het kontje van de venkel, houd eventueel venkelgroen apart. Snijd de venkelknol in kwarten en dan in dunne plakjes. Smoor de sjalotten, knoflook en venkel in de olijfolie in een braad- of hapjespan 10 minuten tot glazig. Voeg de mosselen en het bier toe, schep goed om en draai het vuur hoog. Zet de deksel op de pan en wacht 3 minuten. Kijk of alle mosselen openstaan. Zo niet, roer ze voorzichtig om en zet nog even de deksel op de pan. Draai het vuur uit zodra alle schelpen openstaan, en bestrooi met de peterselie en eventueel venkelgroen.

Serveer direct. Lekker met salade, friet en/of stokbrood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden